שוטרים צרפתים במצור על ביתו של המחבל שבי (צילום: AP)
שוטרים צרפתים במצור על ביתו של המחבל שבי | צילום: AP

ג'רמי פליקס לואי סידני, צרפתי בן 32, שנורה למוות במהלך מעצרו בעיר שטרסבורג בשבת לאחר שירה לעבר השוטרים, הוא לא רק סוחר סמים בעברו אלא גם ראפר שהעלה בחודשים האחרונים את שיריו האנטישמיים לרשת האינטרנט. הוא זכה לחשיפה, אבל גם לתשומת לב של המודיעין לסיכול טרור של משטרת צרפת.

הצטרפו לדף הפייסבקו של ניר דבורי

הריגתו ומעצר חבריו לרשת הטרור חושפת תופעה חדשה לצרפתים - טרור תוצרת בית. הטרוריסטים החדשים - אזרחים צרפתים מומרים, שהיו בעבר נוצרים - הם שמאיימים על ביטחון החברה הצרפתית.

יותר ויותר צעירים מתוסכלים מתאסלמים וכדרך הטבע גם נעשים קיצוניים מאוד ונכונים לכל משימה. זה מתחיל במסגדים שם יש מגייסים וממירים המוצאים דרך אל הלבבות השבורים.

אירופאים נחלמים לצד "אחיהם" המוסלמים

תופעה נוספת היא של מוסלמים אזרחי מדינות אירופאיות כמו בריטניה, צרפת, שבדיה וגרמניה, שלאחר שספגו אידיאולוגיה קיצונית במסגדים בלונדון פרנקפורט וליון יוצאים בשליחות האיסלאם להילחם לצד "אחיהם" באפגניסטן, תימן, וגם סוריה. לואי סידני וחבריו יועדו למשימה כזו לפני שנעצרו.

"העניין הפך לוויכוח פוליטי", ניר דבורי (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

בימים אלה למשל, כך על פי המודיעין הבריטי, למעלה מ-6,000 אזרחים בריטים, כולם מוסלמים, נלחמים באפגניסטן נגד כוחות נאט"ו. יכול מאוד להיות שהאנשים שהם נלחמים נגדם ישבו לידם על ספסל בית הספר רק לפני שנה או שנתיים במנצ'סטר או ברמינגהאם.

גורמי גי'האד עולמי זיהו את הפוטנציאל - אחרי ששבו מהמלחמה אותם אזרחים הם לא רק קיצוניים יותר, הם גם מוכשרים יותר בתורות לחימת גרילה וביצוע פיגועי טרור.

סיוע מפנים לפיגועים קטלניים

בעשור האחרון ספגה אירופה שורת פיגועים קשים: פיגועי הרכבות במדריד ב-2004, בהם נרצח 191 אנשים, הפיגועים ברכבות התחתית ובאוטובוס בלונדון ביולי 2005 בהם נהרגו 56 בני-אדם, מתקפת הטרור בדרום צרפת השנה בה מחבל מוסלמי הרג 3 חיילים צרפתיים, ומורה ו-3 ילדים יהודים. כל הפיגועים היו מתוצרת אל קעידה, אבל ללא סיוע "מבפנים" זה לא היה מצליח.

האירופאים מודאגים מהתפשטות מוסדות הדת המוסלמיים במדינותיהם. כיום נמצאים באירופה למעלה מ-6,000 מסגדים. חופש הביטוי והביקורת נגד הדת מציבים אתגר לאינטגרציה בין הקהילה המוסלמית לבין החברה האירופאית המקומית.

בין הגורמים העיקריים לתסיסת המחלוקת באירופה נמצאים נושאים יסודיים כמו חופש הביטוי, חירות הדת, רצח על רקע כבוד המשפחה, חוקי השריעה וקודי לבוש. ממחקר שערך מכון Pew האמריקני לחקר תרבות וחברה עולה כי החשש מפני עליית הקיצוניות האיסלאמית היא דאגה המשותפת לאירופאים הלא-מוסלמים והמוסלמים כאחד. למרות זאת, אחוז לא מבוטל מהמוסלמים באירופה מביעים תמיכה בטרור.

בגרמניה למעלה מ-50% מביעים חשש רב מפני עלייתו האסלאם הקיצוני. ההקצנה הזו ממשיכה ומדירה שינה ממנהיגי מדינות אירופה. זה מצריך שינוי חשיבה, וגם שינוי חוקים, במדינות שהן ערש הדמוקרטיה, כדי לאתר לחשוף והכניס לכלא גורמי טרור מבית.