היום שאחרי אחמדינג'אד (צילום: רויטרס)
היום שאחרי אחמדינג'אד | צילום: רויטרס

לצד דיכוי המחאות הציבוריות ופעילות המפלגה הירוקה, משקיע משטר האייתוללות במערכת הבחירות הנוכחית את מרב מאמציו באיתור המועמד המנוגד ביותר לנשיא היוצא מחמוד אחמדינג'אד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בארבע השנים האחרונות נחשף עומק הקרע בין אחמדינג'אד לאנשי ההנהגה הדתית העליונה, לאחר שזה ניסה לבנות מעקפים רוחניים ופנים מדיניים לסמכותם של האייתולות. התבטאויותיו המתלהמות נגד ישראל וגישתו המתריסה אל מול המערב הפכו אותו למוקצה בקרב חבריי המועצה העליונה שמבקשים כעת למנות תחתיו אדם שקול ומרוסן ממנו.

פרופ' עוזי רבי (צילום: אוניברסיטת תל אביב)
פרופ' עוזי רבי | צילום: אוניברסיטת תל אביב

כעת, משסיים את תפקידו במערכת הפוליטית, יפעל אחמדיגנ'אד בכל האמצעים העומדים לרשותו כדי לבסס מאחזי שליטה וכוח במרכזי השפעה במדינה. מעוזי הכוח הללו הידלדלו לקראת סיום כהונתו, ובניסיונותיו לבססם צפוי הנשיא להיתקל במערכת בלימה תקיפה מצד המועצה העליונה שפועלת כל העת כדי להצר את צעדיו. במקרה כזה ינסה אחמדינג'אד לזעזע את המערכת הפוליטית אך מבלי להביא לתסיסה בקרב הציבור.

ניסיון למנוע תסיסה, אירן (צילום: רויטרס)
ניסיון למנוע תסיסה, אירן | צילום: רויטרס

את המסקנות שהופקו מכהונתו של אחמדינג'אד ינסו כעת האייתולות לתרגם להצבת מנהיג חדש, מתון יותר ומוחצן פחות, אשר יידע כיצד לפנות אל הקהילה הבינלאומית ולהציג את אירן באור נורמטיבי מזה שבו היא נתפסת כיום.

אותה גברת בשינוי אדרת?

לצד צייתנות מופתית למרותה של המועצה העליונה יידרש הנשיא הבא גם להפגין יכולות ביצועיות מרשימות שיביאו לחילוץ אירן מהמשבר הכלכלי הקשה שבו היא מצויה. לפיכך יהיה עליו לגייס את כל כישוריו הדיפלומטיים ולמתן בין השאר את גילויי השנאה כלפי ישראל והכחשת השואה.

אלי חמנאי (צילום: חדשות 2)
האתגר של חמנאי, ארכיון | צילום: חדשות 2

למרות הציפייה מצד מדינות המערב כי מערכת הבחירות תביא לשינוי בגישתה של טהרן, לא צפויה ההנהגה במדינה לשנות פניה - אם כי למראית עין בלבד. השינוי היחיד שיתרחש עם עלייתו של הנשיא הבא יהיה בטקטיקה של ממשל האייתוללות, אשר ישאף להוסיף ולקדם את תכנית הגרעין האירנית מתחת לרדאר הקהילה הבינלאומית.

לשם כך, כאמור, תזדקק ההנהגה האירנית הרשמית למתיחת פנים בדמות מנהיג שקול ופתוח שיאזין בקשב רב לדרישותיהן של המעצמות ויידע כיצד לרכך אותן ולהרוויח זמן. נקודת המפנה תהיה זו שבה יידרש אחד מהצדדים להתקפל ולסגת מעמדתו. אירן לא תהיה זו שתמצמץ ראשונה. השאלה היא כמה חזקה תהיה נקודת ההתנגשות ומתי היא תתרחש.

פרופ' עוזי רבי הוא ראש מרכז דיין לחקר המזה"ת באוניברסיטת תל אביב