הנשיא פוטין עם הנשיא המתנדנד אסד (צילום: AP)
פוטין ואסד. האינטרס של רוסיה | צילום: AP

במאמץ לעצור את שפיכות הדמים בסוריה, נשיא ארה"ב ברק אובמה מנסה לרתום את רוסיה לתוכנית להדיח את הנשיא אסד מהשלטון: מעבר הדרגתי בו מערכת השלטונית תישאר במקומה, אך אסד עצמו ייאלץ לעזוב. המודל הוא תימן, שם עזב הנשיא סאלח את השלטון ופינה את מקומו לסגנו.

אבל בעוד אובמה מפנטז, עגנה בסוף השבוע ספינת נשק בנמל טרטוס שבסוריה. על סיפונה - אמצעי לחימה רבים שייתנו עוד אוויר לנשימה לצבאו של אסד. המשלוח הגיע מנמל סנט-פטרסבורג שברוסיה. הקרמלין משחק כאן משחק כפול, מדבר עם המערב, מחמש את סוריה. פוטין מוביל כבר כמה שנים מהלך בו הוא מנסה להחזיר את רוסיה לימי האימפריאליזם, רוסיה שוב שליטה המובילה מהלכים ברחבי העולם. את המהלך הזה עושה רוסיה באמצעות עסקאות אנרגיה - נפט וגז, ובאמצעות עסקאות נשק אדירות.

דריסת הרגל הכמעט אחרונה של פוטין במזרח התיכון היא סוריה. לא סתם הוא משקיע בשלטון אסד. את אחרוני הדולרים שלו שם אסד על הנשק הרוסי. באחרונה אף שיפצו הרוסים את שני נמלי הבית של אסד בלטקיה וטרטוס, כדי שספינות המלחמה של הצי הרוסי יוכלו לעגון בהם - ושוב, אחרי יותר מעשרים שנה, חזר הצי הרוסי לשוט במימי הים התיכון. מפגין כאן נוכחות ואוסף מודיעין על ישראל ובכלל.

הרמטכ"ל הזהיר באחרונה פומבית בהתבטאות נדירה, שרוסיה ממשיכה לשלוח חימוש לסוריה, אף שלא ברור מי ישלוט שם. לדבריו המזרח התיכון הוא האזור המתחמש ביותר בעולם - ואנחנו המטרה. פעילי זכויות אדם סורים ובכירים בקרב האופוזיציה הסורית הזהירו את רוסיה, לבל תעמוד בדרכה של הקהילה הבינלאומית לעזור לסוריה להשתחרר מאסד. חלק מהדוברים הבטיחו לבוא חשבון עם רוסיה, לאחר שיסתיים הכל.

איך יגיב אובמה?

הצלחת התוכנית להוריד את אסד מכסאו תלויה ברוסיה, בעלת הברית העיקרית של אסד המתנגדת להחלפת השלטון בסוריה. בשנה האחרונה סוריה חסמה את הצעות מועצת הביטחון נגד השלטון הסוריה, בטענה שהחלטות כאלו יגרמו לסוריה להידמות ללוב. ונפילת משטרו של אסד משמעו איבוד בעלת ברית חשובה למשטר הרוסי, בת ברית כלכלית בימים של משבר פיננסי ברוסיה. הקהילייה הבינלאומית מפעילה לחץ גדול על רוסיה, כי להפיק תועלת מההשפעה שלה על אסד להפסיק את ההרג.

"העניין הפך לוויכוח פוליטי", ניר דבורי (צילום: חדשות 2)
ניר דבורי. המוסר הכפול של פוטין | צילום: חדשות 2

הרבה ידיים בוחשות בסוריה, הרבה אינטרסים, חלקם סותרים - ארה"ב, רוסיה, אירן, טורקיה וגורמים עלומים אחרים. ישראל, אגב, נמנעת מלהתערב מחשש שזה יהווה תירוץ עבור סוריה לייצר תקרית בגבול עם ישראל או להשתמש בחיזבאללה ולהסית את תשומת הלב מאסד לישראל.

אבל בסופו של דבר, הכוח נמצא בידיים של אובמה. כיצד ינווט את המהלכים הבאים? האם יש ביכולתו לגייס את הרוסים ולהוביל שינוי אמיתי? זה ישפיע מיד על המזרח התיכון, על העולם, אבל במיוחד על סיכויי ההצלחה בבחירות שלו בנובמבר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק