ערד ניר, עורך חדשות החוץ (צילום: חדשות)
יחסי טורקיה ישראל לאן? ערד ניר (חדשות 2) | צילום: חדשות

נשיא טורקיה, עבדוללה גול, שהיה אחד מאורחי הכבוד בכנס המנהיגים שהתקיים אתמול בשארם א-שייח', נפקד מהמעמד המקביל שהתקיים אמש בירושלים במעון ראש הממשלה. בישראל החליטו שלא להזמין את טורקיה לקחת חלק במה שייזכר כתמונת הניצחון של אהוד אולמרט. דבריו הבוטים של ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן נגד ישראל מאז יצאה למבצע "עופרת יצוקה" וההאשמות המשתלחות שהפנה לעברה, גרמו לראש ממשלת ישראל לוותר על נוכחות טורקית.

למרות הצעד ההפגנתי, ישראל הרשמית נוטה להמעיט מערך ההתבטאויות של ראש ממשלת טורקיה. המפלגה האיסלמית של ארדואן וגול עומדת בפני מאבק קשה בבחירות המקומיות שיתקיימו בטורקיה בעוד חודשיים. ארדואן מזוהה בטורקיה עם תהליך הגישור בין ישראל לסוריה. חמישה ימים לפני שישראל החלה לתקוף בעזה, שוחח ארדואן בטלפון עם נשיא סוריה בשאר אל אסאד כשבחדר הסמוך ישב אולמרט והעביר מסרים ביניהם.

אולי בשל כך ואולי בשל הזיקה האיסלמית הטבועה במפלגת הצדק והפיתוח שארדואן עומד בראשה בחרה טורקיה, שותפה אסטרטגית של ישראל, להיות בצד של חמאס במהלך המבצע הצבאי הזה.

עם זאת חשוב להדגיש שלמרות הביקורת החריפה והלא מקובלת שהשמיע ראש הממשלה ארדואן הוא דחה בכל תוקף קריאות לנתק את הקשרים עם מדינת ישראל. "אני מנהל מדינה לא חנות מכולת", השיב למי שדרשו ממנו לנקוט צעד קיצוני נגד ישראל. בניגוד למשברים קודמים, הוא אפילו לא קרא לשגרירו בארץ להתייעצויות.

הפתרון: השבת שליט

אז אנה יפנו יחסי ישראל טורקיה עכשיו, כשבעולם כולו מנסים לחזק את הפסקת האש הפריכה והשברירית וחולמים להפוך אותה לפלטפורמה להסכם שלום של ממש?

לכאורה התבטאויותיו של ארדואן שללו ממנו את הזכות להתהדר בתואר מתווך הוגן, אבל יש לו הזדמנות לשפר את מצבו על ידי ניצול קשריו עם החמאס, שהפכו גלויים לעולם כולו, לצורך קידום עסקה שתביא לשחרורו של גלעד שליט.

אם יציב בפני שני יועציו המדיניים, אחמט דאוטולו ופרידון סינירליולו, שהחליפו עם פרוץ הקרבות את מסעות התיווך מישראל לסוריה במסעות בין חמאס דמשק לקהיר, משימה לגבש עסקת שחרור שתהיה מקובלת על החמאס ועל ישראל, אם יהיה הוא זה שיחזיר את גלעד שליט הביתה, אז ניתן יהיה לסלוח לו על כל ההתבטאויות שנאמרו ברגע של אובדן עשתונות ואולי אפילו לחזור לנקודת ההתחלה.