אובמה: "נמשיך עם התקיפה בלוב". ארכיון (צילום: רויטרס)
הנשיא אובמה. ביקורת מבית | צילום: רויטרס

אזרחי ארצות הברית נחרדים למצוא את המדינה שלהם מעורבת במלחמה נוספת הרחק מהבית, מלחמה שלישית במספר, תחת פיקודו של נשיא שלפני פחות משנה וחצי זכה בפרס נובל לשלום.

"אני לא מבין את המשימה שלנו בלוב. לפי מה שאני רואה, לארצות הברית אין שום הגדרה למשימה ולא נקבעו פרמטרים להצלחה", אמר השבוע הסנאטור הרפובליקני ריצ'ארד לוגר.

המשימה המוצהרת של כוחות הקואליציה בלוב היא לבסס ולאכוף את החלטת מועצת הביטחון של האו"ם, שהכריזה על שמי לוב כאזור אסור לטיסה, במטרה להגן על האזרחים בהתקוממות שלהם נגד מועמר קדאפי. אבל וושינגטון ובעלות בריתה גם קראו לסילוקו של קדאפי. בהתערבותן זו ייתכן ויצרו הזדמנות מפתה לייצר הפיכה שלטונית בלוב. גורמים אמריקנים רשמיים מקפידים להשאיר את החלק הזה בתוכנית תחת ערפל ונמנעים מלהתייחס אליו.

אי אפשר להגיד שהנשיא ברק אובמה, שזכה בפרס נובל לשלום בשנת 2009 על מאמציו "לחיזוק הדיאלוג ושיתוף הפעולה בין העמים", מיהר להצטרף לתוכנית המעצמות בלוב. הממשל האמריקני לא נראה כל כך נלהב לקחת על עצמו עוד מלחמה, בנוסף למאבקים היקרים והמתישים שכבר יש לו בעירק ובאפגניסטן.

מי צריך אישור של הקונגרס שיש אישור בינלאומי?

ג'ונתן מן, CNN (צילום: חדשות 2)
ג'ונתן מן, CNN | צילום: חדשות 2

חלק מיריביו של אובמה ואף מקצת מתומכיו, הפצירו בו שלארצות הברית יש גם מחויבות מוסרית לסייע למורדים ויש לה גם הזדמנות לסלק מנהיג שורר שעיצבן את וושינגטון במשך עשורים ושכולם צופים כי יצא נגדה גם בעתיד.

פרשן רשת CNN דיוויד גרג'ן טוען כי אחרי שבועות של חוסר פעולה וישיבה על הגדר, החלטת הנשיא להתערב בלוב היתה שינוי פתאומי ומפתיע מאוד בדרך הפעולה שלו.

ממצאי הסקר האחרון שערכה רשת הטלוויזיה מלמד שהאמריקנים תומכים בפעולה בלוב, אך עם דאגה אחת משמעותית: בעוד ש-70% מהאזרחים בארצות הברית תומכים במבצע צבאי אווירי שנועד להגן על אזרחים, יש את אותו מספר של אזרחים שמתנגדים להנחתת חיילים אמריקנים על אדמת לוב.

"זו תמיכה מאוד מאוד שברירית", אומר גרג'ן, לשעבר יועץ בבית הלבן ומוסיף: "התחושה הכללית היא שאנשים לא לגמרי מבינים מה אנחנו מנסים לעשות. הם נרתעים מאוד מכך שארה"ב תיקח חלק במלחמה עם מדינה מוסלמית נוספת".

למעשה, כמה מחוקקים רפובליקנים ודמוקרטים מיד החלו להטיל ספק בהחלטה של הנשיא לערב את ארצות הברית במבצע "שחר האודיסיאה" בלוב. חלקם התנגדו לפעולה צבאית עם מטרות לא ברורות, בתוך מדינה שלא מהווה איום ישיר על אמריקה. אחרים תהו על העלות הכלכלית של המבצע, או שהתנגדו לו בהתבסס על העיקרון בחוקה האמריקנית לפיו הנשיא לא יכול לקבל החלטה חוקית לצאת למבצע צבאי, מבלי לקבל לכך את אישור הקונגרס.

שלוש מלחמות במקביל. כל אומה היתה עצבנית במצב כזה.

תכניתו של ג'ונתן מאן - Political Man - משודרת ביום שישי ב-20:30 ובשבת ב-22:00 ברשת CNN.