ג'ונתן מן (צילום: AP)
ג'ונתן מן CNN | צילום: AP

הילרי קלינטון נחשבת לדמות הפוליטית המרכזית שתחליף את אובמה ב-2016. סקר של אוניברסיטת קווינפיאק מראה כי 65% מהדמוקרטים רוצים לראות אותה כנציגה של המפלגה בבית הלבן, הרבה יותר מכל מועמד אחר. חלק מתומכיה כבר ארגנו קמפיין תחת הכותרת: "מוכנים להילרי" והם מנסים למשוך פעילים נוספים וכספים למהלך.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

קלינטון, בת ה-65, חיה במשך שמונה שנים בבית הלבן לצידו של בעלה ביל קלינטון, כשכיהן כנשיא. אחר כך שימשה כסנאטורית של ניו יורק. ב-2008 ניסתה לזכות במועמדות מטעם המפלגה לנשיאות ולמרות שהפסידה בסופו של דבר לברק אובמה, הסכימה לשרת כדיפלומטית הבכירה ביותר בממשל שלו.

היום הילרי תשושה. ראינו אותה השבוע. היא אינה בריאה ואחרי שפרשה מתפקידה, כשאובמה נבחר מחדש, היא ממעטת להיחשף לעין הציבור. ביל קלינטון אמר השבוע שהספקולציות בנוגע לעתידה של אשתו "הם בזבוז הזמן הנוראי ביותר של ימינו".

"לישראל זכות להגן על עצמה". קלינטון (צילום: AP)
הילרי קלינטון. מסתתרת מהמצלמות | צילום: AP

פרשת בנגזי - צל כבד על עתידה הפוליטי

אם תנסה קלינטון בכל זאת להתמודד על הנשיאות, פרשת הפריצה לקונסוליה האמריקנית בבנגזי תרדוף אותה כצל ועשויה להיות מכשול לא פשוט בדרכה הפוליטית.

המתקפה בחודש ספטמבר האחרון, שארעה בזמן שקלינטון כיהנה כשרת החוץ - עוררה מבול של שאלות והאשמות מצידם של הרפובליקנים. השבוע הרימו את קולם שוב בנושא במהלך ישיבת ועדת החוץ של הסנאט - ישיבה שעשויה להטיל צל כבד על עתידה הפוליטי של הילרי.

הרפובליקנים מתעקשים. הם דורשים עוד תשובות שיבהירו מה קרה שם? מה קרה לפני, בזמן ואחרי המתקפה על מה שהיה אמור להיות "בית בטוח", אליו ברחו אמריקנים כדי למצוא מפלט. מתקפת טרור, שבמהלכה נרצח השגריר האמריקני בלוב, כריס סטיבנס וארבעה אזרחים אמריקנים. עד היום איש עדיין לא הואשם ברצח הזה.

חקירה או מתקפה פוליטית?

קלינטון, חצי מהזוג המשפיע בפוליטיקה האמריקנית, כבר הכירה באחריות הרשמית שלה לביטחונו של צוותים דיפלומטיים אמריקניים בעולם כולו. בעדות מול ועדת הקונגרס בינואר האחרון, היא גם קיבלה אחריות למה שקראה לו "התמוטטות מערכתית" בניסיון להגן על האמריקנים בבנגזי.

יחד עם זאת, קלינטון מכחישה כל מעורבות אישית וטוענת שלא דחתה בשום שלב בקשות לרמת אבטחה גבוהה יותר במקום. "הם לא הגיעו אלי", טענה קלינטון, "אני לא קיבלתי ולא דחיתי בקשות כאלה".

ההאשמה: חוסר שליטה בלוב (צילום: AP)
ההאשמה: חוסר שליטה בלוב | צילום: AP

הרפובליקנים לא מקבלים את הטיעונים האלה. הם ממשיכים לחקור ומדברים כל הזמן עם מקבלי ההחלטות בעבר ובהווה. הרפובליקנים מנסים להבין בעיקר: מדוע בשעות שבין תחילת המתקפה ועד סופה,לא הוזעקו כוחות סיוע אמריקנים לזירה?. לפי אחת העדויות, הפנטגון חשב שזה יהיה בלתי אפשרי ולא חכם.

לדמוקרטים ברור מה מניע את גלגלי החקירה הזו. "זה נושא שמראשיתו, היה למתקפה פוליטית של הרפובליקנים", אמר דובר הבית הלבן ג'י קרני. הרפובליקנים טוענים שהם יפעלו עד שהאמת תצא אל האור. הדמוקרטים מסכימים שהם לא יפסיקו לנסות ולפגוע בשמה של הקלף הבא לבית הלבן, הילרי קלינטון.