N12
פרסומת

חומרי הבעירה כבר על השולחן

צה"ל פתח במבצע סיכול נרחב בחברון בעקבות הפיגוע בצומת יהודה • סמל יובל סוילם וסמ"ר רון רויטמן ז"ל, החללים שנפלו בפיגוע, מנעו אסון גדול • אך יש להבין: גפרור אחד עלול להצית את יו"ש רגע לפני הבחירות • תבערה ביו"ש קשה לחיזוי מודיעיני ועלולה להתפשט לכמה אזורים • פרשנות

אריק "האריס" ברבינג, בכיר בשב"כ לשעבר
אריק "האריס" ברבינג, בכיר בשב"כ לשעבר
N12
פורסם:
כוחות צה"ל בזירת הפיגוע
כוחות צה"ל בזירת הפיגוע | צילום: וויסאם השלמון, פלאש 90
הקישור הועתק

בימים הספורים שלפני הבחירות, מהרגישות והמשמעותיות ביותר זה שנים רבות, התרחש פיגוע רצחני שביצעו שני פעילי חמאס מחמולת ג'ועבה בחברון. השניים, חמושים ברובה ובאקדח, הגיעו למחסום צה"ל בצומת יהודה ופתחו באש לעבר החיילים. בפיגוע נהרגו סמל יובל סוילם וסמ"ר רון רויטמן ז"ל, ששילמו בחייהם ומנעו פיגוע רצחני גדול יותר, שהיה עלול להתרחש אילו הצליחו המחבלים לחצות את המחסום ללא בידוק.

צה"ל פועל בגזרת חברון בעצימות גבוהה, תוך פריסה רחבה של מחסומי קבע שנועדו לאתר ולזהות חוליות טרור ולמנוע את הגעתן לצירים הרגישים באזור חברון וקריית ארבע, ובהם ציר 35, המוביל מפאתי חברון מערבה ועד ליציאה מיהודה ושומרון לכיוון בית גוברין.

זהו ציר ארוך ורגיש, שבו נעים ישראלים רבים בדרכם ליישובי האזור, לחברון ולקריית ארבע. אין ספק כי הגעת המחבלים לציר ותנועתם לאורכו היו עלולות להוביל למרחץ דמים בקרב הנוסעים בו באותן שעות.

טרור כפול

אזורי יהודה ושומרון נתונים זה תקופה ארוכה במתיחות רבה. בשומרון, בצפון הגדה ובאזור רמאללה וכפריה אירעו לאחרונה מספר פיגועי טרור שבהם נרצחו אזרחים ישראלים. במקביל, התנהגותן של קבוצות פורעים יהודים בצפון השומרון ובכפרים באזור רמאללה ושכם מלבה את האווירה המתוחה, פוגעת בביטחון ומסיטה כוחות רבים לטיפול באירועים, במקום לאבטח את תנועת הישראלים בכבישים הרגישים.

נוסף על כך, היא גורמת נזק כבד לתדמיתה של ישראל, כאשר תמונות של הכאת עיתונאים, ירי ופריצות לבתי פלסטינים מופצות ברחבי העולם, פוגעות במעמדה ומובילות גם את ידידותיה הגדולות להטיח בה ביקורת חסרת תקדים.

פעילותם של נערים ובוגרים יהודים בכפרים בדרום הר חברון, במרחב שכם ובכפרים הסובבים את ג'נין היא טרור לכל דבר. זהו טרור בכל מובן מקצועי, שתיעודו מופץ על מסכי הטלוויזיה ברחבי העולם, במיוחד בתקופה האחרונה. הנזק עצום, והוא מצטרף למצבה הבין-לאומי הבעייתי של ישראל על רקע התמשכות המלחמות הצודקות שהיא מנהלת בזירות השונות.

קיימות נקודות חיכוך רבות בין תושבים פלסטינים לקבוצות של צעירים יהודים. ריבוי מוקדי החיכוך, מעשי האלימות, ההרס, שרפת היבולים, גנבת הרכוש וההימלטות מהמקום ללא חשש ממשי ממעצר, בין היתר בשל גיבוי משפטי מהיר מצד עורכי דין מנוסים בתחום, יוצרים תחושה שניתן להמשיך ולהסלים את המצב ללא מחיר.

פרסומת

העלייה בהתרעות והחשש מהסלמה ברחבי יהודה ושומרון נובעים במידה רבה מהתגברות הפעילות העבריינית היהודית, שאינה נבלמת ואף נעשית אלימה יותר, מתועדת יותר, ובעיקר אינה זוכה לגינוי ביקורתי וסמכותי מצד בכירים בממשלת ישראל או להנחיה ברורה וחד־משמעית לעצור את הסחף המתרחב.

ברור שמערכת הבחירות מספקת סיבה "מצוינת" להימנעות מתגובה. אלא שהחשש הוא כי היעדר תגובה, תגובה רפה או אפילו גיבוי מוחלט למעשים הללו יובילו את ישראל ל"פינות חשוכות", שהיציאה מהן תהיה מורכבת ביותר, אם בכלל תתאפשר.

שובו של הרב"ט האסטרטגי

מספר ההתרעות עולה, בדגש על האפשרות להסלמה ניכרת בכמה אזורים במקביל. לא בהכרח יהיה זה מבצע מתוכנן של חמאס או פת"ח, אלא התרחשות מקומית העלולה להתעצם ולהפוך לגל אלימות רחב, שאליו יצטרפו גם קבוצות וארגוני טרור ממוסדים.

פרסומת

גל כזה קשה לחיזוי מודיעיני. אנו יודעים לזהות רחשי שטח ונורות אזהרה במקומות רבים, אולם אירוע קשה אחד, שבו ייפגעו ישראלים או פלסטינים, עלול להצית הסלמה נרחבת. ניסיון העבר מוכיח כי דווקא מה שמכונה "הרב"ט האסטרטגי" - והרב"ט הזה לא יהיה בהכרח במובן המילולי - הוא שעלול להצית תבערה גדולה שאין לא רצה בה. אך ההתרעה כי השטח חם כבר מונחת על השולחן, ואיש לא יוכל להגיד שלו ידע.

כל חומרי הבעירה כבר מונחים על השולחן: תקופת הבחירות והימים שלאחריהן, המתח המצטבר בקרב הפלסטינים, במיוחד במקומות שבהם קבוצות יהודים שבות ופוגעות בצאן, בבתים ובתושבים, האפשרות לפיגוע קשה נגד ישראלים, התבטאויות של מנהיגים ובכירי ציבור והמצב הפוליטי בישראל. וזה עוד לפני שדיברנו על ההסתה הפלסטינית הקבועה, שהיא כבר מוטמעת בסל ההערכות וההתרעות.

חברון על המוקד

בחברון ובקריית ארבע הסמוכה לה מושקעים מאמצים ביטחוניים נרחבים יותר מבכל עיר אחרת ביהודה ושומרון. חברון היא העיר היחידה בגזרה שבה מתקיים יישוב יהודי בעל שורשים בני מאות שנים, והוא מהווה מרכיב נוסף במערך הביטחון של הנעים והעוברים באזור.

פרסומת

הפעילות הצבאית שמובילה חטיבת חברון, בשיתוף שירות הביטחון הכללי, מניבה לאורך זמן הישגי סיכול משמעותיים, שרובם אינם מתפרסמים בתקשורת. האויבים המרכזיים בחברון הם חמאס והג'יהאד האיסלאמי. בשני המוסדות האקדמיים בעיר, אוניברסיטת חברון והפוליטכניקום, נהנות תנועות חמאס והג'יהאד האיסלאמי מדומיננטיות זה עשרות שנים. אלו אינן רק חממות לרכישת השכלה אקדמית, אלא גם בסיס משמעותי לצבירת אינדוקטרינציה איסלאמית קיצונית, התגבשות של חוליות טרור, העברת מסרים ושיתופי פעולה בין ארגוני הטרור השונים. אם תרצו, חמאס וגא"פ הדור הבא.

עם זאת, חופש הפעולה המלא של מערכת הביטחון מאפשר סיכולים משמעותיים שהציבור אינו מודע להם, ובהם זיהוי מפגעים ללא שיוך ארגוני מוכר, לצד פעילים המקבלים הנחיות מפורטות לפעולה חשאית, בדגש על חמאס.

מערך ההגנה בחברון כבר מזמן אינו מתבסס רק על נוכחות סמוך ליישוב היהודי או לאורך הצירים. הפעילות הצבאית, המודיעין של השב"כ והצבת מחסומים גם בעומק השטח מאפשרים לסכל איומים במרחק ניכר יחסית מצירי התנועה ומבתי התושבים ביישוב היהודי בחברון, בתל רומיידה ובקריית ארבע.

בעקבות הפיגוע אתמול, הכריז צה"ל על מבצע סיכול נרחב, הכולל הריסת מבנים הסמוכים לכבישים הרגישים, בדגש על כביש 35. הטיפול במבנים אלה והריסתם, כפי שנעשה במחנה הפליטים ג'נין, עלולים להיתקל בקשיים משפטיים ובחיכוך משמעותי עם האוכלוסייה.

פרסומת

בשונה ממחנה הפליטים ג'נין, שבו כמעט כל בית הופלל כקשור לפעילות נגד כוחות צה"ל, במרחב חברון, ובמיוחד סמוך לצירי התנועה שבהם נעים ישראלים מדי יום, מדובר במהלך מורכב הרבה יותר.

חשוב לזכור: כל השחקנים בזירות השונות עוקבים אחר המתרחש בישראל, מפיקים לקחים ומגבשים תובנות משמעותיות להמשך פעילותם. ובפרט הדברים אמורים בפעילי חמאס ביהודה ושומרון ופעילי חמאס ברצועת עזה - הם בוחנים אותנו מדי יום, מזהים את חולשותינו ואת עוצמותינו ומתאימים את עצמם להמשך המאבק. ראוי שגם אנו נעשה זאת, ובהקדם. ניסיון העבר המר מלמד, שאסור לזלזל בהם.

אריק "האריס" ברבינג כיהן כראש מרחב ירושלים ויהודה ושומרון, וראש אגף הסייבר בשב"כ