בצה"ל נערכים להגיב לירי (צילום: AP)
כיצד תיראה תמונת המצב? | צילום: AP

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון משה (בוגי) יעלון הודיעו אמש (ש') כי במהלך היום צפוי צה"ל לסיים את מלאכת השמדת תשתית המנהרות בעזה, ולהיערך מחדש ברצועה. עם תחילת נסיגת הכוחות מהשטח, עולות שאלות רבות בנוגע להמשך מבצע "צוק איתן", ובעיקר - כיצד תיראה הרצועה ביום שאחרי?

האם צה"ל עומד לסגת לחלוטין משטח הרצועה?

לא, צה"ל יישאר במעין רצועת אבטחה בשטח כדי לספק הגנה ויעסוק במשימות שונות. הכוחות יתפרסו בין השאר באזורים שבהם נהרסה גדר המערכת, עד לתיקונה. הכוחות גם יספקו מענה למשימות הגנתיות שונות בתוך הרצועה. שאר הכוחות יישארו בשטח ישראל.

לוחמים (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
צה"ל יתפרס על גבול הרצועה? | צילום: דובר צה"ל, חדשות

האם קיימת כוונה להשאיר רצועת ביטחון קבועה ברצועה כמו שהיה בדרום לבנון?

הכוחות שיישארו ברצועה יפעלו צפויים לצאת למשימות בתוך הרצועה במידת הצורך, דוגמת תקיפת משגרים וכיוצא באלו. קיומה של רצועת ביטחון בעזה אינו חדש. עד כה היה שטח ביטחוני מוגדר בעומק של כמאה מטרים מהגדר, שקיומו הוסכם אחרי מבצע עמוד ענן. זה לא הניב רווחים גדולים למדי לישראל. גם במקרה הזה, צפויה להיווצר מעין רצועה, אך לא בהסכמת כל הצדדים הנוגעים בדבר. הרצועה מבטאת גישה שבה בחרה ישראל לפיה היא לא מחויבת לדבר, פרט לביטחון אזרחיה. בשלב זה אין צורך להיקלע להגדרות בסגנון "דרום לבנון".

כיצד חמאס צפוי לפעול כעת נגד צה"ל?

אין ספק שחמאס ימשיך בירי לעבר ישראל, ולו כדי לומר שהוא לא נשבר. כל זאת על אף המכות הקשות שספג הארגון במהלך פעילות צה"ל בעזה.

חשיפת מנהרה בעזה, ארכיון (צילום: ליאור וענונו ורפאל חיון)
"לחסל את פירי המנהרות", ארכיון | צילום: ליאור וענונו ורפאל חיון

לאחר הסגת הכוחות, כיצד יגיב צה"ל לתקיפות מצד חמאס?

שאלת התגובה נתונה בידיהם של דרג מקבלי ההחלטות. בשלב זה קשה לדעת באיזו גישה ינקטו. על כל פנים, אסור לקבל מצב של טפטופים. במקרים כאלה, על צה"ל להגיב בעוצמה שתעצור את החשק בקרב הצד השני להמשיך בירי. יחד עם זאת, ברור כי לא ניתן להילחם ברצונו של חמאס להמשיך בלחימה ולכן יש צורך להתמקד בהרס יכולותיו. עד כה נהרסה תשתית המנהרות וכן נפגעו מצבורי הרקטות ויכולות השיגור. חמאס לא צפוי לחתור למגע מול החיילים שנמצאים בתוך הרצועה. אך יחד עם זאת, על החיילים שנמצאים שם להתחשב באופציות מסוג זה.

כיצד יאובטחו יישובי עוטף עזה? האם יוקצו כוחות מיוחדים?

אנו נמצאים בתקופת ביניים, כך שהמציאות באזור זה ותמונת המצב אינם מגובשים עד הסוף. יש לציין לטובה את הסדרת עניין רכזי הביטחון היישוביים, שהפסקת פעילותם בוטלה בעקבות המבצע. מאחר והמצב נזיל ביישובים ובקיבוצים שבעוטף עזה, צה"ל ממשיך בהקצאת כוחות בכדי להגן על היישובים וגם בכדי להשיב את תחושת הביטחון לתושבים. בשלב ראשון, צה"ל ימשיך במשימות ההגנה באזורים אלה. עד כה לא ידוע על הקצאה של פלוגות שלמות לכל יישוב, אך ברור שעל פי הצורך בגמישות הכוח, היישובים לא יוזנחו וצה"ל יספק להם הגנה. יחד עם זאת צריך לזכור כי לכוחות הסדירים קיימות משימות נוספות פרט לגזרת עזה, ולכן מדיניות מגובשת תיקבע בהמשך הדרך.

רוני דניאל (צילום: החדשות)
רוני דניאל, פרשן לענייני ביטחון | צילום: החדשות

ביום שאחרי המבצע: מה מאזן הכוחות בין ישראל וחמאס בגיזרת הרצועה?

מצבה של עזה הוא דרמטי. חמאס יתלבט במשך הרבה זמן בין האפשרות לתחזק חזית מול ישראל בדמות ירי, או לחילופין לעסוק בשיקום הרצועה. במצב שבו אין חשמל ואספקת מים סדירה לתושבים, זו תהיה טעות מצדו להמשיך בפעילות הצבאית נגד ישראל. חשוב לזכור שבכדי למנוע מהארגון להתחמש מחדש ולשקם את יכולותיו, יש לפעול בתקיפות כבר בשלב הראשוני, עם חפירת הפיר הראשון, ולא להמתין לסיום בנייתה של המנהרה שעלולה לסכן את ביטחונם של אזרחי ישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק