ג'ונתן מן, CNN (צילום: חדשות 2)
ג'ונתן מן, CNN | צילום: חדשות 2

ייתכן שארצות הברית נמצאת מרחק שבועות בודדים ממשבר כלכלי חסר תקדים ולכן עיניו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה נשואות בימים אלה לעבר קופת הכסף של הממשל, הקונגרס ולוח השנה.

"אני לא מפחית מחומרת העניין", אמר לאחרונה הנשיא האמריקני. "אם בפעם הראשונה בהיסטוריה לא תוכל ארצות הברית לשלם את חשבונותיה, אז ההשלכות על כלכלת המדינה תהיינה משמעותיות ובלתי צפויות", הוסיף אובמה.

בעיה בשלושה חלקים

הבית העליון של הקונגרס יכריע, ארכיון (צילום: רויטרס)
סופר ימים ומזומנים. אובמה | צילום: רויטרס

הבעיה של ברק אובמה מורכבת משלושה חלקים. החלק הראשון נוגע לכך שלממשל האמריקני שוב אוזל הכסף. זה לא משהו חדש. לוושינגטון יש כבר הרגל רב שנים להוציא יותר ממה שהיא מכניסה לקופתה ממסים ולכן תמיד נאלצו שם ללוות כסף כדי לכסות את ההפרש.

החלק השני נוגע לכך שעל פי החוק האמריקני, חייב הקונגרס לאשר את החוב של הממשל. בכל פעם שהאנשים בוושינגטון חורגים מתקרת החוב שאושרה להם, חייב הקונגרס לאשר תקרת חוב חדשה וגבוהה יותר.

כעת, הרפובליקנים שמחזיקים ברוב בבית הנבחרים, אומרים שהם לא מוכנים להעלות יותר את תקרת החוב של ממשל אובמה ודורשים ממנו לבצע קיצוצים דרמטיים בהוצאות לפני שיסכימו למהלך.

החלק השלישי נוגע ליום הגורלי בלוח השנה - ה-2 באוגוסט. המומחים אומרים שאחרי התאריך הזה ימשיכו הממשל לגבות מיסים, אבל כבר לא יוכלו ללוות כספים.

המציאות החדשה תאלץ את אנשי אובמה להחליט כיצד הם משתמשים במשאבים שבידם - שפתאום יהפכו למוגבלים מאוד. הם יצטרכו לבחור אם להשקיע בשירותים לאזרח או בחיילים. בחולים, בזקנים או במשקיעים מחו"ל.

משבר בארה"ב? כמו עשרות פעמים יוון

"אין מדיניות". גבעת הקפיטול (צילום: החדשות 2 -ארכיון)
האם וושינגטון נערכת למשבר? בניין הקפיטול | צילום: החדשות 2 -ארכיון

ההשפעה של משבר כלכלי בסדר גודל כזה על מידת הביטחון שיש לעולם בדולר האמריקני ובאמונה ביכולתה של ארצות הברית לשלם למלווים שלה היא עצומה, יקרה מאוד ובאופן פוטנציאלי גם בלתי צפויה.

הבעיות הכלכליות של יוון, אירלנד ואיסלנד חצו מעבר לגבולות המדינות. דמיינו זאת קורה שוב, במקרה האמריקני, אבל רק תכפילו את זה בעשרות מונים לרמה גלובלית.

אז עכשיו הנשיא אובמה ומנהיגי הרפובליקנים מתכתשים כיצד להפחית מספיק מהחוב הממשלתי לרמה כזאת שתעמוד בדרישות המקדימות של הרפובליקנים. הנשיא מתעקש שוושינגטון תגבה יותר מיסים והרפובליקנים מצידם דורשים לבצע קיצוץ בהוצאות בלבד.

"העלאת מיסים בתקופה של התאוששות כלכלית שברירית תוביל לעיכוב נוסף ביצירת מקומות עבודה חדשים, שזו הדאגה מספר אחת באמריקה כיום", אמר בשבוע שעבר הסנטור הרפובליקני ג'ון קורנין.

שני הצדדים נחושים ומתבצרים בעמדתם ולכן המשא ומתן מתקיים בהילוך איטי. האמת היא שאי אפשר לומר שהשעון מתקתק - אבל הימים בלוח השנה בהחלט חולפים.

תכניתו של ג'ונתן מן, Political Mann, משודרת ביום שישי ב-20:30 ובשבת ב-22:00 ברשת CNN.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק