יוזמי התכנית. כהן ולפיד (צילום: AP , ורדי כהנא)
העוני גובר, ואיתו המוסר הכפול של האוצר | צילום: AP , ורדי כהנא

זהו סיפור אמיתי על משפחה מכרמיאל. אבא, אבא, ושני ילדים קטנים. שני ההורים עובדים ומגיעים יחד להכנסה חודשית של 10,000 שקלים נטו. אין להם דירה, והמצב הפיננסי הרעוע שלהם לא נותן להם אפילו לעצום עין כדי לחלום על דירה משלהם ביום מן הימים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לאחר מספר חודשים בהם התקשו לשלם את החשבונות השוטפים: ארנונה, חשמל, מים, מעון, צהרון ושכר דירה, הם נאלצו לוותר על הדירה השכורה ולגור אצל הוריי האם. שש נפשות בדירה קטנה וצפופה של שלושה חדרים. ההורים ושני ילדים מסתפקים בחדר אחד בלבד.

המשפחה הנורמטיבית הזאת מצטרפת לאשר מבני ברק ולחיים מירושלים, אבל גם לאנשים נוספים, רבים מדי. אולם בשונה מאשר וחיים, למשפחה הזאת לפיד לא יכתוב נאום חוצב להבות ויקריא אותו מן הטלפרומפטר השקוף. כי עבורו, ועבור משרד האוצר כולו, העוני הוא כבר מזמן לא הבעיה שלהם.

ישראל מדורת נמוך בטבלת שיעור המע"מ - האמנם?

אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
עוד מאה אלף ישראלים עניים | צילום: חדשות 2

אחרי סוף שבוע עמוס בפגישות בפריז, לפיד חזר ארצה והודיע לכל מי שחפץ לשמוע שלמרות הביקורות שהוא חוטף כאן ללא הרף, אין לנו על מה להתלונן - ישראל דווקא מדורגת נמוך בשיעור המע"מ בקרב המדינות ה-OECD. זה נכון. אבל מה שלפיד שכח להדגיש זה את המע"מ הדיפרנציאלי שנהוג כמעט בכל המדינות המתוקנות באירופה. בבלגיה למשל, המע"מ החל על רוב השירותים והמוצרים הוא בשיעור של 21%, אך על תרופות, מזון ומוצרים חיוניים, תשלמו מע"מ בגובה של 6% בלבד - כך גם בקנדה ובמדינות רבות נוספות.

נתון נוסף שלפיד בחר להתעלם ממנו היא העובדה שעל פי דוח העוני של מדינות ה-OECD עולה כי מתן קצבאות אכן תורם לצמצום העוני. המדיניות הממשלתית בישראל מצליחה לחלץ מעוני רק 33% מהנפשות, בעוד שבשאר מדינות ה-OECD שיעור ההצלחה הוא כמעט כפול. ההסבר להבדלים הללו פשוט - ככל שהמדינה מפנה משאבים לטובת החילוץ מהעוני - כך תושביה מצליחים לצאת ממעגל העוני.

השבוע, בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, מנכ"ל הביטוח הלאומי שב והזהיר כי התקציב הקרוב הולך לדחוק עוד כמאה אלף אנשים מתחת לקו העוני. ואם הנתון הזה לא הרשים אתכם, מדובר ב-44 אלף ילדים נוספים שלא יקבלו את האמצעים החיוניים להם כמו מזון, חינוך וקורת גג. ולמרות זאת, מנהל אגף הכנסות המדינה באוצר טען בדיון כי הגירעון לא מאפשר לוותר על הצמצום בקצבאות, למרות שמדובר רק ב-200 מיליון שקלים בשנה, אם לוקחים בחשבון ש-80% מהקצבאות לא יקוצצו כי הן מגיעות למי שבאמת זכאי להן.

שרונה מן (צילום: ערוץ הכנסת)
שרונה מן | צילום: ערוץ הכנסת

ביהירות "אוצרית" אופיינית אף טען מנהל אגף ההכנסות כי לכל משפחה עובדת בישראל יש הכנסה פנויה וכי מספר העניים בישראל לא יגדל משמעותית ב-2014 - המשפט הזה יכול לסכם עבורכם את מסך העשן שמרימים אנשי האוצר על הבעיה החברתית שהתפשטה למגפה. אפילו שר הרווחה שנכח בדיון נראה היה שכמי שלא מאמין למשמע אוזניו.

בירוקרטיה - הפתרון לבעיות האוצר

אבל תדעו שלפיד בכל זאת מודאג. על אף הפגישות המוצלחות שקיים לפיד עם עמיתיו ב-OECD, לפיד שב לישראל כשהוא נחוש לטפל בשיעורי העוני הגבוהים. אז בדיוק כמו בפוליטיקה הישנה - כשרוצים לפתור בעיה אחת, יוצרים עוד ועוד בירוקרטיה, כך שאם וכאשר יגיעו לפתרון המיוחל, הוא ייצא לדרך רק בעוד כמה שנים.

כך, בהתעלמות מכוונת ממשמעויות התקציב שהטיל על הציבור, לפיד הציג בתחילת השבוע לקבינט החברתי-כלכלי בממשלה, ועדה נוספת - בניתוק מוחלט מהשלכות העלאת המע"מ, הדלק, מס הכנסה וצמצום הקצבאות, תקום ועדה בין משרדית, בראשות השר הממונה ממילא על אותן אוכלוסיות חלשות - שר הרווחה מאיר כהן.

ובינתיים אותה המשפחה מכרמיאל תמשיך להיאבק על הישרדותה במדינה שבה כל התיאוריות על צמיחה כלכלית שמביאה לרווחת האזרחים, קרסו יחד עם המוסריות.