העולם בנוי מיסודות רבים, אך אחד החשובים בהם הם ה"משוגעים לדבר". מדובר באותו אוסף של אנשים מיוחדים בתחומם שיוצאים לדרך, ארוכה ככל שתהיה, כדי להגשים את מטרתם.

באגודה הישראלית לאסטרונומיה מסתובבים אותם "משוגעים" היוצאים לכל אתר בעולם בו ניתן לצפות בליקוי חמה מלא או בתופעות אסטרונומיות ייחודיות. השנה חברו האגודה והחברה הגיאוגרפית לטיול לסין כדי לצפות בליקוי החמה המלא.

תחזיות פסימיות

הגענו לווזן, עיירת מים קסומה הממוקמת בציר הליקוי המלא. 90 מטיילים התכנסו ערב לפני האירוע לקבלת הוראות אחרונות. פניהם הכבויים של הנוכחים וארשת פניהם הנפולה אמרה הכל. מזג האוויר הגשום , העננים הכבדים שכיסו את השמים והתחזיות הפסימיות על עננות נמוכה ליום המחרת, לא הותירה חיוכים על פני משתתפים שהגיעו לחזות בתופעה המיוחדת.

כל הלילה בדקנו את אתרי מזג האוויר באינטרנט ומפות הלווין בכדי לנסות ולהבין היכן ייקרע "חור" בעננים על מנת לצפות בשביב מן הליקוי. בשעת בוקר יצאו כל המשתתפים, לבושים בחולצות לבנות עליהן הסיפור המיתולוגי הסיני בו בולע הדרקון את השמש בזמן הליקוי.

העיירה המקומית הפנתה אותנו למגרש כדורגל בבית הספר המקומי כדי לחזות באירוע. ובניגוד לכל הציפיות לקראת השעה 09:00 נקרע "חור" עצום בעננים. האל המיתולוגי פאנקו היה לעזרנו והליקוי נצפה במלא הדרו. ברקע הושמע השיר של להקת החיפושיות "הנה באה השמש".

רגע של שמחה

לאורך שש דקות השתררה חשיכה מוחלטת כאשר הירח כיסה במלואו את השמש. האורות בבתים הסמוכים נדלקו, המכוניות הדליקו פנסיהן והאזרחים הסינים ברחוב נזכרו באותה תופעה קמאית של היעלמות השמש ללא התראה מוקדמת.

קולות השמחה וההשתאות של הצופים שהחלו בספירה לאחור עד הליקוי ונפסקו בזריחת השמש מחדש, הגיעו למרחוק. ה"יהלום" , רגע היציאה של השמש מאחורי הירח היה מדהים. עשרות משקפות, מצלמות וקליקים דיגיטליים שלוו בשאגות שמחה ובחיוכים לסקפטיים ולקטני האמונה שאמרו אתמול "לא נראה כלום".

להתראות באיי הפסחא בליקוי הבא בשנת 2011.

 זאב רילסקי הוא מדריך "החברה הגיאוגרפית"