העבודות על בניית המכשול, ארכיון (צילום: חדשות 2)
הגדר שנבנית בגבול הצפון | צילום: חדשות 2

צה"ל מבצע בשנים האחרונות מבצע הנדסי רחב היקף לשינוי הטופוגרפיה בגבול עם לבנון שתכליתו להקשות על כוחות קרקעיים שינסו לחדור לשטחי ישראל. מול כל ישוב סמוך גדר, ובמקומות שבהם ישנו מעלה מתון אל עבר יישוב הסמוך לגדר, צה"ל יוצר מצוק של 15-20 מטר שייקשה על כוח רגלי שמנסה להסתנן.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ברור שגם מבצע כזה לא מבטיח הצלחה מלאה, אבל זה משהו שישבש, או לכל הפחות יעכב, כוח חיזבאללה שינסה להגיע לאחד היישובים. על המצוק שולטות מצלמות וכוחות סמוכים. המהלך ההנדסי שאותו הוביל סגן הרמטכ"ל האלוף אביב כוכבי בעת שהיה מפקד פיקוד צפון, מתבצע כבר כמה שנים. היום המהלך כבר קרוב לסיומו.

עכשיו מבקש צה"ל להוסיף למכשולים גם קירות בטון, הדומים למה שנבנה בעוטף ירושלים, רק במקומות הרגישים ולאורך קילומטרים אחדים. עד כאן הדברים ברורים ואין עליהם ויכוח גדול.

עמדה בגבול הצפון (צילום: דובר צה"ל)
"החיזבאללה מניח את העמדות מול הגבול | צילום: דובר צה"ל



בבסיס האו"ם שנמצא במעבר ראש הנקרה, מתקיימים מפגשים בין נציגי צבא לבנון לנציגי צה"ל. הכול בחסות האו"ם. המפגשים הללו, שנמשכים כבר שנים, הם כלי יעיל לפתור בעיות שצצות מפעם לפעם לאורך קו הגבול. באחד המפגשים האחרונים הציגו נציגי צבא לבנון 13 נקודות שיש לגביהן מחלוקת לגבי המיקום המדוייק שעל קו הגבול לעבור. במהלך הדיונים נפתרה המחלוקת לגבי שבע נקודות ונותרו שש אחרות שלגביהן עדיין יש ויכוח.

אם תפרוץ מלחמה, החיזבאללה הצהיר על כוונתו לחדור לישראל

במפגש האחרון שהיה הוצגה עמדה לבנונית לעומתית שהיא מתנגדת לבניית הקיר בשש המקומות שעדיין אין לגביהם בהירות. מיותר לציין שעמדות הצבא הלבנוני מונחות על ידי חיזבאללה, שפחות או יותר מנהל את העניינים בדרום לבנון. המחלוקות עדיין לא נפתרו, והדרישה הלבנונית היא שאין להתחיל את עבודות הקמת החומה בטרם ייפתרו.

מאחורי כל הטענות האלה עומד ארגון חיזבאללה, שיש לו כוונות לחדור לשטח ישראל אם תתפתח לחימה כחלק מפעולות הלחימה שלו. נסראללה כבר הכריז בעבר על רצונו לכבוש את הגליל, את זה חיזבאללה לא יכול להוציא לפועל, אבל גם השתלטות על מספר בתים ביישוב ופגיעה באזרחים תהיה מבחינתו הישג, ולו רק לצרכי תעמולה.

רוני דניאל (צילום: החדשות)
רוני דניאל | צילום: החדשות

תשובת ישראל באותו מפגש בראש הנקרה הייתה שאין כוונה לעצור את בניית הקיר, שכן הוא נמצא כולו בשטח המדינה כפי שהאו"ם סרטט אותו אחרי יציאת צה"ל מדרום לבנון. האירוע הזה לכשעצמו לא יוצר מציאות מיוחדת בגבול הצפון. האירועים הדרמטיים האחרים, כמו כניסה של כוחות אירניים או מיליציות שיעיות, שהייתם בסוריה וחיזוק החיזבאללה - גם בטילים ארוכי טווח ומדוייקים - הם טרדה ביטחונית לא קלה.

פרשת הקיר יכולה להוות בקושי תירוץ כזה או אחר, אבל גם חיזבאללה לא רוצה התכתשות עם צה"ל, ביודעו מה תהיינה התוצאות (לא בלי נזקים קשים בצד הישראלי). אבל, ברור שאם מחברים את כל הפעילויות האלה של אירן, של חיזבאללה ושל רוסיה, שאיפשרה בהסכם נוכחות אירנית קבועה על אדמת סוריה והרצון של אירן לייצר מערכות שהופכות טילים רגילים לכאלה מדוייקים על אדמת סוריה או לבנון מוסיפים, ממד של מתיחות.

לאף אחד מהצדדים - לא לחיזבאללה ולא לישראל - אין עניין בשלב הזה בלחימה רחבה, אבל המצב כל כך נזיל ורגיש עד שהדרדרות להתכתשות רחבה אפשרית בהחלט. ישראל העבירה שורה של אזהרות פומביות מפי ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל. דובר צה"ל רונן מנליס כתב מאמר שהופץ ברשתות ובאתרים לבנוניים שבו הוא מזהיר את האוכלוסייה בלבנון מפני הפיכת המדינה לאתר לייצור או שיגור טילים, מה שיביא לפגיעה קשה מאוד ביישובים, בכפרים ובערים בלבנון.

זה המצב היום. האם הוא ידרדר למלחמה? זו מציאות שצה"ל נערך לה בשורה של פעולות ותרגילים. בכירים קובעים שצה"ל מוכן היום למהלך אלים בלבנון יותר משהיה בעבר. ייתכן שהתנהלות נבונה של שני הצדדיים תדחה התנגשות - אבל זה בכלל לא בטוח.