סגן נועם כהן (צילום: דו"צ)
סגן כהן | צילום: דו"צ

05:00 בבוקר, זירת ים סוף, אילת: "בוקר טוב לים!" כך אני וחבריי צועקים ורצים לטבילת בוקר קרירה במסגרת הקורס. כך נפתח לו כל בוקר בשלב הימאות הפיקודית, כשכל צוערי קורס חובלים מוכנים לטבילת בוקר הרבה לפני שהשמש חשבה לזרוח, בחורף או בקיץ - לנו זה לא כל כך משנה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כשהתגייסתי, לא ידעתי מה מצפה לי. במשך שנתיים וארבעה חודשים עברתי מספר שלבים שלימדו אותי רבות על עצמי, על צה"ל ועל המשך חיי.

הימ"פ (ימאות פיקודית) הינו השלב הראשון של צוער בקורס החובלים של חיל הים הישראלי, ולמעשה מהווה את טירונות היחידה. שלב זה אורך כשלושה חודשים ומתקיים באילת - אלה שלושה חודשים של ימאות בסיסית, אימונים פיזיים, שייט וסירות גומי כשבסופם מוסמכים הצוערים ששרדו את כל המבחנים והמיונים, בחוף וכמובן שבים, כמפקדי סירת גומי. למרות שהיה קשה, אם נשאל את אמי, אין ספק שהייתה אומרת כי שלב זה היה קשה יותר בשבילה.

בין געגועים לסיפוקים

בימ"פ הייתי רחוק מכל שהיה מוכר לי. אין עיתונים, אין טלוויזיה, אין פייסבוק וכמובן שאין טלפונים ניידים. הקשיים הפיזיים והמנטאליים בשלב ולאורך הקורס כולו משחקים תפקיד מרכזי. מסעות ביבשה, מסעות על שפת הים ובתוכו, שחייה, תרגילים ימיים ועוד, מהווים את הקושי הפיזי. הניתוק והבועה החדשה שהגעתי אליה מהאזרחות, הזמן המתמשך מחוץ לבית וההתכתבות המתמשכת דרך מכתבים עם החברה (כן, אלו עם הבולים), היוו את הקושי המנטאלי העיקרי בשבילי. למרות הגעגוע, אין ספק שהקורס הזה הוא חוויה אדירה.

מי שעבר את הימ"פ והתמודד בהצלחה עם הקשיים האלו, עולה לחיפה, לבסיס ההדרכה של חיל הים, להמשך הקורס. שם, הוא מתחיל את השלב הבסיסי.

השלב הבסיסי, כשמו כן הוא - מקנה לצוערים את הידע המקצועי הבסיסי שנדרש מכל ימאי ומפקד טוב בים. שלב זה נמשך שלושה חודשים כשבתחילתו מתחלקים הצוערים על פי המגמות השונות: שיט, מכונה ואלקטרוניקה, בהן נשארים גם בשלב המתקדם.

מחזור 125 של קורס חובלים (צילום: דובר צה"ל)
מחזור 125 של קורס חובלים | צילום: דובר צה"ל

בסוף שלב זה מוענקת לצוערים סיכת מ"מ, המסמלת את המוכנות הערכית והפיקודית שלנו בתור מפקדים בצה"ל. כל צוער חולם לקבל את סיכה זו, וגם אני. כשאני רואה את הסיכה בזוית עיני, הסיפוק הוא אדיר.
מרגע זה נכנסים הצוערים לים של לימודים בשלב האקדמאי של הקורס. בשלב הזה, פתחתי את מסך הלפטופ, וחזרתי ללימודים. לימודים אינטנסיביים כאלה לא היו לי אפילו בבגרויות.

במשך שמונה חודשים כל יום, למדנו מהבוקר עד שעות הערב המאוחרות, כשאחריהן ממשיכים לימודים באופן עצמאי בבסיס ההדרכה. אבל העבודה השתלמה. קיבלתי תואר B.A רב-תחומי במסגרת הקורס. תואר זה מקנה לנו הרחבת אופקים וידע נרחב במספר תחומים רחב כמו כלכלה, סטטיסטיקה, פסיכולוגיה ועוד. דבר אשר ישמש אותי בעתיד, אני בטוח.

היום, אני וחבריי נעמוד ברחבת המסדרים לסיום קורס חובלים, מחזור 125. דרגות הסגן וסיכת הקצין הימי שייחשפו ע"י שר הביטחון, הרמטכ"ל ומפקד חיל הים, מסמלות לא מעט. הדרך הארוכה וסל הערכים הרחב שליקטנו, הניסיון הרחב והמקצועיות, הם אלו שיעמדו לזכותנו ברחבת המסדרים ובתפקיד שאותו נמלא בקרוב. אין בלבי תחושה חזקה יותר מאשר גאווה.