אובמה מפשיל שרוולים (צילום: רויטרס)
אובמה מפשיל שרוולים | צילום: רויטרס

ברק אובמה עמד בשמש, הסיר את הג'קט שלו וניגב את הזיעה מפניו השבוע, כשהוא מעודד את אמריקה לעשות יותר בנוגע להתחממות הגלובלית. "אין לי הרבה מדי סבלנות לכל מי שטוען שהאתגר הזה אינו אמיתי", אמר הנשיא. "אין לנו זמן לפגישות עם אלו שעדיין מאמינים שכדור הארץ הוא שטוח". אפילו האמריקנים, שכבר מבינים שכדור הארץ עגול, יכולים לראות שהפוליטיקה, דעת הקהל ותעשיית האנרגיה החזקה תהפוך את זה למסע ייסורים של הנשיא.

אובמה מתכנן להתרכז בהוראה למאות בעלי תחנות הכוח, ששורפים פחם כדי להפיק אנרגיה, לצמצם את רמת הזיהום. עוד לפני ההכרזה הצפויה על התכנית, בכירים בתעשיית האנרגיה אמרו שאובמה מכריז "מלחמה נגד הפחם" עם תכנית הפעלת הרגולציות, שיעלו את המחירים ויורידו את הרווח.

מחלקת יחסי הציבור של תעשיית האנרגיה יצאה בקמפיין תקשורתי נרחב שבו משתתפים כמה מהתורמים המרכזיים להרבה מאוד חברי קונגרס. חברי קונגרס כאלה, שנשענים על תרומות של אנשי תעשיית האנרגיה והפחם, יושבים בשני צדי הבית, אבל הרפובליקנים מביניהם נחושים יותר להילחם בהעלאת מחירי האנרגיה.

זיהום אוויר (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס, חדשות)
זיהום - בעיה גלובלית | צילום: רויטרס, חדשות

בלי התגייסות גלובלית - זה לא באמת יעזור, זו תהיה רק מחווה 

"מיליוני אמריקנים יאבדו את מקום העבודה שלהם, המחיר שנשלם במכולת, הבנזין, הבריאות - הכל יעלה" אמר ג'ון בויינר, יו"ר בית הנבחרים הדומיננטי. "המלחמה בתעשיית הפחם רק תהפוך את המצב לחמור יותר, אלפי אמריקנים יהפכו למובטלים".

לכן, תכניתו של הנשיא להפעלת תקנות שידלגו על אישור הקונגרס, יוגשו כבר בשנה הקרובה וייכנסו לתוקפם בשנה שלאחר מכן. אבל, אנשי האנרגיה יגישו תביעות לבתי המשפט וזה עשוי לעקב את התהליך בעוד שנה או שתיים. עד אז, לאמריקה כבר יהיה נשיא אחר, אחד שלא יהיה מחויב למדיניות של אובמה.

חלק מהאמריקנים סבורים שככל שהטמפרטורה עולה, האיום הולך ומחמיר , אבל סקר חדש של מכון PEU מצא ש-50% מהאמריקנים דווקא מאמינים שההתחממות הגלובאלית היא תהליך טבעי או שבעצם, שום דבר לא קורה. רק 43% מאמינים שזה קורה ואנחנו אשמים בזה. 48% יבחרו להגן על הארנק ולא על הכוכב, רק 43% מעדיפים להשקיע בהפחת הטמפרטורות ולא ברווחתם.

ג'ונתן מן (צילום: AP)
ג'ונתן מן CNN | צילום: AP

האמריקנים הם לא היחידים שעושים את החישוב הזה. הכלכלות בסין, בהודו ובעוד מדינות גדלות במהירות כזו, שהן מבטלות בקלילות את התכניות השאפתניות של אובמה. "זה לא באמת עומד להשפיע על ההתחממות הגלובלית, זו רק מחווה", אמר פיטר גלסר, עורך הדין שמתרכז בענייני הסביבה ומייצג רבות מחברות האנרגיה.

וושינגטון כבר נמצאת בעיצומן של שיחות עם בייג'ין ועם ניו דלהי כדי לנסות ולהתמודד עם האתגרים הגלובאליים והנשיא אובמה יודע שהוא זקוק לעזרת העולם כדי לנסות ולקרר אותו.