מובארק, היום בכלוב הנאשמים (צילום: חדשות 2)
מובארק, היום בכלוב הנאשמים | צילום: חדשות 2

אי אפשר שלא להצדיע לאב בית הדין אחמד ריפעת ולשני עמיתיו: מערכת המשפט המצרית, שהתייצבה פעמים רבות נגד משטרו של מובארק והופיעה תדיר כמוסד אופוזיציוני לכל דבר - לא נכנעה הבוקר לנהמות הנקם שעלו מן הרחוב המצרי והפתיעה את כולנו בגזר דין מדוד ובלתי צפוי.

ניצל מעונש מוות: חוסני מובארק נידון למאסר עולם
מי אתה מובארק? פרופיל של הנשיא המודח

השופטים סיכנו עצמם לא מעט בהכרעת הדין ויש מקום לחשוש גם לגורלם של הנאשמים שיצאו זכאים - שני בניו של מובארק וששת סגניו של שר הפנים, שספק אם יוכלו להמשיך להתגורר על אדמת מצרים.

חוסני מובארק ושר הפנים שלו חביב אל-עאדלי הורשעו בגין אחריותם הכוללת להרג המפגינים בימי המהפכה בשנה שעברה, אבל הם לא הוחזקו כמי שנתנו פקודות מפורשות לפתוח באש נגד המפגינים. האנשים האחראים להפעלת כוחות המשטרה, ובעיקר גדודי הביטחון המרכזי זוכו לחלוטין וכך הגנרל חסן עבד אל-רחמן, ראש מנגנון הבולשת האדיר בכה מאושר בתוך כלוב הנאשמים.

הדרישה: "לטהר" את מערכת התביעה"

הנימוקים שנתנו השופטים היו בעצם כתב אישום חריף ולעגני כלפי התביעה הכללית המצרית, שלא הצליחה לספק הוכחות - עדים, מסמכים, הקלטות וצילומים - שיוכיחו את האישומים להרג מכוון של מפגינים. אין פלא שבקהיר כבר מדברים, מאז שעות הבוקר, על הצורך ב"טיהור" של מערכת התביעה, מינוי תובע כללי חדש וחיפוש הדרך לעריכת משפטים חדשים שיוכנו בצורה יסודית יותר.

אהוד יערי (צילום: חדשות 2)
אהוד יערי. חשש לחיי השופטים | צילום: חדשות 2

בניו של מובארק, עלאא וגמאל, כמו איש העסקים הנמלט חוסיין סאלם - האיש שמאחורי עסקת הגז ז"ל עם ישראל, זוכו בנימוק טכני של התיישנות העבירות. הציבור המצרי מתקשה כעת לעכל את תוצאות המשפט. מצד אחד יש גאווה גדולה על שהנשיא לשעבר ובכירי השלטון הועמדו לדין, אך מצד שני יש אכזבה מהיעדר גזר דין מוות מזיכוי רוב הנאשמים. מובטח שסערת הרגשות הזאת תהפוך חלק ממערכת הבחירות לנשיאות, לקראת הסיבוב השני בבחירות ב-16/17 ביוני.

אחרי 60 אלף עמודים של ראיות, כ-250 שעות של ישיבות בית הדין ואינספור הפגנות סביב אולם הדיונים, הגיע משפטו של מובארק לקיצו בהחלטה שיניחו לו לגסוס ממחלת הסרטן ממנה הוא סובל באגף הרפואי של בית הכלא במזרעת טורא.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק