תחרות גוברת. שיגור לווין באירן, ארכיון (צילום: חדשות 2)
תחרות גוברת. שיגור לווין באירן, ארכיון | צילום: חדשות 2

רק מספרים אי זוגיים הצליחו: עם כל הטכנולוגיה, בסופו של דבר במערכת הביטחון מאמינים במזל, עד כדי כך שהוחלט לשנות את שמו לווין הביון אופק 8 "לטכסאר" רגע לפני שיגורו. מדובר בלווין מכ"מ, מהמתקדמים בעולם מסוגו.

הצטרפו לעמוד של ניר דבורי בפייסבוק 

אבל הסיפור היום הוא אופק 5 - לווין צילום שחוגג בימים אלה 10 שנים של שהייה מוצלחת במיוחד בחלל. גם המפתחים בתעשייה האווירית לא האמינו שהוא יצליח לשהות זמן רב כל כך בחלל, ולהוות נדבך חשוב יחד עם אחיו - אופק 7, 9 וארוס A ו-B במערך המודיעין של ישראל.

לפני כשנתיים קיבלו שני חיילים צעירים במערך הלווינים של אמ"ן צל"ש ייחודי על כך שהגו רעיון המאפשר להאריך את שהייתו של אופק 5 בחלל והוא אכן עדיין איתנו, לפחות עוד שנתיים. הוא מהווה את אחת העיניים החשובות שלנו מעל אירן אבל לא רק. בתעשיות הביטחוניות זהו יום חג של ממש: התעשייה האווירית, יצרנית הלוויין, אלביט מערכות יצרנית המצלמה, ורפאל ותע"ש, כל אחת בתחומה.

גאווה ביכולת הישראלית

אפשר להסתכל היום לרגע בגאווה על היכולת הישראלית, עם עשרה לוויינים הפועלים בחלל. הישג מדהים לחברה במועדון אקסקלוסיבי ומצומצם של מדינות המסוגלות לייצר ולשגר לוויינים.

ב-1968 נשיא צרפת דה גול הטיל אמברגו על ישראל ואז הממשלה החליטה להשקיע בתעשיית החלל שדווקא החרם אפשר לישראל יכולות ייחודיות. החלל הופך להיות משמעותי בתחומים מגוונים: בתחום הצבאי עם לווייני הצילום ובתחום האזרחי עם לווייני התקשורת עמוס 4 ,5 ועכשיו גם עמוס 6 שנמצא בתכנון.על המדף קיימים היום ארבעה לוויינים בהם שני לווייני תצפית, ננו-לוויין מדעי גם לווין תקשורת.

החלל מספק עומק אסטרטגי למדינת ישראל, אבל גם קטר טכנולוגי לתעשיות הישראליות. סוכנות החלל הישראלית הציבה לעצמה לקדם את האינטרסים המדעיים, הטכנולוגיים, החברתיים, הביטחוניים והכלכליים של המדינה על ידי ניצול החלל, וכן לתרום לרווחת החברה באמצעות שירותים מבוססי טכנולוגית חלל. העולם עומד בתור לעבוד עם התעשיות הישראליות, הנחשבות למובילות בתחומן.

אסור לאבד את היתרון

"העניין הפך לוויכוח פוליטי", ניר דבורי (צילום: חדשות 2)
אסור לאבד היתרון. ניר דבורי | צילום: חדשות 2

דבר זה יכול להביא להגדלת היקף המכירות של תעשיות חלל ותעשיות תומכות חלל במיליארדים. אם התוכנית תרוץ ותתממש ויהיה לה גיבוי ממשלתי - התקציב ימשיך לזרום. לפני שנתיים מינו הנשיא וראש הממשלה צוות לגיבוש תכנית שמטרתה הפיכת ישראל לשחקנית בעלת משמעות בשוק החלל העולמי. הוחלט להשיק תכנית בהיקף של 165 מיליון שקלים לתמיכה במחקר ופיתוח וקידום שיתוף פעולה בינלאומי בתחום החלל האזרחי. אבל זה לא מספיק, שכן ארה"ב ואירופה משקיעות מיליארדים, כך גם סין העממית וגם ואירן ובמצב זה ישראל מאבדת אט אט את יתרונה היחסי.

ועדיין אופק 5, התוצרים שלו ושל אחיו המשייטים מעלינו הביאו על פי פרסומים זרים לאיתור הכור בסוריה, לאיתור הבנייה המואצת של מתקני הגרעין באירן ועוד תוצרי מודיעין רבים שאינם נתונים לפרסום. אז אפשר לעצור רגע ולהתגאות במהנדסים הישראלים, אבל חשוב עוד יותר להמשיך ולתמוך בתעשייה הייחודית הזו, שמקנה לישראל יכולות מרשימות. פגיעה בתחום הזה תחזיר את ישראל לאחור ותביא לאיבוד יתרון חשוב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק