אחוז העוברים הגבוה ביותר מאז 2016 בבחינת הלשכה (צילום: חדשות 2)
משפט חוזר - כמעט ולא מאושר | צילום: חדשות 2

נשיא המדינה לשעבר משה קצב פנה היום (ב') לבית המשפט העליון בדרישה לקיים משפט חוזר בעניינו, לאחר שהורשע בעבירות של אונס, מעשים מגונים והטרדה מינית. בעקבות העתירה שאלנו את עורך הדין הפלילי ירום הלוי על משמעויות הבקשה, ומה הסיכויים שהיא אכן תתקבל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

באיזה מקרים ניתן להגיד בקשה למשפט חוזר?

התנאי הראשון להגשת הבקשה היא שפסק הדין יהיה חלוט, כלומר שכל הליכי הערעור שלו הסתיימו או שעבר הזמן המותר לערעור, ולכן פסק הדין הוא סופי. מלבד זה, יש שלושה מקרים עיקריים הקבועים בחוק בהם ניתן להגיש בקשה למשפט חוזר - גילוי ראייה חדשה שלא הייתה ידועה קודם לכן ויש בכוחה לשנות את תוצאת המשפט, כלומר להביא לזיכוי המורשע. כאשר מישהו אחר הורשע בביצוע אותה עבירה, או במקרים בהם הוכח כי נגרם עיוות דין למורשע - שזה למעשה מה שמשה קצב טוען.

"הפרקליטות משטה בעם", עו"ד הלוי (צילום: חדשות)
עו"ד ירום הלוי | צילום: חדשות

באיזה מקרים בית המשפט מקבל את הבקשה?

רוב רובן של הבקשות לקיום משפט חוזר נדחות. עד היום, בכל 65 שנות קיום המדינה, אושרו אולי עשר בקשות כאלה. למרות זאת אנחנו זוכרים מספר מקרים מוכרים מאוד בהם אושר קיום משפט חוזר כמו למשל במקרה של עמוס ברנס שהורשע בשנות ה-70 ברצח החיילת רחל הלר, ונשפט למאסר עולם, אלא שלאחר שאושר לו משפט חוזר הוא כלל לא נערך משום שהוחלט שלא להגיש נגדו מחדש כתב אישום.

מה הם הסיכויים שבית המשפט העליון יקבל את בקשתו של קצב?

כמו במקרים של רבים אחרים, סביר כי גם בקשתו של נשיא המדינה לשעבר לא תתקבל. קיים סיכוי נמוך לכך שתתקבל. הסיבה היא שבית המשפט העליון מקפיד מאוד על עיקרון סופיות הדיון לפיו לא צריך למהר ולפתוח מחדש תיקים שכבר הסתיימו. אם כל תיק יוכל להיפתח מחדש בקלות, האינטרס הציבורי עלול להיפגע מכך, ולכן בית המשפט מאוד מקפיד ומכביד את ידו בבדיקת התנאים לקיום משפט חוזר.

נוסף על המדיניות העקרונית של בית המשפט העליון, קצב לא טוען בנימוקיו לראייה מזכה חדשה משמעותית שהתגלתה היום ולא הייתה קודם לכן, אלא הוא תוקף את אופן קריאת הראיות הקיימות ואת דרך הסקתן. בהתחשב בנסיבות הללו, כדי לממש את האפיק הזה של בקשה למשפט חוזר, קצב ופרקליטיו צריכים להציג מסה קריטית של חומר ראיות קיים, שכבר נדון או שנמנעה הגשתו שלא כדין ושבעטיו ניתן להגיד שאכן נגרם עיוות דין.

אם הבקשה תאושר - האם משפט חוזר מתנהל כמו משפט רגיל? כלומר המתלוננות יצטרכו להעיד פעם נוספת?

בניגוד לדיון נוסף שיכול להיות מוגבל לשאלה מסוימת שעלתה במהלך המשפט, משפט חוזר מתנהל על פי כל שלבי המשפט, בדיוק כמו במשפט הראשון - החל מהגשת כתב אישום מחדש, ועד למתן פסק דין חדש. לכן, אם יאושר לקיים משפט חוזר בעניינו של קצב, המתלוננות נגדו אכן יצטרכו להעיד פעם נוספת.