מסע במסדרונות ההסטוריה של  וושינגטון (צילום: AP)
גבעת הקפיטול | צילום: AP

קשה אולי להבין או אפילו להאמין, שהממשל החזק ביותר בעולם פשוט נסגר השבוע. ישנן חמש סיבות שהובילו למצב הזה. צדק הנשיא אובמה שאמר כי "חלק אחד, ממפלגה אחת, באחד מבתי הקונגרס, על אחת מזרועותיו, שיתקו חלקים מרכזיים בממשל - רק בגלל שהם לא אהבו חוק אחד".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

היריבים הנחושים ביותר של אובמה הם מחוקקים רפובליקנים מבית הנבחרים, רובם מתנגדים בכל כוחם לרפורמות במערכת הבריאות האמריקנית - לתכנית שנקראת "אובמה-קר", שנחנכה רשמית השבוע. למורדים אין כל כך הרבה כוח בסנאט, שנשלט על ידי המפלגה הדמוקרטית.

יש להם השפעה מזערית על מה שנעשה בתוך ממשל אובמה - אבל הקונגרס לא יכול לפעול בלי אישורו של בית הנבחרים. הדבר נותן לרוב הרפובליקני מידה רבה של שליטה על עסקי הממשל.

החוקה האמריקנית קובעת שוושינגטון לא יכולה לנהל את עסקי הממשל: היא לא יכולה לשלם משכורות, לשכור משרדים או לאשר חוזים בלי אישורו של בית הנבחרים. הקרבות בבית הנבחרים מקשים על הבית לאמץ תקציב עוד משנת 2009, לכן הם יצרו את מערכת ה"החלטות הנמשכות" - מערכת בלימה זמנית של הממשל.

כעת, בית הנבחרים לא מצליח להעביר תקציבים גם לתכנית החלופית, הבית משותק בתקווה שתקצוב תכנית הבריאות של אובמה, שנתפסת כתכנית בזבזנית, ביורוקרטית ומערבת ללא צורך את הממשל - תידחה.

רוב האמריקנים סבורים: תכנית הבריאות של אובמה - "אסון שעומד להתרחש"

לילה לבן בבית הלבן - השבוע (צילום: AP)
לילה לבן בבית הלבן - השבוע | צילום: AP

הסקרים מראים שרוב האמריקנים כועסים על שיתוק השוק האמריקני, אבל הנבחרים הרפובליקנים חושבים שהבוחרים, בליבם, תומכים במאמצים. לכן, למרות שהמהלך בבית הנבחרים עשוי לעלות לחלק מהמחוקקים הרפובליקנים בתפקידם, עבור חלקם, ברמה האישית - המאבק הזה כדאי. רבים מהם עוררו סקרנות בתוך מוסדות המפלגה הרפובליקנית שמחפשת אנשים עם יכולות מוכחות בניהול עימותים.

אנשי המפלגה הרפובליקנית יודעים שתכנית "אובמה-קר" לא פופולארית. על פי סקר סי.אן.אן, 52% מאמינים שהתכנית היא למעשה "אסון שעומד להתרחש". אימוץ התכנית הוזכר במדינה במיוחד בביקורת על התכנית, תומכיו של אובמה אולי מצפים למערכת בריאות טובה יותר, אבל הם לא יוצאים לרחובות ולאולפני הטלוויזיה לצעוק את זה.

ג'ונתן מן (צילום: AP)
ג'ונתן מן , CNN | צילום: AP

לבסוף, תהליך ה"שאט-דאון" התאפשר בגלל שהוא "יכול להתרחש". וושינגטון כבר סבלה מאותה תופעה ב1995 ו-1996, כשביל קלינטון נאבק בקונגרס. האמריקנים התעצבנו, אבל הכלכלה שלהם, הממשל ודרך החיים שלהם רק הרוויחו. רבים סבורים שגם הפעם נראה תוצאות דומות. קשה להבין או להאמין, אבל זו פשוט פוליטיקה. בסגנון אמריקני.