מרגלית צנעני בנווה תרצה. ארכיון (צילום: חדשות 2)
מרגלית צנעני בבית הכלא נווה תרצה. ארכיון | צילום: חדשות 2

שער ברזל כחול המתין אתמול בערב למרגלית צנעני. פתיחתו אורכת כמה דקות, זה השלב שבו אתה נפרד מלהיות אדם חופשי ומתייצב כעציר בשירות בתי הסוהר.

חריקת הדלת הכבדה הנסגרת, וטריקת דלתות הביטחון מאחוריך עוד יישמעו הרבה בימים הקרובים באוזניה של מי שרגילה לשמוע מוזיקה מסוג אחר. רכב הובלת האסירים, "הזינזנה", מתייצב מעל בור הבדיקה. מהיכרותי את סוהרי הביטחון של שירות בתי הסוהר, הם נותנים כבוד לאדם הפוגש את הכלא ובטח אם אתה אדם מפורסם.

אמש לא היו שם עשרות זוגות עיניים שבאו להציץ "בסלב" אלא דווקא שלוות נפש, כאילו אומרים לך, "כאן אתה בין שווים". מרגע היותך עציר ובטח אחרי שעות החקירה הארוכות, אתה פשוט מותש ואצל רבים זהו רגע מדכא ואפילו משפיל. הקצינה התורנית, ואולי מפקדת הכלא, המתינו לזמרת לשיחת "ריכוך" ולביצוע תהליך קליטה באופן נעים יותר, אך לא מתרפס או מתחנף.

מרגול כנראה באגף הקשה ביותר - לשמור עליה מחטטנות

כלא נווה תרצה מיועד לכ-200 אסירות ועצורות אשר מחולקות למספר אגפים: אגף א' ואגף ב' לפליליות אשר דרכן בפשע והחיים הובילו אותן במחשכים - סמים, פריצות, זנות ושאר מחלות החברה. אגף "סביון" לאסירות הפליליות הנקיות מסמים, שם תמצאו את המפורסמות שבאסירות, אלה שרצחו דוגמת סיגלית חיימוביץ' או את אתי אלון שפירקה בנק על הדרך.

עופר לפלר. "טולוז זה כאן (צילום: חדשות 2)
עופר לפלר | צילום: חדשות 2

בכלא אגף לטיפול ושיקום, שם יושבות האסירות שמוצאות את האור בקצה המנהרה ובעזרת אנשי המקצוע של שירות בתי הסוהר נפרדות מהסמים והדרך הפלילית אך ממשיכות לרצות את עונשן ואת חובותיהם לחברה. אגף נוסף מיועד לאסירות הנמצאות בסוף המאסר והן לקראת שחרור. רובן נמצאות כבר במעגל העבודה והלימוד וחלקן יוצאות גם לעבוד מחוץ לכותלי הכלא.

החלק הקשה בכלא הוא אגף ההפרדות והמעצר, המיועד לקשות שבאסירות אשר עדיין לא למדו את חוקי ה"ישיבה" והתנהגותן חורגת מהמקובל בבית הסוהר. לדעתי, שם מצאה את עצמה מרגלית צנעני, כדי לשמור עליה מפני חטטנות יתר של האסירות.

להיפרד מהכול

תהליך הקליטה של העצירה כולל שיחה עם עובדת סוציאלית אשר כמו ב"כוכב נולד" תתעניין בפנימיות של העצורה כדי לבדוק מסוכנות של פגיעה עצמית ושיחה עם קצינת מודיעין, שתפקידה לוודא שאין גורמים עבריינים היכולים לסכן את העצורה או לחליפין מישהו העלול לפגוע בה. בנוסף ישנה פגישת היכרות עם רופא או חובש, אשר ידאגו למצבה הרפואי ויבררו אם היא סובלת מבעיה כלשהי המצריכה היערכות, כמו תרופות מיוחדות או טיפול צמוד.

צנעני ביציאה מבית המשפט, היום (צילום: ראובן שניידר, באדיבות mako)
צנעני ביציאה מבית המשפט, היום | צילום: ראובן שניידר, באדיבות mako

כעצירה לקחו ממנה הכול. אבל הכול. היא הפקידה את כספה, תעודות זהות ואת חפצי הערך שלה (אפילו את העגילים). בדיקה ביטחונית גופנית תוודא שהעצורה לא מבריחה שום פריט אסור לכותלי הכלא. אחרי כל זה, היא תעבור באפסנאות כי לכל אסיר או עציר יש זכות לקבל מוצרי סדקית - מברשת ומשחת שינים, מגבת, סבון רחצה ודברים חיוניים אחרים.

ואם זה לא מספיק לך עד כאן, כשאתה מאיגרא רמא לבירא עמיקתא, מצפה לך שיחת הבהרה עם מפקד האגף שבו תשב. כעצורה, תאכל מרגלית את ארוחותיה בנפרד מהאסירות ואת פגישותיה עם עורכי דינה היא תקיים בחדר מיוחד המיועד לכך. לעצור לימים אין זכות לביקורים ולא לשיחות טלפון, אז בשעה זו היא נפרדה מהמסרונים והלייקים בפייסבוק עד להודעה חדשה.

אין ריכולי סוהרים

בימים הקרובים היא תשב בחדר לא ממוזג, אולי עם כיוון אוויר אחד, ורשת ברזל על הדלת שתחצוץ בינה לבין המסדרון באגף. היא תזכה לקריאות שונות מצד האסירות הפליליות הוותיקות ותשמע ברחבי המסדרונות "מרגול כפרה עלייך - אוהבים אותך".

יהיו גם מי שינסו להתקרב אליה ויהפכו ליועציה האסטרטגים בין החומות. הן ייעצו לה איך לקבל על עצמך את "המעצר", איך להתנהג מול השוטרים כי הרי מי שיושב יום לפניך כבר מומחה ל"ישיבה" והכי חשוב, מה מותר ומה אסור.

שירות בתי הסוהר הוא ארגון כליאה לאומי המבצע את הקשות בעבודות, הנמצאות בחצר האחורית של המדינה. המשמעת היא גבוהה, הסדר והניקיון הם מהחשובים שבפקודות והפקודות הם נר לרגליהם של המשרתים בארגון, כך שלא תמצאו סוהרים מרכלים מחוץ לחומות ולא סיפורי בדים. הם ידאגו לשמור על מרגלית צנעני בחיים (כדי למנוע שוב פרשה דוגמת דודו טופז) ולצמצם לה את טראומת המעצר.

הכותב שימש בעבר דובר שירות בתי הסוהר ויועץ התקשורת של שרים לביטחון הפנים

צפו: הביקור הקודם של מרגול בנווה תרצה

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק