מכת קלוריות לא פשוטה. המצות (צילום: רויטרס)
על חגים ומנהגים | צילום: רויטרס

מדובר לרוב בטקס קבוע שכולנו מכירים ומתורגלים בו: קריאת הגדה, גניבת האפיקומן, הרבה אוכל ולא מעט זיופים. אבל מסתבר שיש לא מעט הבדלים במנהגי הפסח השונים, בהתאם לעדות ישראל השונות.

לרגל החג, ליקטנו מתוך החוברת מנהגי ישראל מאת המחלקה לתרבות תורנית כמה מהם, באדיבות אתר דעת.

על פי מנהגי יהדות תימן, יש שעדיין מקפידים כי הילד הקטן ידקלם "מה נשתנה" בערבית ומקבל בשכרו "ביצה מגולגלת". כמו כן, על פי מנהגי יהדות תימן (בדומה ליהדות לוב), לא נהוג לגנוב את האפיקומן או להשאיר כוס לאליהו הנביא.

בקרב יהדות אשכנז, על פי המנהגים המסורתיים, בערב הפסח אין אוכלים מצה, אבל מותרים לאכילה מאכלים העשויים מצה מבושלת. ביום ראשון של החג נוהגים לאכול בשר מעושן, זכר להמן שנתלה ביום ראשון של פסח, אחרי ליל נדודי השינה של אחשורוש (שהיה ליל-הסדר).

יהודי כורדיסטן מכנים את חג הפסח בשם "אדת פטירי". במהלך הסדר אחד הילדים ניגש לדלת ודופק בה בראשו. אחר הוא מתייצב לפני עורך הסדר ועונה לשאלותיו:
- מנין אתה בא?
- ממצרים.
- לאן אתה הולך?
- לירושלים.
- מה צידתך?
- מה נשתנה.
- בכבוד!

את הקושיות שואל הילד בעברית ובכורדית, כשהוא מחזיק בידו כוס יין, אך אינו שותה ממנה.

על פי מנהגי יהדות לוב, שמים בקערה של פסח ביצים כמספר בני המשפחה משני המינים. ויש ששמים ביצים גם לזכר הנפטרים ונותנים לצדקה.

למי קראת גנב?

בזמן ה"יחץ" לוקח אחד מבני הבית את חצי המצה של האפיקומן, שם אותה במפית על שכמו ויוצא כמה צעדים מחוץ לחדר, כשכל בני המשפחה קוראים אחריו "גנב, גנב!". כאשר הוא חוזר, שואל אותו אבי המשפחה:
"איפה היית?"
והוא עונה: "במצרים".
ושוב שואל: "ולאן אתה הולך?",
והתשובה: "לירושלים".
כל המסובים אומרים: "לשנה הבאה בירושלים" שלוש פעמים ואח"כ מתחילים בקריאת ההגדה.

ליל מוצאי חג הפסח נקרא בשם "ליל אלכץ ונוואר". בלילה זה קונה כל אבי משפחה חסה ופרחים, וכשנכנס לביתו חובט בהם על ראש כל אחד ואחד מבני המשפחה. אם המשפחה מברכת את כולם בברכת "עקבאל דאיר" (מעין "כה לחי").

חסידי חב"ד, כך על פי המנהגים, לא שותים, אפילו מים, אחרי אכילת האפיקומן. כמו כן הם מקפידים מאד שלא לשרות מצה במים בכל ימי הפסח, ומשום כך אין אוכלים "קניידלאך" וכל תבשיל אחר העוטף מצה או קמח-מצה ומים.

על פי מנהגי יהדות מרוקו, ערכו בחול-המועד פסח הילדים הקטנים סעודה משלהם: הם בשלו בכלים קטנים המיוחדים לילדים, השתמשו במצות בגודל מוקטן, וישבו ליד שולחן נמוך.

מה חסר על המשקוף? חרוסת

בתוניסיה הקפידה עקרת הבית לשים בסיום הסדר מעט חרוסת בצד, על מנת להדביק אותה מיד אחרי החג על משקוף הבית, ליד המזוזה.

ומה נהוג בקרב יהודי פרס? כשמגיעים לפרק "אילו הוציאנו ממצרים", חוטף כל אחד מהמסובים בצל ירוק מעל השולחן, ועם קריאת "דיינו" מצליף על גב שכנו, האב בבנו והבן באביו, האיש באשתו והאישה בבעלה.

את האפיקומן מוסרים לילד לשמירה, ובכך מעמידים בניסיון את ערנותו. אם יצליח לשמור יפה על הפיקדון שהופקד בידו - אף יוענק לו פרס. חלק מהאפיקומן אוכלים כנהוג, ואת השאר שומרים בכיס הבגד כל ימות השנה - כסגולה לשפע ולברכה.

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק