אובמה ורוחאני (צילום: חדשות 2)
הקשר המסוכן בין וושינגטון לטהרן | צילום: חדשות 2

תחילתם של המגעים החשאיים בין ארצות הברית לאירן בתקופת אחמדינג'אד. מסרים בין נשיא אובמה למנהיג הרוחני חמינאי יחד עם איתותים הועברו באמצעות מתווכים, אבל בעיקר בערוץ אחד - הסולטן של עומאן, לפני ואחרי הבחירות בארצות הברית. בערוץ הזה, שהחל לפעול באופן רציני אחרי שאובמה נבחר, גובשה העסקה הבסיסית שנחתמה השבוע בז'נבה. בדיקה לאחור מגלה שיש לא מעט סימנים שהערוץ החשאי הזה שימש להשגת עוד כמה הסכמים חשאיים, ואולי הוא אמור עוד להשיג בעתיד. למשל: שחרור מרגלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הכל עבר דרך מאסקט, בירת הנסיכות, כולל שחרור של מטיילים אמריקנים ואנשים אחרים גם לפני. אבל באפריל השנה, חודש לאחר שהחל הערוץ החשאי לפעול באופן משמעותי יותר, שוחרר מדען אירני בכיר: סייד מוג'בתא עטרודי, שנתפס בארצות הברית כשניסה לעקוף את משטר הסנקציות ולרכוש רכיבים לתכנית הגרעין הצבאית של אירן. מדוע ארצות הברית שחררה אותו? ייתכן שהוא שוחרר כמחווה של רצון טוב, ואולי היה זה מהלך ראשון בעסקת חליפין.

בתשעה במרס 2007 נעלם סוכן ה-FBI רוברט לווינסון, שנעצר באירן במהלך נסיעת עסקים. לווינסטון הפך לאחד האמריקנים שמוחזקים בשבי במשך זמן רב. על פי עדויות שונות הוא נמצא בגבול שבין אירן לאפגניסטן, אבל האירנים עד כה סירבו לקחת אחריות ואמרו שאין להם שום מידע על מקום הימצאו. מדוע שחררה ארצות הברית מדען גרעין כה בכיר בלי תמורה, בזמן שאירן מחזיקה באמיר חכמאתי למרות לחץ אמריקני ואחרי שאובמה סירב פעם אחר פעם לשחרר את ג'ונתן פולארד לישראל? כל זה עדיין לא ברור.

דרך עומאן עוברים לאחרונה עוד כמה קשרים שמעלים תהיות: מפקדים בכירים בצבא ארצות הברית ובריטניה שאחראים על עירק וסוריה מבקרים בעומאן, במקביל לניהול הערוץ בידי תת שר החוץ ביל ברנס בארצות הברית. הביקורים האלה מעלים את השאלה האם הערוץ העומאני שימש לדיונים עם אירן גם בנושאים אזוריים כמו פתרון המצב בסוריה.

לאחרונה, למשל, ביקר שם שר החוץ של טורקיה - שותפה מעורבת בדיונים על עתיד עירק וסוריה. העיתונאי רונן סולומון חקר באמצעות מקורות גלויים באינטרנט את ערוץ התיווך החשאי הזה. הממצאים שלו מציגים את התמונה הבאה: המתווך העומאני בין ארצות הברית לאירן - ד"ר סאלם בן-נאסר אל-איסמעילי, יועץ קרוב של סולטן קאבוס - סולטן עומאן, הוא איש המפתח בעומאן לניהול משאים ומתנים בין ארצות הברית לאירן, ומשמש בעומאן כיו"ר הרשות הציבורית לקידום השקעות פיתוח וייצוא, ומתמחה בניהול עסקים ומשברים מטעם הסולטן.

התיווך העומאני (צילום: חדשות 2)
התיווך העומאני | צילום: חדשות 2

עומאן היא המרוויחה הגדולה מהמהלך. בזה אין ספק. יוזכר, כי לעומאן היו בעבר קשרים עם המוסד ובתקופת רבין היו מגעים דיפלומטיים חצי-גלויים. ישראל, כבר דווח, עלתה על הערוץ החשאי לפני שאובמה טרח לעדכן את נתניהו, אבל הערוץ פעל בשקט וביעילות וייתכן שהוא עדיין הנתיב הכי פעיל ויצרני בקשר החדש והמסוכן הזה בין וושינגטון לטהרן.

בהכנת הידיעה השתתף רונן סולומון