המנהיג הבא - מודי (צילום: AP)
המנהיג הבא - מודי | צילום: AP

אנחת רווחה השתחררה בסוף השבוע במסדרונות השלטון בישראל - ממטה המוסד בצפון תל אביב דרך משרד ראש הממשלה ועד משרד הביטחון ולשכות המנכ"לים של התעשיות הביטחוניות הישראליות - זאת לאחר שהתברר שנרנדרה מודי, בן 63, נבחר להיות המנהיג הבא של הודו. אין זה דבר של מה בכך, מודי הביס בפער עצום את מפלגת השלטון של גנדי ושם קץ לשושלת בת 50 שנים, מפלגת העם ההודית זכתה ליותר מחצי מן המושבים בפרלמנט, הודו ניצחה. בכירים במערכת הביטחון הישראלית צוטטו בימים האחרונים אומרים: "זמנים טובים לפנינו".

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ניר דבורי

זה היה התרגיל הגדול בעולם לדמוקרטיה כאשר 537 מיליון בני אדם הטילו את קולם לקלפי. בנאומו הראשון לאחר שזכה בניצחון הסוחף, המנהיג הלאומני ההינדי התחייב לעבוד עבור כל 1.25 מיליארדי ההודים בתת-היבשת. בהודו גם מצפים שיפעל להצמיח את המשק ההודי התקוע במיוחד מול המתחרה ממזרח, סין.

מנהיגי העולם התחרו ביניהם מי יהיה הראשון לטלפן לראש הממשלה החדש. אפילו נוואז שריף, ראש ממשלת פקיסטן השכנה, שעמה הודו לחמה ארבע מלחמות, הזמין את מודי לבקר. וזה הדבר המשמעותי, מודי מביא רוח חדשה שעשויה להוביל לשינויים דרמטיים במדיניות החוץ של הודו ובכך גם להשפיע מאוד על היחסים הכל כך חשובים עם ישראל. עד היום שמרה הודו על מערכת יחסים צוננת - זה כלל גם הצבעות נגד ישראל באו"ם, וחימום יחסים עם האירנים. עכשיו מעריכים בירושלים, מודי הנחשב לאוהד ישראל יחל בהדרגה לפעול לשדרוג היחסים.

מפלגתו של מודי, מפלגת העם ההודית היא תנועה ימנית-לאומנית שצמחה בהודו במהלך תקופת הכיבוש הבריטי, ואשר פעלה להגן על הודו מפני ההשפעה המערבית ומפני בני הדתות שאינם הינדואים - בייחוד המוסלמים. הוא אף התבטא כמה פעמים באופן אנטי-מוסלמי והפגין יחס תקיף לפקיסטן השכנה. בלב העימות בין שתי המדינות נמצא מעמדו של חבל קשמיר, כשרק לפני שבועיים חשפו שלטונות הודו התארגנות של שרותי הביטחון הפקיסטניים לבצע שורה של פיגועי התאבדות כנגד הקונסוליה הישראלית והאמריקנית בבנגלור בהודו.

"העניין הפך לוויכוח פוליטי", ניר דבורי (צילום: חדשות 2)
ניר דבורי | צילום: חדשות 2



ישראל היא יצואנית הנשק השנייה בגודלה להודו, שהינה יבואנית הנשק הגדולה בעולם. יצואנית הנשק הגדולה ביותר להודו היא רוסיה, וארצות הברית ניצבת רק במקום השלישי. ישראל מכרה להודו נשק בעשור האחרון ביותר משני מיליארד דולר: מל"טים, ספינות מלחמה, טילים, מטוסי ביון וציוד לוחמה אלקטרונית מתקדם. הודו גם נעזרה בישראל בציוד והדרכה בתחום הלוחמה בטרור (פיגועי מומבאי 2008). במקביל, מקיימת הודו עם ישראל שיתוף פעולה מודיעיני בלחימה בטרור העולמי. בין המדינות גם שיתוף פעולה פורה שאינו צבאי, בעיקר בתחומי החקלאות. סה"כ מסתכם המסחר בין המדינות ביותר מחמישה מיליארד דולרים - סכום גדול, שעכשיו צפוי אפילו לגדול.

המנהיג האנטי-מוסלמי, שמבין משהו במאמצי הטרור האסלאמי לחבל בחיי היום יום של הודו, ינסה, כך מעריכים בכירים בישראל, להגביר את שיתופי הפעולה המודיעיניים והביטחוניים בין המדינות. בעוד מערכת היחסים עם פקיסטן נותרה סבוכה, וכשעוד לא ברור כיצד ינהג באירנים שמנסים לשפר את היחסים עם ארצו, נראה לישראל צפוי ירח דבש. לירח דבש כזה משמעות במכירות של ציוד וידע חקלאי ורפואי, אבל בעיקר נערכים כאן לחידוש הקשרים שיובילו לביצוע עסקאות ענק - מגה עסקאות בתחום הנשק - שיש להן חותם שהוא מדיני ולא רק כלכלי.