ראש הממשלה בנימין נתניהו שב היום (ו') מהביקור בארה"ב לאחר שנפגש עם הנשיא אובמה ונאם בעצרת האו"ם - זאת על רקע ההתחממות ביחסים בין וושינגטון לטהרן והרצון לנהל מו"מ מול שלטונות הרפובליקה האיסלמית בנושא תוכנית הגרעין האירנית. המשימה שלו לאחר הנאום התקיף נגד רוחאני באו"ם והבליץ התקשורתי בארה"ב: להמשיך ללחוץ - ולא לאבד את המומנטום.

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אודי סגל

נתניהו חזר לארץ וכעת הוא מתחיל את הקרב הבא שיתנהל בשבועיים הקרובים, לפני שיחל המו"מ הרשמי של אירן עם המעצמות. רה"מ צפוי לפתוח בסבב שיחות עם מנהיגי אירופה, כשהיעד הוא לא להוריד את הלחץ עכשיו, כשהאירנים "על הקרשים" מבחינה כלכלית.

ראש הממשלה מעוניין להעביר מסר לפיו תוכנית גרעין לצרכי שלום היא משהו שניתן יהיה לאפשר - בין היתר כי ישנן עוד 17 מדינות בעולם שפיתחו תוכנית גרעין אזרחית לצרכים אזרחיים. תוכנית גרעינית שכוללת העשרה - זה משהו שישראל לא תאפשר.

מו"מ יעיל שינהל אובמה - יביא להישג גדול יותר מתקיפה

אודי סגל (צילום: חדשות 2)
מתקפת חיבוקים על נתניהו. אודי סגל | צילום: חדשות 2

ישראל מגיעה לנקודת זמן שבה האמריקנים אינם מגובשים. המשא-ומתן הוא דבר טוב שישראל מברכת עליו - רק בתנאי שבוושינגטון אכן נכנסים אליו בעיניים מפוקחות. אירן איבדה בשנה האחרונה 20% מהכנסותיה כתוצאה מהסנקציות, ורוצה לקדם מו"מ עם המערב כי הכלכלה לוחצת.

נתניהו מרגיש שהוא הצליח לתפוס את אובמה ברגע שהוא מתגבש והזהיר אותו שהקלה בסנקציות תשפיע על מדינות אחרות. הודו וסין, למשל, מיד יכולות להסיר את הסנקציות א הן יראו שהאמריקנים מסירים אותן - ואז הכל יתמוטט.

ישראל מקדמת גישה של "הכל או לא כלום", של הסדר כולל ולא חלקי. האירנים רוצים להוריד ל-3.5% את רמת ההעשרה כדי להישאר על רמת "על סף פיתוח פצצה גרעינית". הם מפעילים רק 8,000 צנטריפוגות מתוך 18,000 שיש ברשותם כדי להישאר ברמה הזו. המבחן של אובמה בעניין האירני יהיה תלוי באופן בו הוא ינהל אותו. אם אובמה יפעל היטב, הוא יכול להשיג הישג גדול יותר מכל תקיפה.