ח"כ זבולון אורלב. ארכיון (צילום: חדשות 2)
ח"כ זבולון אורלב. ארכיון | צילום: חדשות 2

נציב תלונות הציבור מפרסם מדי שנה את הנתונים של מספר תלונות שהגישו חברי הכנסת בשם האזרחים שפנו אליהם. כל פעם מחדש אני גאה לקבל את ה"תואר המכובד", של "חבר הכנסת המטפל במספר התלונות הגדול ביותר של אזרחים אצל הנציב". בכך אני יודע בוודאות שאני ממלא את תפקידי - לשרת את הציבור.

46 תלונות שהגשתי בשנה אחת מוכיחות שיש גם חברי כנסת שיודעים לטפל בבעיות הקטנות של האזרח הקטן, ולא רק מתעסקים בדברים שברומו של עולם. רבים מאזרחי המדינה רואים בחברי הכנסת גם כתובת לטיפול במצוקותיהם האישיות ולתיקון עוולות שנגרמו להם על ידי הממשלה, הרשויות המקומיות או על ידי גופים ציבוריים.

בידי כל אזרח הזכות לפנות לנציב תלונות הציבור שהוא מבקר המדינה, ולהתלונן כנגד כל גורם ממסדי. נציב תלונות הציבור חייב על פי חוק להתייחס לתלונה ולבדוק אותה. אולם מתברר, שאזרחים לא מעטים אינם בקיאים בזכותם זו, ומכירים יותר את הכנסת ולכן פונים אליה בבקשה לסייע בפתרון בעייתם. אזרח רשאי לבקש את טיפולו של נציב תלונות הציבור רק אם התלונה נוגעת אליו באופן אישי.

מתייחס לכל פניה ותלונה

מאז היותי חבר כנסת אני רואה לעצמי זכות וחובה להתייחס לכל פנייה של אזרח ולטפל בה כראוי. סעיף 37 (2), מקנה לחבר כנסת את הזכות לפנות לנציב תלונות הציבור בשמו של אזרח ולבקשו לטפל בתלונה או בבעיה. למדתי מן הניסיון על עבודתה המצוינת של נציבות תלונות הציבור במשרד מבקר מדינה, ולכן אני מפנה אליו תלונות של אזרחים שהועברו אליי ושלא הצלחתי לפתור את בעיתם בקשר ישיר מול הגורם הממסדי.

מאחר ואני מתייחס לכל פניה ולכל תלונה, נראה שהשמועה פשטה בציבור ולכן מגיעות אליי פניות רבות של אזרחים. אציין שהנציבות דואגת לטפל בבעיות אלה באופן יעיל ובלוח זמנים סביר. בהיותי יו"ר השדולה לניצולי השואה, מופנות אליי תלונות לא מעטות של ניצולי שואה המרגישים מקופחים. תלונות רבות מתייחסות לתחומי החינוך בכלל ולילדים עם צרכים מיוחדים בפרט, יתר התלונות מתפרסות על פני טווח רחב של תחומי החיים.

בעיות רבות נפתרות כבר בעיצומו של התהליך מעת שנודע לגוף המבוקר כי החלטתי להגיש את התלונה לנציב תלונות הציבור. גופים ממסדיים רבים מבינים כי לא כדאי להם להתחיל להתעסק עם נציבות תלונות הציבור ועם החתום מטה, ולכן כבר בשלב הזה רבות מן הבעיות נפתרות ואין הן מופיעות בסטטיסטיקה של הגשת התלונות.

תמה על הח"כים שלא מהווים כתובת לפניות אזרחים

חשוב גם לציין כי גם אם הנציב מצא כי התלונה אינה מוצדקת , האזרח המתלונן יודע כי התשובה מבוססת על בדיקה מקצועית מעמיקה ואין הוא מאבד את האמון במערכות השלטוניות.

אני תמה על חברי בכנסת שלא למדו להשתמש בחוק מבקר המדינה, ואינם מהווים כתובת לפניות אזרחים בתלונותיהם על הממשלה והרשויות המקומיות. אני מאמין שככל שחברי כנסת ידעו לפתור את בעיותיהם של אזרחים גם במישור האישי כך יגבר האמון בכנסת ובחבריה.

הנתון המלמד כי רק חברי כנסת מעטים מנצלים ערוץ טיפול מצוין זה בתלונותיהם של אזרחים וגם הם, במספרים בודדים, מלמד שיש מקום לתיקון התנהלותם של חברי הכנסת. ייתכן ויש מקום להציע למבקר המדינה שבכל פרסומי משרדו תופיע גם האפשרות הזו של פנייה אליו באמצעות חברי הכנסת. אני מקווה כי הדוח השנתי הבא של נציב תלונות הציבור יילמד אותנו כי חברי הכנסת החליטו לפעול בדרך זו.

ח"כ זבולון אורלב מכהן כיו"ר המפדל ויו"ר הוועדה לזכויות הילד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק