אם הכל יתנהל כמתוכנן, בתוך פרק זמן של שבוע עד שמונה ימים גלעד שליט ישוב הביתה. גם לישראל וגם לחמאס יש אינטרס לממש את העסקה מהר ככל האפשר, וכל אחד מהצדדים מעוניין להרוויח מההישג הפוליטי.

מה בסופו של דבר הוביל לעסקה? שני הצדדים ויתרו. ארגון החמאס ויתר על הצמרת שלו שנשארת בכלא וישראל התגמשה בקריטריונים. כמו כן, התנהלו חילופים משמעותיים בצמרת הביטחונית. יורם כהן החליף בראשות השב"כ את יובל דיסקין, שהתנגד לביצוע העסקה, וראש המוסד תמיר פרדו החליף את מאיר דגן, שהתנגד גם הוא.

אבל הדבר העיקרי שקרה בישראל, ועל כך העיד ראש השב"כ יורם כהן בתדרוך בפני עיתונאים, היה ההבנה שאין אפשרות אחרת. זו לא עסקה טובה, הוא אמר, אבל זו העסקה הטובה ביותר שאפשר היה להשיג. שום התעקשות לא הייתה מובילה לתוצאות אחרות. ברגע שישראל הבינה, לאחר יותר מחמש שנים, שממגוון של סיבות היא אינה יכולה להוביל מבצע צבאי שיחזיר את גלעד שליט בריא ושלם, היא נאלצה ללכת לעסקה הקשה.

בניגוד לדיווחים לאורך היום, לא הייתה פגישת פנים אל פנים בין ישראל לחמאס. המתווך הישראלי במו"מ דוד מידן וראש השב"כ יורם כהן לא ראו את אחמד ג'עברי ולא ישבו איתו. הכל נעשה בתיווך מצרי. זה מבשר על מהלך משמעותי שכדאי לשים לב אליו: דווקא עם ההנהגה המצרית הזמנית והרעועה ישראל כורתת מעין ברית אסטרטגית בימים האחרונים. זה מה שהוביל בסופו של דבר לגיבוש העסקה ואולי גם לצעדים נוספים.

ישראל פרסמה שוב הודעה ובה היא מתנצלת על התקרית בדרום במהלכה נהרגו חמישה שוטרים מצריים. כמו כן, יש מגעים לשחרורו של האזרח הישראלי אילן גרפל שאולי יבשילו בעקבות המהלכים האלה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק