אובמה לא מצליח למנוע הפצת נשקים (צילום: רויטרס)
אובמה לא מצליח למנוע הפצת נשקים | צילום: רויטרס

הנשיא ברק אובמה מילא השבוע את מטוסו, האייר פורס 1, בבני משפחתם של קורבנות רצח מרחבי ארה"ב והביא אותם לוושינגטון הבירה כדי שיעזרו לו בקמפיין לפיקוח וצמצום תפוצת הנשק בארה"ב, קמפיין שלא מצליח להפוך לחקיקה נכון לעכשיו.

"בין אם הם רוצים להקשיב או לא, אנו עומדים להמשיך ולהתייצב כאן, אנחנו נמשיך לדבר על זה", אמר ג'יליאן סוטו שאחותו נרצחה בחודש דצמבר 2012 במסע הרצח שזעזע את אמריקה בבית הספר היסודי של העיירה ניוטאון בקונטיקט. "אנו עומדים להתקשר אליהם, לשלוח להם הודעות במייל, לכתוב להם מכתבים, לערוך פגישות, לשבת במשרדים שלהם, לשבת מחוץ למשרדים שלהם, עד שהם ידברו איתם וישמעו מה שיש לנו להגיד".

אובמה נשבע אחרי הרצח בבית הספר בניוטאון שישתמש בכל הכלים שעומדים לרשותו ולרשות משרדו כדי לצמצם את האלימות. אבל הצעד החשוב ביותר שוושינגטון יכולה לבצע הוא מהלך של חקיקה, חקיקה שלא נמצאת בסמכותו של הנשיא - אלא בסמכות חברי הקונגרס, שרובם רפובליקנים וחלקם מגיעים ממחוזות בחירה שמתנגדים מאוד להגבלות על אחזקת הנשק בארה"ב.

מסע השכנועים של חברי הקונגרס הפך למשימתו המרכזית של אובמה. מאז שהכהונה השנייה שלו יצאה לדרך בחודש ינואר האחרון, הוא מתרוצץ ברחבי האומה ומנסה לעודד את האמריקנים שיצאו וישכנעו את הנבחרים שלהם להצביע בעד החוקים החדשים: "אנו מוכרחים לצפות ליותר מעצמנו, אנו חייבים לצפות ליותר מהקונגרס. אנו מוכרחים להאמין שבכל זמן מה, אנו מניחים בצד את הפוליטיקה ופשוט עושים את מה שנכון".

הטריק של אובמה לא עובד בנושא הנשק

מסע במסדרונות ההסטוריה של  וושינגטון (צילום: AP)
גבעת הקפיטול - וושינגטון | צילום: AP

שלוש מההצעות המרכזיות של הנשיא נתקלו בהתנגדות ישירה ומיידית של אנשי ה-NRA, ארגון הרובאים האמריקני - אחד מהארגונים החזקים והעשירים ביותר בחברה האזרחית של אמריקה. ההצעה נועדה לבלום את הפצת המחסניות והנשקים האוטומטים ש"אוזרחו" מידי הצבא - הורדה מיד מהפרק.

הצעה שקוראת למערכת לערוך בדיקות רקע מקיפות יותר של הקונים הפוטנציאלים, גם אם הם לא קונים את הנשק שלהם ממוכרים בעלי רישיון מכירה, לא מתקדם ואפילו ההצעות המתונות יותר לא מצליחות להתקדם. כבר הרבה מאוד זמן הרפובליקנים מאיימים להשתמש באמצעי חקיקה כאלה ואחרים על מנת למנוע מהיוזמה להגיע לסנאט שנשלט על ידי הדמוקרטים, מפלגתו של הנשיא.

גם אם נושא אחזקת הנשק יגיע בסופו של דבר לחקיקה, בכלל לא בטוח שהסנאט יאשר את החוקים החדשים. סנטורים רבים מהמפלגה הדמוקרטית נתמכים על ידי חובבי נשק. בבית הנבחרים הרפובליקני הסיכויים להעביר חקיקה שכזו קלושים הרבה יותר.

על פי הסקרים שנערכו עבור רשת CNN, חלק מהצעות של הנשיא נהנות מתמיכה רחבה מאוד, אבל תשומת הלב הציבורית בנוגע לאלימות הולכת ופוחתת בחודשים שחלפו מאז המתקפה שכבשה את הכותרות בדצמבר. במקביל, ההתנגדות לחקיקה חדשה הולכת וגדלה. בתחילה, 53% מהאמריקנים שהחזיקו כלי נשק אמרו שהממשל מנסה לרמוס את הזכויות שלהם ולמנוע מהם אחזקת נשק בניגוד לחוקה. המספר הזה עלה עכשיו ותחושת הרדיפה בקרב מחזיקי הנשק הגיע ל 62% .

ג'ונתן מן (צילום: AP)
ג'ונתן מן CNN | צילום: AP

החוקה האמריקנית ידועה ככזו שמבטיחה לאזרחים את הזכות לשאת נשק והלובי המאורגן היטב למען הזכות לשאת נשק לא מתכוון לשנות את דעתו בעניין. גם כאשר בני המשפחות ביקרו את המחוקקים המתנגדים לשינוי החוק, אנשי הלובי התייחסו עליהם בנימוס, בעדינות , אבל לא שינו את דעותיהם ואת המדיניות שמאשרת אחזקת נשק. במדינה הזו שבה הזכות לשאת נשק מובטחת בחוקה, איש לא יכול להבטיח את הצלחתו של הנשיא.