"יש להקים מדינה פלסטינית", לפיד (צילום: AP)
"לשתוק זו לא עבירה פלילית". לפיד, ארכיון | צילום: AP

הסערה שעוררו דברי יאיר לפיד על ריקי כהן מחדרה התפרסמו בפייסבוק, מה שמעלה את השאלה כמה זמן המדיניות של שר האוצר לפרסם דברים ברשת במקום בערוצי התקשורת המסורתיים תחזיק מעמד והאם ניתן לחייבו על פי חוק להשיב גם לשאלות הקשות של העיתונאים. 

 

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של עמית סגל

מדברים בפייסבוק - פוליטיקה חדשה או ישנה?

לדבר בפייסבוק זו פוליטיקה יחסית חדשה, אבל לא לענות לשאלות ולא להתראיין זה טריק די ישן. המציא אותו בישראל ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון. הוא היה נאמן לגישה שאף אחד עוד לא הצטער על הריאיון שהוא לא נתן. רוב הפוליטיקאים הבכירים בישראל הלכו בעקבותיו, ולפיד דווקא לא היה אחד מהם. הוא התראיין בלי סוף במהלך מערכת הבחירות, כך שלא ברור לגמרי מה נשתנה.

מה משיגים הפרסומים ברשתות החברתיות?

הפייסבוק מאפשר להם להציג את דעותיהם לקבוצה גדולה מאוד של ישראלים בלי לעבור את המסננת של שאלות עיתונאיות, כתבות ערוכות וידיעות באינטרנט. הכוח של לפיד טמון בעובדה שדף הפייסבוק שלו מונה קרוב ל-200 אלף חברים, כך שכל פוסט מגיע למאות אלפי ישראלים. אבל הפייסבוק איננו תחליף לעולם הישן שבו פוליטיקאים לא רק מפרסמים טקסטים, אלא גם נדרשים להתמודד עם עובדות, התבטאויות מהעבר ושאלות קשות. ברק אובמה, חלוץ השימוש ברשתות החברתיות, לא חשב אף פעם שהעובדה שהוא פעיל בפייסבוק תאפשר לו להתחמק משאלות כאלה. עד היום, אין שבוע שבו נשיא ארצות הברית לא מעניק ריאיון, עונה לשאלות של עיתונאים או מופיע בטלוויזיה. גם לפיד יצטרך מן הסתם ללכת בעקבותיו בקרוב.

מניסיון העבר: מדיניות כזו מועילה מבחינה פוליטית או מזיקה?

הפרשן הפוליטי עמית סגל (צילום: חדשות 2)
עמית סגל | צילום: חדשות 2

המדיניות מועילה לפרקי זמן מסוימים שבהם התקשורת רודפת אחריך ואתה מחזיק באינפורמציה ובפופולריות, אבל לכל פוליטיקאי מגיע השלב שבו הפופולריות שלו יורדת, הגלגל מתהפך, ואז הוא זה שמבקש להתראיין - והוא רוצה להתראיין יותר מאשר המראיין רוצה לראיין. זו לא שאלה של "אם" אלא רק שאלה של "מתי".

האם ניתן לעשות משהו עם הסירוב העיקש מבחינה חוקית?

לשתוק זו לא עבירה פלילית. לפיד עצמו כתב פעם מאמר מצוין שהסביר למה הפוליטיקאים בישראל מעדיפים לשתוק. הוא הסביר שגם המראיינים נהיו לא סבלניים, תוקפניים וטען שהם לא מאפשרים להשלים משפט. יכול להיות שזה אחד ההסברים, אבל לפיד עצמו הרי יודע שמתישהו הוא יצטרך לענות על השאלות הקשות. אחרי שהצטרף לפוליטיקה ולקח לו חמישה חודשים להעניק ריאיון ראשון, מיותר לציין שכשר האוצר זה יקרה תוך פרק זמן קצר יותר.

רוצים לעקוב אחרי עמית סגל בטוויטר? לחצו כאן