N12
פרסומת

סמוטריץ', מלך הביצה הפוליטית

הסרטון האלים שפרסם סמוטריץ' הוא ביטוי אותנטי לתפיסת עולמו ולסגנונו • דעה

אמנון אברמוביץ'
פורסם:
בצלאל סמוטריץ'
הסרטון אמר על סמוטריץ' יותר ממה שהתכוון (ארכיון) | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
הקישור הועתק

גילוי נאות: כל פעם כשאני משדר או כותב בגנות בצלאל סמוטריץ' - אני מתוגמל יפה. אני מקבל קריאות עידוד מאנשי ציונות דתית. גם קריאות כיוון - הנח לסיפור על חלקו במחתרת ותתמקד בביוגרפיה שלו, בהשתמטותו משירות צבאי מלא וממשי. בשנים האחרונות נוספה לשיח ולצי"ח תמיכתו כשר אוצר במשתמטים החרדים ואישור תקציבים לישיבות חרדיות המחנכות לבדלנות ולבטלנות.

סמוטריץ' היה ונשאר טרמפיסט פוליטי. תמיד נדבק או הודבק לאחרים, בחירים ממנו. הבית היהודי, האיחוד הלאומי-תקומה, ימינה, הציונות הדתית, עוצמה יהודית של איתמר בן גביר וכעת למשה פייגלין. נשכח לרגע מהסימנים שנתן בפייגלין, כולל הטלת ספק בשפיותו, ונזכיר לרגע, שגם עם העוצמות של שר אוצר ושר שותף במשרד הביטחון, הוא התנדנד מעל ובעיקר מתחת לאחוז החסימה. כשפייגלין התמודד בפעם האחרונה הוא קיבל יותר מ-118 אלף קולות. צאו וחשבו מי התורם ומי הנתרם בשידוך הזה. סמוטריץ' נכנס לראשונה לכנסת לאחר מותו של אורי אורבך ז"ל. אורבך היה עלם חמודות, מתון, שנון, בעל חוש הומור משובח כולל הומור עצמי. איפה הוא ואיפה הוא.

סרטון הבחירות האלים שהעלה השבוע, הוא יצירת סנאף פוליטית, בדמותו ובצלמו. כל כך מתאים לו. הוא, שקרא לאסור להכניס לבתי כנסת את נפתלי בנט ומתן כהנא, שני ציונים דתיים שתרמו לציונות, לחברה ולצבא לאין ערוך יותר ממנו. קריאת הקרב שלו כחבר כנסת הייתה "מצילים את צה"ל - לא מתגייסים(!)" בשל גיוס נשים, אשר לימים, ב"חרבות ברזל", יתברר שהחיילות מהוות כוח חשוב בכוח המגן של צה"ל. כשר אוצר בלם וחסם אישור תקציב לרכש ביטחוני. הרקורד שלו מרושת באמירות אלימות כלפי יהודים, שאינם שותפים לדעותיו, ונגד ערבים כאחד.

כאשר שימש שר תחבורה, שידרתי כמה מילים טובות בזכותו. הוא הקרין את דברי השבח הללו בסרטון קמפיין הבחירות שלו. הדבר עלה לי בנזיפות מאנשים שאמורים היו להיות האלקטורט שלו. אז למדתי שוב, שיש להיזהר לא רק במתן מילים רעות, אלא גם במתן מילים טובות. קו ההגנה שלי היה, שהוא שימש בתפקיד בקושי עשרה חודשים ובכל מקרה, שהוא היה טוב בהרבה ממירי רגב.

פרסומת

כשר אוצר הגדיל פי ארבעה ויותר את נתח הכספים הקואליציוניים. קיצץ את השירותים לאזרחים. מעתיר שפע על נערי ומבוגרי הגבעות בשטחים. דומני שהוא היה שר האוצר הראשון, שבתקופתו ובגין מדיניותו, הורידו שלוש חברות הדירוג הגדולות בעולם את דירוג האשראי של ישראל. הסבר מהותי לכך היה בירידת איכות הממשל והפוליטיקה של הכלכלה.

כולם זוכרים לו את ה"גרנדמייזר" - אבל חוסר המודעות העצמית שלו בא לידי ביטוי מגוחך, שכאשר חזר מביקור בארצות הברית, אמר בישיבת הממשלה בתדהמה, כחושף סוד, שהסתבר לו שהאמריקנים מתנגדים למלחמה כי מחירי הדלק עלו מאוד. לא מפליא אפוא שכתב על עצמו, בגוף שלישי, ברשת X: "שר האוצר הישראלי מנהל שיחות עם עמיתו האמריקני".

אמירה אחת אמיצה, ישרה וישירה, שצוטטה בתוכנית "עובדה", הייתה לו בשבעה באוקטובר: "בתוך 48 שעות ידרשו שכולנו נתפטר, והם צודקים!". אבל כאן אין מה לבוא אליו בטענות, להפך, זו בעיה של הבוחרים בו, לא שלו.