"מרקל לא הייתה מבקשת הזמנה". אובמה, אמש (צילום: AP)
סטירות, ידידות ואישומים | צילום: AP

נכון, אמריקה נבוכה ומרגישה מוזר כשהיא נאלצת לספק הסברים לבנות בריתה הקרובות ביותר אחרי שוושינגטון האזינה לשיחות הפרטיות שלהם, אבל האם זה עומד להפסק? לא כדאי לבנות על זה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"חשוב לנו לדעת איפה המדינות עומדות, מה המדיניות שלהן ואיך זה ישפיע עלינו במגוון נושאים" אמר המרגל הבכיר ביותר בוושינגטון, ראש הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי (NSA) ג'יימס קלאפר. "זה לא רק המנהיגים, זה כולל את כל מה שסביבם, את המדיניות שהממשל שלהם מוביל", הוסיף בלי להתבלבל.

קלאפר העיד מול הקונגרס השבוע, והוא הצטרף למחוקקים האמריקנים עצמם, למשלחת מהאיחוד האירופי, לאנשי ארגוני המודיעין הגרמנים ולאנשי תקשורת מכל העולם שכולם עבדו קשה כדי לנסות ולהתיר את קשר הריגול האמריקני שפועל נגד בנות בריתה של ארה"ב בכל העולם.

זרועותיה הארוכות של הסוכנות לביטחון לאומי מגיעות לתוך שיחות הטלפון ולאי-מיילים סביב העולם. הנושא בכותרות כבר חודשים, אבל עכשיו מנהיגי האיחוד האירופי מקווים שארצות הברית תסכים להגביל את עצמה, במיוחד אחרי הדיווחים האחרונים על פיהם אנגלה מרקל - קנצלרית גרמניה והמנהיגה החזקה באיחוד האירופי, הייתה בין 35 מנהיגים שהיו תחת מעקב אלקטרוני.

הנשיא אובמה ידע או לא ידע?

בוושינגטון, מרקל נתפסת כבעלת ברית נאמנה לברית המערב בראשות ארה"ב. על פי הדיווחים ה-NSA החל להאזין לטלפון הנייד שלה כבר ב-2002 תחת הנשיא ג'ורג' בוש הבן והמשיך לעשות כך במשך יותר מעשור, עמוק לתוך כהונתו השנייה של אובמה בבית הלבן. מרקל התקשרה לנשיא אובמה להביע את מחאתה על ההאשמות, לא ברור מה היא אמרה, אבל ברור שמהשיחה הזו הציבור לא שמע יותר מידי.

גבעת הקפיטול.ישמרו על רוב? (צילום: רויטרס, חדשות)
חקירה בקונגרס לעיני אירופה | צילום: רויטרס, חדשות
באופן רשמי, הבית הלבן אמר שמרקל לא נמצאת תחת מעקב עכשיו ולא תהיה תחת כזה מעקב בעתיד. והעבר? הוא לא ברור. הדיווחים בתקשורת ואפילו ההסברים שמספקים הבכירים בוושינגטון מלאים בסתירות. גורם בכיר בממשל אמר ל-CNN שאובמה לא ידע על תכנית המעקב של ה NSA נגד מנהיגים עד לאחרונה, אך במקביל גורמים אחרים טוענים שלא רק הנשיא אלא כל צוות הבית הלבן ידע היטב מה עושים בסוכנות.

חקירה לא מבטיחה שינוי

עכשיו, שאנחנו יודעים שאובמה יודע, לא ברור מה הוא עומד לעשות. הבית הלבן טוען שהורה לערוך חקירה מקיפה סביב מבצעי ה-NSA, אבל חקירה כזו לא מבטיחה שמשהו עומד להשתנות. למעשה, המרגל הבכיר ביותר בוושינגטון טוען בפומבי שלא צריך לבוא שינוי במדיניות.

"אחד הדברים הבסיסיים שלמדתי עוד ב-1963 היא החשיבות לכוונות ההנהגה, לא משנה על איזה רמת הנהגה אנו מדברים" אמר ג'יימס קלאפר. האמריקנים מצידם לא זועמים במיוחד בגלל המעקב. על פי סקר -"יו-גוב" שנערך עבור ה'האפינגטון פוסט', 49% מהציבור חושבים שהמעקב אחרי מנהיגים זרים מתקבל על הדעת, רק 32% מהאמריקנים סבורים שזה פסול ול-19% אין דעה בעניין.

אנגלה מרקל גדלה בגרמניה המזרחית הקומוניסטית, מדינה שחיה תחת מעקב מתמיד ופולשני במיוחד של המפלגה. החשש המרכזי בארצות הברית היום היא מתקפה כמו זו שהתרחשה ב-11 לספטמבר 2001 , גם היום, חלק קטן מאוד מהריגול האמריקני מוקדש לנושאים אחרים. "בחודש האחרון 2,336 אנשים נהרגו בפקיסטאן, באפגניסטן, בסוריה, עיראק וניגריה" אמר השבוע קית' אלכסנדר מהסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי לוועדת הסנאט כדי להדגיש שהעולם הזה רחוק מלהיות יציב ושוחר שלום.

ג'ונתן מן (צילום: AP)
ג'ונתן מן CNN | צילום: AP

עדיין, בארצות הברית לא ראינו שום אירוע טרור משמעותי מאז 2001. "זה לא המזל שמאיר לנו פנים, הם לא וויתרו על המאבק, הם עדיין מנסים לפגוע בנו", אמר קלאפר. הנשיא ברק אובמה יכול לשנות את המדיניות האמריקנית מעבר לים, אבל בכלל לא בטוח שאחרי שיחלפו הזעם והמבוכה, משהו ישתנה.