"העניין הפך לוויכוח פוליטי", ניר דבורי (צילום: חדשות 2)
ניר דבורי | צילום: חדשות 2

בימים אלה נערכת צפון קוריאה לבצע ניסוי גרעיני, שלישי במספר. ההערכה הזהירה הזו מתפרסמת בתקשורת הדרום-קוריאנית ומחוללת סערה. לטענת סיאול, יש בכך איום מפורש ואפילו ניסיון להשפיע על הבחירות שיתקיימו בדרום קוריאה בדצמבר הקרוב. מנגד, בסוף אוגוסט תקיים דרום קוריאה תרגיל הגנה רחב היקף יחד עם צבא ארה"ב, והשכנים מצפון כבר מאיימים שמבחינתם מדובר בהכרזת מלחמה.

הצטרפו לדף הפייסבוק של ניר דבורי

למה זה מעניין אותנו? כי חשוב לראות כיצד יפעל ממשלו של ברק אובמה מול מהלך דרמטי כל כך, שמתקיים לפני הבחירות לנשיאות ארצות הברית. התגובה האמריקנית תספק מושג גם על המדיניות בכל הנוגע לגרעין האירני.

צילום לווין של הכור בקוריאה הצפונית (צילום: imagesat)
צילום לווין של הכור בקוריאה הצפונית | צילום: imagesat

גם באירן יעקבו אחר התגובה האמריקנית. עד היום, האירנים צפו מהצד על המדיניות האמריקנית בכל הנוגע להתחמשות הגרעינית של פיונגיאנג ושל פקיסטן, ומכך הבינו שהעולם אולי צועק, אבל בסופו של דבר עוצם עין, כך שאפשר בתחכום מסוים לעבוד על כולם. הניסוי בקוריאה הצפונית הוא בעצם מבחן חשוב לממשל אובמה, שיתייצב תחת עיניהם הפקוחה של גורמים נוספים.

צפון קוריאה מצדה משלמת בימים אלה מחיר כבד על החלטתה לבצע את שיגור הטיל שכשל לפני כארבעה חודשים. פיונגיאנג בחרה להתעלם מלחץ המעצמות לבטל את הניסוי, ומועצת הביטחון של האו"ם החריפה את הסנקציות המוטלות על המדינה הקומוניסטית המבודדת.

האירנים יושבים בשקט, מסתכלים מהצד וממתינים

"העונשים" כללו שורת עיצומים שנוספו על אלו שכבר הוטלו על צפון קוריאה לאחר ניסוי הנשק הגרעיני שקיימה ב-2006 וב-2009. רשימת האנשים והחברות הצפון קוריאניות שנכסיהם הוקפאו עודכנה ופורסמה רשימה של "טכנולוגיות הפצה רגישות" שהעברתן לצפון קוריאה וממנה תיאסר.

מודאג אבל לא עד כדי פעולה (צילום: AP)
מה תהיה התגובה האמריקנית? ימים יגידו | צילום: AP

בדומה לאירן, פיונגיאנג לא מאפשרת לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לבחון את תכניתה הגרעינית. בחינת המתקנים היא מרכיב מרכזי בהסכם שעליו חתמה צפון קוריאה עם ארצות הברית בפרואר האחרון. אותו הסכם אפשר למדינה הרעבה לקבל מהאמריקנים אלפי טונות מזון בתמורה להפסקת הניסויים הגרעיניים.

אז למרות שהעולם כועס, והפעם אפילו סין מתייצבת לצד ארה"ב, צפון קוריאה נחושה לקדם את תכנית ההתחמשות שלה. ניתוח תצלומי לוויין עדכניים מגלה שבצפון קוריאה כבר מתבצעות הכנות לקראת ניסוי שיגור נוסף. אז העולם כועס, והאירנים יושבים בשקט, מסתכלים מהצד וממתינים.