N12_ELECTION
פרסומת
עדכונים שוטפים

בחירות 2026: כל הפרשנויות והניתוחים הפוליטיים

פרשני חדשות 12 מעדכנים בזמן אמת עם כל המשמעויות מיום הבחירות לכנסת: המפלגות, אחוזי ההצבעה, המהלכים והשינויים - עד לפרסום תוצאות האמת

כתבי חדשות 12
עודכן:
ישראלים מצביעים בבחירות
ישראלים מצביעים בבחירות | צילום: Ap
הקישור הועתק
מהחדש לישן

היום, 27.10.26

הבחירות הראשונות לאחר 7 באוקטובר

לומר על הבחירות הללו שהן הכי דרמטיות שהיו מקום המדינה זה קצת ביטוי תקשורתי. גם הבחירות ב-1973 היו דרמטיות, וגם אלו אחרי רצח רבין. היו סוגיות דרמטיות שעליהן הלכו לבחירות לאורך השנים. אני חושב שמבחינת הטראומה הציבורית של אחרי 7 באוקטובר ואחרי מחדל כל כך משמעותי - אי אפשר לנתק את זה מהבחירות הללו, הגיעו שלוש שנים אחרי המחדל. בזמנו אף אחד לא האמין שנגיע למצב הזה. אולי בגלל כל אלו הבחירות הן דרמטיות - ולא בהכרח בגלל הסוגיות שעל הפרק.

הקישור הועתק

זהו יום בחירות דרמטי ביותר

אפשר כבר להגיד שדבר כזה עוד לא היה, אולי בימי גולדה מאיר ב-1969 מול גח"ל. יכול להיות שגם אז זה לא היה, כי פשוט אין נתונים מאז. אנחנו, ההורים שלנו והסבים והסבתות שלנו לא ראו נתון כזה של אחוז הצבעה.

מהיכן מגיעה עלייה כזאת באחוז ההצבעה? בראש ובראשונה מהציבור הערבי, רע"ם, אבל גם ממצביעי הרשימה המשותפת. ישנם גם מעוזי המרכז-שמאל, רואים שם עלייה גדולה. וישנה עלייה מסוימת במעוזי ליכוד. כן רואים ירידה קטנה אבל ניכרת בהצבעה של הציבור החרדי.

יש עוד לא מעט שעות להצבעה, אבל בהחלט אנחנו ביום דרמטי ביותר.

הקישור הועתק

בגלל אחוז החסימה: הבעיה של המפלגות הקטנות

אחוזי ההצבעה גבוהים, אבל המגמה מעורבת בתוך הערים. המשמעות המרכזית - למפלגות הקטנות, בעיקר בגוש של נתניהו, יהיה קשה יותר לעבור. ככל שאחוז ההצבעה עולה, עולה הרף למעבר אחוז החסימה. זה גם משפיע במהלך יום הבחירות: ככל שהציבור מפנים את הבעיה הזאת, אז אנשים עשויים לשקול אם כדאי להם להצביע למפלגה כזו או אחרת. רצים קמפיינים מאוד אגרסיביים מצד המפלגות הגדולות כדי להשתמש במסרים הללו לטובתם.

הקישור הועתק

הלחץ בגוש הימין

ישי כהן

המפלגות החרדיות, ש"ס ויהדות התורה, משדרות לחץ. האם זה לחץ שהוא במסגרת קמפיין של יום הבחירות? אינני יודע, אבל הלחץ קיים - במיוחד כשאחוז ההצבעה עולה. כלומר, אם ש"ס שואפת להגיע ל-9 או 10 מנדטים, עם אותם מצביעים היא יכולה לרדת ל-8-7 מנדטים.

עוד הוכחה ללחץ שרואים בגוש הימין: ראש הממשלה נתניהו יוצא בבליץ ראיונות בתקשורת החרדית. שומעים אותו מתחנן לציבור החרדי לצאת ולהצביע. חשוב לזכור שבמסגרת התחרות על הקול החרדי יש גם את מפלגת "הציבור החרדי" של לייטנר, גם את מפלגת "צבע שחור" ומעל הכול את המרמור החרדי מראשי הסיעות החרדיות אחרי ארבע שנים שהבטיחו להם את ממשלת החלומות ובסוף הם לא קיבלו חוק גיוס, וכן קיבלו סנקציות כלכליות ופליליות. במפלגות החרדיות כבר מכריזים שהקמפיין לדיכוי ההצבעה בחברה החרדית עבד (עם כל הסייגים - ייתכן שמדובר בקמפיין).

הקישור הועתק

שרפת קולות? לא בטוח

אביב בושינסקי

ראינו בבחירות הקודמות, כשמרצ לא עברו את אחוז החסימה, הליכוד קיבלו בפועל 29 מנדטים. כלומר, הם קיבלו עוד שני מנדטים בזכות העובדה שמרצ ובל"ד לא עברו את אחוז החסימה. לכן, גם במצב הנוכחי, אם אחת מהמפלגות הקטנות לא תעבור את אחוז החסימה - זה לא אומר בהכרח שכל הקולות נשרפו, אלא שבגלל השיטה חלק מהקולות יישארו אצל אחת המפלגות הגדולות (במקרה של הליכוד, היה להם גם הסכם עודפים, מה שהעניק להם את המנדט הנוסף).

הקישור הועתק