ד"ר איתמר תאודור (צילום: מתוך האתר של ד"ר איתמר תאודור)
דוקטור איתמר תאודור (חדשות 2) | צילום: מתוך האתר של ד"ר איתמר תאודור

אנחנו נתקלים בשלוש השנים האחרונות בהתגברות בתופעת הפיגועים בהודו, כאשר יש כמה קווי מתח: בין ההינדים למוסלמים ובין ההינדים לנוצרים. ישנם גם קווי מתח על רקע של מרדנות, למשל ב"אסאם" מדינה בצפון מזרח הודו - בה היו עשרות פצועים והרוגים בפיגועים שונים לאחרונה. מה שאנחנו רואים עכשיו במומבאי הוא ככל הנראה פיגוע על רקע מתיחות הינדית מוסלמית.

הודו היא מדינה דמוקרטית. מבחינת יחסי הכוחות - המפלגה הסוציאל דמוקרטית בשלטון ומנהלת את המדינה. למוסלמים יש עימותים בעיקר על רקע דתי-לאומי ולא עם הממשל השולט. לעומת זאת במדינות בתוך הודו ישנם סכסוכים רבים.
הסכסוך העיקרי של המאה ה-20 והעימותים של עשרות שנים האחרונות החלו ככל הנראה בגלל החלוקה הקשה שהייתה בין הודו-לפקיסטן. ישנן שם שתי גישות, האחת הסובלנית של גנדי אל מול החזית האיסלמית שלא רצתה שליטה הינדית והמתחים האלו הובילו לסכסוך. אנחנו שומעים הרבה על קרבות בצפון באזור קשמיר וגם זה נובע מהחיכוכים הללו.

פיגוע מיקוח בסגנון פיגועי שנות ה-70

הארגון שעשה את הפיגועים אמש והיום במומבאי הוא מוג'הדין - ארגון מוסלמי ממרכז הודו. ככל הנראה הפיגוע לא קשור למתח עם פקיסטן, אלא סכסוך פנים הודי. הפעם בניגוד לפיגועים קודמים באזור מדובר בפיגוע מיקוח ולא בפיגוע חבלני עם פצצה רגילה.

אנחנו בישראל ואמנם גאוגרפית הודו רחוקה, אבל מבחינת המציאות היא לא רחוקה מאיתנו. בהודו, כמו בישראל יש 80% הודים מול 20% מעוטים וגם שם המציאות היא של פיגועי מיקוח שהיו "אופנתיים" באזורנו בשנות ה-70-80.

אני חושב שהישראלים לא קשורים לעניין הזה. לדעתי, למרות שעוד לא ברור באופן מוחלט, זה נראה דבר יותר מקומי ופחות בינלאומי ונראה שהישראלים שהיו שם רק נקלעו לצרה הזו.

המטרות המובהקות הם המלונות מכיוון שהם מחפשים אזורי עסקים גדולים. זה אולי מזכיר מעט את הפיגוע במגדלי התאומים בארצות הברית בשנת 2001.

דוקטור איתמר תאודור, הוא מרצה במגמת הודו בחוג ללימודי אסיה באוניברסיטת חיפה.