"העניין הפך לוויכוח פוליטי", ניר דבורי (צילום: חדשות 2)
ניר דבורי | צילום: חדשות 2

הצהרות של ראש ממשלת רוסיה ושר ההגנה מבהירות את המגמות אליהן מכוונת רוסיה בשנים הבאות. וזה מסביר אולי את המדיניות שנוקטת מוסקבה בנושא האירני ובנושא הסורי - עמדה שמרתיחה את ארצות הברית ומונעת בינתיים פתרון של שתי סוגיות מרכזיות שמאפילות על המזרח התיכון כולו.

הצטרפו לעמוד של ניר דבורי בפייסבוק 

הרוסים מתכוונים להשקיע ב-10 השנים הקרובות 773 מילארד דולר במודרניזציה של הצבא והתעשיות הביטחוניות. ההצטיידות רק השנה תהיה בסכום של 25 מילארד דולר - ב-50% יותר מהשנה שעברה. עד 2020 תקציב הממשלה הרוסית להצטיידות במערכות נשק מודרניות כ-70% יותר מבעבר.

ההשקעה בביטחון תהיה כבר כ-3% מהתל"ג, שר ההגנה הגיש תכנית פיתוח של מערכות נשק מתקדמות בניסיון להחזיר את היתרון האיכותי שאבד לרוסים ב-25 השנים האחרונות, הרוסים מסתכלים 30 ו-50 שנים קדימה מבחינת התכניות שגיבשו במטרה לסגור פערים ולהבטיח שוויון ואפילו עליונות טכנולוגית על ה"אחרים". לשם כך מוכנה רוסיה למחול על כבודה ולשתף פעולה עם מדינות שמעולם לא שילבה איתן ידיים, במיוחד לא כשמדובר בתעשייה הביטחונית הרוסית המפוארת - עם ישראל למשל. כך נחתמה בשנה האחרונה עסקת נשק בין התעשייה האווירית הישראלית לבין ממשלת רוסיה לפיה תספק הראשונה מל"טים לצבא הרוסי בשווי 50 מיליון דולר.

רוסיה ביצעה תפנית דרמתית בתחום המדיני

ההחלטה על רכישת כלי הטיס התקבלה עקב הנחיתות המבצעית שהורגשה ברוסיה בזמן המלחמה עם גיאורגיה וההבנה שלרוסים נחיתות טכנולוגית שחייבים לגשר עליה ברכש מבחוץ, ולא להיכנס לתהליכי פיתוח יקרים ואיטיים. אבל זה לא הכל, הרוסים התעקשו שכחלק מן החוזה תקים התעשייה האווירית קו ייצור של מל"טים ברוסיה, כשמאחורי המהלך עומדת הכוונה להשיג כך ידע רב שלא ניתן לקבל בשום דרך אחרת. ישראל מצדה הסכימה לביצוע העסקה הנדירה והייחודית כדי לנסות ולבלום מעבר של נשק מתקדם לסוריה וידע גרעיני לאירן.

רוסיה, בהנהגתו של הנשיא פוטין, ביצעה תפנית דרמתית בתחום המדיני, היא קוראת תיגר על הסדר העולמי הנוכחי. הסיבה המרכזית היא שבכל תרחיש אחר רוסיה לא תוכל לשרוד מול האתגרים הכלכליים והביטחוניים שעומדים בפניה , היא צריכה למלא את קופת המדינה בדולרים והיא חייבת לספק עבודה לתעשייה המקומית המנוונת, אם היא רוצה להישאר במגרש.

לא סתם כלכלנים בעולם מיקמו אותה בקבוצת מדינות ה-BRIC . עם סיום המשבר הפיננסי והכלכלי החמור בעולם מזה עשרות שנים, אפיק ההשקעה בסל מדינות ה- BRIC, נהנה מאהדת משקיעים ומפגין ביצועי יתר על פני המדינות המפותחות. התוצר המשותף של מדינות ה-BRIC, הכולל את ברזיל, רוסיה, הודו וסין, מהווה כשליש מהצמיחה בתוצר העולמי. מדינות אלה על פי תחזיות של כלכלנים רבים צפויות לצמוח בקצב מהיר בשנים הקרובות, ולהוביל את הכלכלה העולמית - ולשנות את הסדר העולמי הישן.

נאחזת נואשות בציר המשותף שלה עם אירן וסוריה

רוסיה המשיכה להתייחס אל מדינות חבר העמים (שהיו בעבר ברית המועצות) כאל רצועת ביטחון מגנה עליה מפני סין, ארצות הברית ואירופה. כחלק מהמהלך האימפריאלי מהדקת רוסיה את מערכת היחסים שלה על מדינות וארגונים אסלאמיים רדיקלים במזרח התיכון - אירן, סוריה, חזבאללה וחמאס - שמהוות גוש אזורי אנטי-מערבי. מכאן גם היחס האמביוולנטי לישראל שנתפשת כמעצמה אזורית שיכולה לסייע לרוסיה לקדם את ענייניה במערכת האזורית והבינלאומית, ובמקביל נתפשת ישראל כבת-ברית של ארצות הברית ומהווה יריב אפשרי לרוסיה.

כתוצאה מן המהפכות בעולם הערבי הוחמר מצבה של רוסיה במזרח התיכון והיא נאחזת נואשות בציר המשותף שלה עם אירן וסוריה. רוסיה משקיעה עתה מאמץ ניכר לשימור הציר המתפורר ולכינון חלופות למאחזיה האבודים באזור. שתי המדינות הן בסיס פעולה ודריכת רגל אסטרטגית מבחינתה של רוסיה באזור ושוק חשוב של נשק. מכאן ההתעקשות הרוסית למנוע כל פעולה שתפיל את שלטונו של אסד- היא הגורם המרכזי להמשך עמידתו, והסיוע בבניית הכור הגרעיני בבושהאר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק