ניר דבורי (צילום: חדשות)
ניר דבורי, כתב צבאי (חדשות 2) | צילום: חדשות

מומחים מערביים שראו את השרידים בשדה הקרב בגאורגיה, לא האמינו למראה עיניים. לא בכל יום נופלות לידיהם מערכות הנשק המתקדמות ביותר. מבחינת ישראל זו הזדמנות נדירה ללמוד, לנתח ולהכיר מקרוב את מה שיכול מחר לאיים על 7 מיליון תושבי ישראל.

מאחורי הקלעים של המלחמה בגיאורגיה התקיים מגרש משחקים, שדה ניסויים ענק שטובי המומחים במערב מנתחים עכשיו. מומחי טילים, מומחי מחשבים ומערכות לוחמה אלקטרונית ביקרו באזורי הקרבות כדי לאסוף שרידים, עדויות לכלי הנשק החדישים שהפעילה רוסיה נגד הגיאורגים ההמומים.

השרידים שמצאו מומחי הטילים הם של טילי איסקאנדאר רוסים. מדובר בטילים בעלי טווח של 280 ק"מ, יכולת דיוק של 200 מטר וראש קרבי, גם לא קונבנציונלי, של מאות ק"ג. הסורים גם כן מעוניינים בטילים כאלו, ולנו זו הזדמנות לחקור את נקודות היתרון והתורפה של המערכת, ויותר מכך ללמוד כיצד ניתן לשבש את פעולתה ולהשמיד אותה לפני שהיא פוגעת בשדות התעופה, הנמלים והמתקנים האסטרטגיים של ישראל.

גם טילי נ"ט (נגד טנקים) חדישים נוסו כאן על הטנקים הגיאורגים האומללים. הם נפגעו מטווח של יותר מחמישה ק"מ מבלי לדעת אפילו מי פגע בהם. אלה היו טלי "כריזנטמה", שעד המלחמה שמם נלחש בשקט במסדרונות אמ"ן. אותם סוריה כבר רכשה. בדיקה של הטנקים יכולה ללמד איך ניתן להתגונן מפניהם, מהו עובי המיגון הנדרש מפניהם, זוויות הפגיעה שלהם ואופן ההתחמקות מהטיל הקטלני.

הרוסים הפעילו בגיאורגיה לראשונה גם מערכות מיגון אקטיביות. "מעיל רוח"- מערכת מיגון לטנקים שנמצאת עדיין בפיתוח ברפא"ל. המכ"מ על הטנק מזהה את הטיל המתקרב ושולח מיירט שמתפוצץ ליד הטיל ומשמיד אותו עוד לפני הפגיעה בטנק. אצל הרוסים זה כבר עובד ומבחינתם זו הייתה הזדמנות לנסות את המערכת המתקדמת.

שבועיים לפני תחילת המלחמה קרסו בזה אחר זה אתרי האינטרנט הגיאורגיים: אתרי בנקים, משרדי ממשלה, מרכזיות טלפוניות קווי וסלולרי חדלו מלתפקד. תארו לעצמכם איזה נזק כלכלי יגרום מי שיצליח לשנות למשל את שער המטבע המקומי. הרוסים הוציאו לאור את הדור הבא של המלחמות: "מלחמות רשת". מתקפות האקרים של יחידות המחשב של צבא רוסיה. הרוסים טענו שמדובר בהאקרים פרטיים, אך בכל מקרה התוצאה הייתה פגיעה קשה בצמתי הפיקוד והקשר, ששיבשו את פקודות הצבא והממשלה שיצאו מטבילסי.

גם בישראל פועל גוף לוחמת רשת ויש לו הרבה מה ללמוד על מה שקרה בגיאורגיה באוגוסט האחרון. גם טילים נגד מטוסים נבחנו כאן לראשונה, כמו הטיל אס.איי 10 למשל. לסורים עדיין אין, אבל לא לעולם חוסן. הגיאורגים מנגד, הסתייעו בנשק מערבי שקיבלו מישראל וארצות הברית: רקטות, מזל"טים ועוד, אותם חוקרים עכשיו הרוסים. הם תפסו שלל רב שנבדק ומנותח על ידם. את הלקחים נראה בעתיד בזירה שלנו: אירן, סוריה וחיזבאללה.