ג'ונתן מן (צילום: AP)
ג'ונתן מן CNN | צילום: AP

בית המשפט העליון בארה"ב ידון השבוע במה שעשויה להיות סוגיית זכויות האזרח הגדולה ביותר באמריקה - נישואים חד מיניים. אם בית המשפט לא יספק פסיקה אחת ולתמיד, לוח השנה עשוי לעשות את העבודה.

"מה שלא יקבע בית המשפט, אנו עומדים לנוע צעד אחד קרוב יותר לכך שכולם ייהנו מהזכויות האלה", אמר פעיל זכויות האדם ג'וליאן בונד. בונד הוא וותיק המאבק לזכויות השחורים באמריקה, תנועה שהשיגה את מטרותיה רק אחרי מלחמת אזרחים ויותר ממאה שנים של מאבק מכוער שלווה בשפיכת דמים. אם אנו משווים את מאבק ההומו-סקסואלים והלסביות למאבק הזה, ניתן להגיד שהשינויים בתחום הזה קורים במהירות מרשימה.

הולנד הפכה למדינה הראשונה בעולם שהכירה בנישואים החד מיניים בשנת 2001. מדינת מסצ'וסטס היא המדינה הראשונה בארה"ב שאפשרה נישואים חד מיניים ב-2004. מאז עבר פחות מעשור, ושמונה מדינות הצטרפו לחקיקה. מצד שני, 38 מדינות בארצות הברית - חסמו את ניסיון החקיקה.

ירקדו על מדרגות הרבנות? (צילום: רויטרס)
נישואים חד מיניים - לא בקליפורניה | צילום: רויטרס

צו שמונה לבית המשפט העליון האמריקני

בית המשפט העליון התבקש לפסוק בנוגע לשני צווי מניעה. האחד "תקנה 8" - צו מניעה שיצא בקליפורניה אחרי שאושר במשאל עם. החוק הלאומי (פדראלי) שידוע כחוק "להגנת הנישואים" מגדיר את הנישואים כחוקיים רק בין גבר לאישה ופוסל הכרה בנישואים חד מיניים בכל רחבי ארה"ב.

התיקים האלה מסובכים ולבית המשפט יש כמה דרכים שונות להתמודד עם הסוגיה עד שיגיש את החלטתו בעוד כמה חודשים. אבל זה לא משנה מה יחליט בית המשפט, אמריקה מחליטה את החלטותיה בדרך שממנה השופטים או המחוקקים לא יכולים להתעלם.

על פי מכון המחקר PEW ב-2001 57% מהאמריקנים התנגדו לנישואים חד מיניים ואילו 35% תמכו. היום, 49% מהאמריקנים תומכים באישור הנישואים האלה,  מול 44% שמתנגדים. בין האמריקנים שנולדו אחרי 1981, חלק מהאוכלוסייה שרק יילך ויגדל, 70% תומכים באישור הנישואים.

שאלה חוקית על גאווה (צילום: חדשות 2 ו AP)
שאלה חוקית על גאווה | צילום: חדשות 2 ו AP

שאלה היסטורית  

משפחות עם שני אבות או עם שתי אמהות הן עדיין נדירות בארצות הברית. כרגע יש רק 646 אלף בתי אב שבהם ההורים הן בני אותו המין, אבל המספר הזה הוא כפול ממה שהיה לפני עשור. למעשה, הקמפיין למען שוויון בנישואים משתנה כל כך מהר, שלפחות שופט אחד הביע תמיה לאן עליו לפנות שהוא שוקל את עמדתו בנושא. "יש לנו חמש שנים של מידע כנגד 2000 שנים של היסטוריה או אפילו יותר" אמר השופט אנתוני קנדי.

בית המשפט העליון יכול לצעוד צעד אחד לכיוון של הכרה בנישואים החד מיניים או להתבצר בעמדה שעדיין רווחת מבחינה חוקית. הוא גם יכול לנסות ולהתעלם מהמחלוקת. כך או כך, הסוגיה שהעסיקה רק מספר קטן מאוד של אמריקנים לפני עשור היא עכשיו, הסוגיה הבוערת ביותר בחקיקה האמריקנית.