אובמה ונתניהו (ארכיון) (צילום: רויטרס)
אתגרים חדשים: אובמה ונתניהו, ארכיון | צילום: רויטרס

רגע לפני שנתניהו עולה על בימת הקונגרס, עם כל המחיר המדיני שהוא גבה מישראל, רגע לפני שהצירים ייעמדו על הרגליים פעם אחר פעם, רגע לפני שהסקרים יבדקו האם זה עזר לו בפוליטיקה המקומית, האם זה שינה משהו במהלך עם האירנים - ארה"ב אתגרה את נתניהו.

עקבו אחרי אודי סגל בטוויטר

האמריקנים הציגו את הטיעון הנגדי - למה המהלך של נתניהו, גם הדרך שבה הוא נעשה ובעיקר המהות שלו, פשוט שגויה. ארה"ב ניסתה להסביר, מהנשיא - ומטה, למה היא חושבת שנתניהו טועה רגע לפני שהוא מסביר לקונגרס את ההפך, איך לדעתו ארה"ב הולכת כסומא באפלה.

עיקרי הדברים שארה"ב מציגה נגד נאום נתניהו הם אלו: הטענה המרכזית שעולה גם מהריאיון של אובמה וגם מדברי היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס היא שנתניהו "חי באשליות". זה לא חוכמה, אומרת רייס, לבקש דבר שהוא בלתי ריאלי כמו הפסקת העשרת האורניום לחלוטין, למרות שזה מה שדרשו המעצמות בעצמן לפני כמה שנים, אלא צריך להציע חלופה ריאלית. למעשה, גם אובמה וגם רייס שואלים את נתניהו "מה אתה מציע? זה לא חוכמה להגיד רק לא".

הבית הלבן: פיצוץ השיחות יאיץ את הדרך לפצצה

לאחר מכן, הם מנתחים את מה שנתניהו מציע. הוא מציע, יחד עם חברי קונגרס רפובליקנים, את החרפת הסנקציות. לא עסקה, אלא סנקציות נוספות. אובמה אמר בראיון לרויטרס כי אין מומחה אחד שחושב שעוד סנקציות על אירן יהפכו אותה למדינה לא גרעינית, ורייס מזכירה שהסנקציות לא עוצרות את הצנטריפוגות והפיתוח. יותר מזה, אם החרפת הסנקציות נועדה לפוצץ את המו"מ, הרי שקריסתו תדחוף את אירן לכיוון ההפוך - לפיתוח נשק גרעיני, להמשך ההעשרה ולהמשך פיתוח הפלוטוניום בכור באראק.

זמן הפיתוח הגרעיני של אירן היום הוא בין חודשיים לשלושה חודשים, כך שמהלך של פיצוץ שיחות הגרעין עם אירן יעשה בדיוק את ההפך - ויאיץ את הדרך לפצצה. יותר מזה - אם המו"מ יפוצץ, לדברי אובמה ורייס וארה"ב תואשם בפיצוץ, זה יכול להוביל לפירוק הקואליציה נגד אירן ולחילוצה מהבידוד הבינלאומי בו היא נמצאת.

האתגר של נתניהו: לדחוף את הקונגרס לפעולה

אודי סגל (צילום: חדשות 2)
אודי סגל | צילום: חדשות 2

ארה"ב, בכל מה שהיא אומרת, מודה בשתי הטענות המרכזיות של נתניהו: שמספר הצנטריפוגות גדול יחסית ושיש מגבלה של זמן להסכם. אובמה דיבר על לפחות 10 שנים, גורמים אמריקניים מדווחים על 15 שנים, ולגבי הטענה שרגע אחרי שיפוגו ההגבלות אירן תהפוך למדינה גרעינית - אומרים האמריקנים שמדובר בשטויות, כיוון שהפיקוח החודרני יימשך גם אחרי תקופת ההסכם.

כל הטענות המגבילות האלה נועדו לאתגר את נתניהו בנאומו בקונגרס, ובעיקר לייצר מצב של ויכוח בין שני צדדים. עכשיו זה לא רק נתניהו עולה להתקפה והממשל מגיב, אלא עכשיו הממשל הציג את הטיעונים שלו - וכעת נתניהו צריך לחדש, להציג פרטים חדשים ולהפוך את התפיסה שארה"ב הציגה - בתקווה שחברי הקונגרס יראו אותה כמגוחכת, מסוכנת ושתוביל את הקונגרס לפעולה.