הטילים האירנים שהועברו לעירק (ארכיון) (צילום: AP, חדשות)
מה עומד מאחורי ניסוי הטילים? | צילום: AP, חדשות

מה באמת עומד מאחורי ירי הטילים הבליסטיים שביצעה קוריאה הצפונית בשבוע שעבר? מומחי ביון בעולם, שבחנו את ממצאי הניסוי, מעריכים שפיונגיאנג ניסתה להסתיר אותו. כמו כן, המומחים מעריכים שפותח כאן משהו מיוחד שהצפון קוריאנים בחנו ולא ברור עדיין מה או עבור מי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

קוריאה הצפונית שיגרה סדרה של טילי קרקע-קרקע קצרי טווח והפתיעה ביום רביעי האחרון כששגרה גם שני טילי "רודונג" (טילי קרקע-קרקע בטווחי השיהאב 3 האירני של 1800 ק"מ). "שני טילי הרודונג שוגרו בניסוי לטווח של 600 ק"מ בלבד ומהירות מקסימלית של שבע מאך בתקווה שלא יתגלה. למרות שחלק מהמאמרים מציינים שהשיגור היה במחאה על פגישות מנהיגי ארה"ב, דרום קוריאה ויפן, זה נראה הפעם כמו משהו אחר", מציין גורם ביטחוני בישראל.

הניסוי התקיים, כשכמנהיגי המדינות התכנסו בהאג לשיחות פסגה בנושא האיום הגרעיני של המדינה האסייאתית. מבחינת יפן וקוריאה הדרומית שיגור טילים מסמן הסלמה משמעותית ומצביע על כך שפיונגיאנג מאיימת בהכנות לפלישה - כך לדברי משרד ההגנה הדרום קוריאני, במיוחד כשהניסוי בוצע ללא התראה מראש, כמו במקרים קודמים.

התקרית הפרה את הצהרת פיונגיאנג מ-2002, שלפיה תקפיא ירי טילים בליסטיים, כמו גם החלטות של מועצת הביטחון של האו"ם האוסרות על המדינה הקומוניסטית לשגר טילים בליסטיים. השיגור הפעם מעיד על כך שקוריאה הצפונית לא מפסיקה לפתח טילים ארוכי טווח במקביל לפיתוח נשק גרעיני.

"העניין הפך לוויכוח פוליטי", ניר דבורי (צילום: חדשות 2)
ניר דבורי | צילום: חדשות 2

שר הביטחון לשעבר אהוד ברק ציין רק בשבוע שעבר שהעידן הנוכחי מאופיין כעידן של טרור בחסות המדע. יש להיערך לכך בהתאם, אחרת יהיה פער שישראל לא תוכל לסגור. לדבריו, "תוך חמש שנים יוכלו אויבי ישראל לבחור באיזה בניין הם רוצים לפגוע ברחבי המדינה". ברק התייחס ליכולת הדיוק של הטילים שבידי אירן וסוריה ועכשיו גם בידי חיזבאללה. הדברים נאמרו במסגרת יום המדע הישראלי של משרד המדע.

ברק הזהיר שהמדע משחק לידי הטרור ומאפשר לו יכולות שהיו פעם רק בידי המעצמות. "האמצעים האלה יגיעו בתוך חמש שנים לרמת דיוק מרבית ויהיו זולים לארגוני הטרור בלבנון ועזה. אנחנו נראה בעתיד טרור מגובה מדע וטכנולוגיה. אל לנו להקל ראש גם בתחום הנשק הביולוגי והכימי", אמר ברק.

מה שמטריד מאוד את ישראל הוא הסיוע הטכנולוגי שמעניקה קוריאה הצפונית לאירן ולסוריה. פיונגיאנג סיפקה ידע ורכיבי טילים לאירן, מה שאיפשר לה לפתח טילים בליסטיים לטווחים של 1800 ק"מ ויותר בעלי רמת דיוק גבוהה. הקוריאנים אף הקימו עבור סוריה שני מפעלים לייצור רקטות ארוכות טווח, כמו ה-M-302 שנתפסו על ספינת הנשק C -KLOS בחודש שעבר.

הרקטות הכבדות לטווחים של 160 ק"מ הועברו מסוריה לאירן ומשם הוטענו על הספינה בדרך לארגוני הטרור בעזה. האם גם הפעם הניסויים שעורכת קוריאה הצפונית ישפיעו על הנשק הרקטי והבליסטי שבידי אויבות ישראל במזרח התיכון?