חצור הגלילית, ארכיון (צילום: חדשות 2)
חצור הגלילית, ארכיון | צילום: חדשות 2

שעתיים נסיעה בלבד מתל אביב מפרידים בין ישראל למדינת הצפון. האזור היפה בארץ, שמיליונים מגיעים אליו בכל שנה בחגים ובחופשות, הוא גם המקום הנכשל במדינה. לא מדובר בסיסמה פופוליסטית - אלא בשיקוף הנתונים הרשמיים: מקום ראשון במספר העניים, השכר הממוצע הנמוך במדינה, מספר המיטות הכי נמוך בבתי חולים והסיכוי נמוך לתושב להגיע להשכלה גבוהה.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

המספרים האלה הם לא גזירה משמיים, אלה תוצאה של הזנחה ארוכת שנים של התשתיות הממשלתיות. מדינת ישראל משקיעה בתושב בגליל פחות מכל תושב במרכז. קחו לדוגמא את תוחלת החיים: תושב הצפון חי בממוצע שנתיים פחות משאר אזרחי המדינה. כי גם כשהאוויר נקי יותר, התור לרופא המומחה היחיד באזור עומד על חודשים ארוכים וכך פעמים רבות גילוי מחלות נעשה מאוחר מדי.

לא מדובר באירוע בודד, עשרות תושבים גוססים בימים אלה בצפון בגלל ההזנחה הזו. גם דוח חריף שחובר לאחרונה במשרד הבריאות על המצב הזה לא הביא לשינוי במדיניות.

מתנה מהממשלה

סדרת הכתבות "מאבדים את הצפון", שפורסמה השבוע במהדורה המרכזית ובחדשות 2 Online, התקשתה להפתיע את 1.3 מיליון תושבי הצפון. זאת המציאות היום יומית שלהם. הרגילו אותם לחשוב שאם סוללים לידם כביש מהיר זו מתנה מהממשלה ולא חובה של משרד התחבורה ושמי שגר בגליל לא יכול לעבוד בהיי טק אלא אם ייסע בכל בוקר לפחות שעה במכונית לכיוון דרום.

ההתעלמות הממשלתית היא לא מקרה – תושבי הצפון הם לא חלק מקבוצות הלחץ על מקבלי ההחלטות. 53 אחוזים מתוכם ערבים-ישראלים, השאר מהווים מנדטים בודדים בבחירות הכלליות.

כשראש הממשלה הכריז בשבוע שעבר על "התכנית הלאומית לצפון" באירוע במעלות-תרשיחא, הדבר הבולט ביותר, מעבר להבטחות הסרק והתקציבים שלא עוגנו, היה שבקהל לא נכחו כמעט חברי מרכז ליכוד. גם אצלם "הצפון" הוא לא חלק מהאג'נדה.

לא יכולים להמתין

כשזה המצב, התושבים, ובמיוחד הדור הצעיר שרוצה להאמין שבעתיד יהיה טוב יותר, מחפשים מנהיגות מקומית. היא מפוזרת כבר שנים בין עשרות רשויות מקומיות עם אינטרסים שונים וחשש שהתקציבים המעטים שכבר מגיעים ייפגעו אם יקימו קול צעקה, או שחלילה הם יאלצו להיפרד מהמשרה הציבורית שלהם.

גיא ורון
גיא ורון | צילום:

תושבי הצפון לא יכולים עוד להמתין לחסדי הממשלה או להשאיר את המאבק ברשתות החברתיות. הגיע הזמן שלנוף הגלילי הייחודי והמרחבים הירוקים יתווספו מוקדי תעסוקה איכותיים וצעירים אקדמאיים שחיים באזור מבחירה.

יש עוד זמן לעשות את כל אלה לפני המלחמה הבאה.