רוני מרגלית (חדשות 2) (צילום: חדשות 2)
רוני מרגלית בנפאל | צילום: חדשות 2

קונדה דיקסיט נולד וגדל בנפאל אך למד עיתונות באוניברסיטת קולומביה בניו יורק ובמשך שנים עבד כעיתונאי בזירה הבין לאומית, בין היתר גם עבור רשת BBC.

הוא סיקר מלחמות שהתנהלו בכל רחבי העולם וכששבע מהמראות הקשים החליט לשוב אל מולדתו. לרוע מזלו, ב-1996, השנה שבה חזר, פרצה מלחמה עקובה מדם. במשך 10 שנים לחמו המורדים המאויסטים כנגד שלטון המלך ובקרבות נהרגו 15 אלף איש.

"כשהתחילה המלחמה הבנתי שעליי לשכוח את כל מה שלימדו אותי על עיתונות. הרגשתי שאני צריך להיות מעורב, להביע עמדה. אין שום אפשרות להסתכל מהצד ולהיות ניטרלי כשאתה עד למראות כאלו" -כך מספר היום דיקסיט, מו"ל העיתון Nepali Times המתפרסם באנגלית אחת לשבוע.

הוא ועמיתיו העיתונאים שסיקרו את המלחמה הרגישו שהתקשורת בנפאל התייחסה אל המלחמה כאל סדרה של קרבות שכל אחד מהם הסתיים בתוצאה מכרעת ובמניין הגופות מכל צד. הוא הרגיש שמצוקת הקורבנות לא מצליחה למצוא ביטוי הולם.

בדצמבר 2005, תמונה שהתפרסמה בעיתון הרעישה אותו ואז עלה במוחו רעיון. בתמונה נראה ילד כבן 15, האוחז את בנות דודותיו הצעירות ומנחם אותן רגע אחרי שאביהן נרצח מול עיניהן. התמונה הזו שעוררה בו תחושות חזקות כל כך, הניעה אותו ליצור ספר צילומי עיתונות שינציח האנשים שחוו את המלחמה על בשרם.

מתוך כ-3,000 צילומים, נבחרו 178 לספר שנקרא A People War, שיצא לאור בדצמבר 2006.
באותם ימים המלך עזב את הארמון וכוננה דמוקרטיה. דיקסיט ספג ביקורות רבות כנגד הוצאת הספר. רבים טענו שהמלחמה כבר תמה ואין בכך צורך, אך הוא הרגיש שהאלימות נמשכת וקורבנות המלחמה עדיין מתמודדים עם הסבל.

הספר היה יקר מדי להישג ידם של מרבית תושבי נפאל הענייה, לכן הוחלט שמיצג תמונות מתוך הספר ייצא לנדוד בכל רחבי נפאל. במשך 3 חודשים, הוקמה התערוכה ב-32 מקומות שונים. התמונות הוצגו בחללים שונים שנפגעו בזמן המלחמה וביניהם בית חולים הרוס. 350 אלף איש צפו בתערוכה והפרויקט נחל הצלחה אדירה.

"אנשים בכו והתרגשו למראה התמונות", מספר דיקסיט. "אפילו לוחמים וחיילים שנכחו בקרבות הזילו דמעה ולראשונה נוצר שיח סביב המלחמה. אנשים החלו לשתף בחוויות ובסבל שלהם". בכל תערוכה הונח ספר שבו יוכלו הצופים לכתוב את רשמיהם, ולראשונה גם להביע את יחסם למלחמה ולרגשות שהצילומים עוררו בהם.

"אחרי הדם באות הדמעות", כתב אחד המבקרים. רבים כתבו Never Again וזהו שם הספר השני בסדרה, שיוצא לאור בימים אלה, ומציג צילומים מחלל התערוכה, לצד טקסטים שכתבו הצופים בה.

דיקסיט כבר מתכנן את הספר הבא בטרילוגיה, בו ישובו אל דמויות שתמונותיהן מופיעות בספר הראשון וישיבו אותן אל האתרים שבהם צולמו בזמן המלחמה. תיעוד למאבק הישרדות שנמשך, גם לאחר שהמלחמה תמה.

רוני מרגלית מתנדבת בארגון "תבל בצדק"