הנשיא הנבחר רוחאני (צילום: AP)
הנשיא הנבחר רוחאני | צילום: AP

האירנים פתחו בתהלוכות שמחה, וברחבי העולם מברכים על בחירתו של חסן רוחאני לנשיאות הרפובליקה האיסלמית. מנהיג המחנה המתון באירן זכה בבחירות האחרונות ברוב מוחץ על פני המועמדים האחרים שהתמודדו נגדו. ואולם, האם זו שמחה מוקדמת? האם לרשותו של רוחאני עומדת היכולת להוביל שינוי אמיתי בהובלת האומה האירנית? ומה לגבי הגרעין? פרופסור מאיר ליטבק, ראש מרכז אליאנס ללימודים אירניים באוניברסיטת תל אביב, עונה על השאלה היומית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

האם לרוחאני יש את היכולת לשלוט ולבצע מדיניות המנוגדת לרצונו של חמינאי, המנהיג הרוחני העליון?

בנושאים החשובים באמת, אין לנשיא הנבחר השפעה. במיוחד בכל הקשור למדיניות חוץ שהיא בשליטתו של המנהיג חמינאי. ראינו דוגמאות לכך בעבר, כאשר הנשיא ניסה לנהוג בקו אחר, כמו חתאמי בין השנים 2001-2005 שהיה מנוטרל. גם מחמוד אחמדניג'אד היה במצב דומה בשנתיים האחרונות, כשניסה להציג קו מתון והמנהיג העליון החליט על קו נוקשה יותר.

עם זאת, נשיא אירן יכול לנסות ולהשפיע על המנהיג העליון. הנשיא הוא אחד מגורמי הכוח, בנוסף לשורה של גורמים אחרים שגם מהווים משקל במערכת השלטונית באירן. לעומת זאת, בנושאי הפנים, לנשיא יכולת נרחבת להשפיע על החיים במדינה.

מהי הסבירות שהמנהיג העליון חמינאי תמך במסווה במועמדותו של רוחאני כדי שיוכל להציג את אירן כמדינה משתנה ומתמתנת?

קשה להאמין בכך. התקשורת האירנית נתנה עדיפות ברורה למועמד הנוקשה יותר, סעיד ג'לילי, והיא די רמזה שההנהגה השלטת - בעדו. עם זאת, ניתן היה להבחין בכך שבמערכת הבחירות האחרונה חמינאי היה זהיר ולא הביע תמיכה מוצהרת בעד אחד המועמדים, מהחשש שהוא יחטוף "סטירת לחי" מהציבור. בנוסף, בעימותים הטלוויזיונים, ג'לילי ספג ביקורת קשה מצד המועמדים האחרים. לכן, קשה להאמין שרוחאני היה המועמד המועדף על חמינאי ואפשר לשער שתוצאות הבחירות היו הפתעה - גם עבורו.

האם רוחאני יכול להביא לשינוי במדיניות הגרעין?

נשיא לא יכול להביא לשינוי בתחום הזה. כל ההחלטות בנושאי הגרעין הן בידי במנהיג העליון. כמו כל נושאי מדיניות החוץ, גם נושא הגרעין הוא מחוץ תחום סמכויותיו של הנשיא האירני. יש ביכולתו להשפיע על המנהיג הרוחני, אך בכך מסתיימת מעורבותו בניהול הנושא.

ארכיון (צילום: רויטרס)
אירן חוגגת את ניצחון רוחאני | צילום: רויטרס

האם הבחירה ברוחאני עשויה להוביל לשינוי או אפילו למהפכה שתוביל להפלת משטר האייתולות?

קשה לדעת. קרה כאן אירוע משמעותי שמוקדם לתת עליו פרשנות. חמינאי הפיץ לאורך התקופה האחרונה מסרים תקיפים: "לא ניכנע למערב, נמשיך במדיניות גם במחיר של קשיים". לעומת זאת העם האירני שלח כעת מסר ליותר פתיחות, ומציב אתגר למנהיג העליון. האם אכזבה תביא לתסיסה? מוקדם לדעת. בשנתיים האחרונות הופתענו מאוד בכל הקשור למחאה במזרח התיכון ובנוגע לתסיסה שבוקעת מהעמים השונים.

האם הצלחת מהפכות האביב הערבי במדינות במזרח התיכון תביא גם את העם האירני לניסיונות הפיכה?

אולי העם האירני יתעורר ויביא לשינוי. לפני כמה שנים האירנים הביעו את מחאתם באופן "רגוע" יותר, והיא שקעה ללא הצלחה מיידית. ואולם, קיימת אפשרות שהאביב הערבי הוכיח לאירנים שלעתים רבות המחאות מול המשטרים הנוקשים - עלולה להצליח.

מצד שני, אחרי שהעם האירני ראה את שהתרחש במדינות שביצעו הפיכה בעקבות האביב הערבי כמו מצרים, תוניסיה ותימן והבחין שמצבם של האזרחים לא השתפר, לא בטוח שהאירנים ירצו לבצע הפיכה בעצמם.