N12
פרסומת
דקה אחר דקה

הסלמה בעקבות שיגורים מאיראן: כל הפרשנויות

תקיפה בלבנון מובילה לשיגורים מאיראן: ישראל רואה לנגד עיניה משוואה חדשה שהיא לא יכולה לחיות איתה • פרשני חדשות 12 עם כל הניתוחים והמשמעויות

דנה ויס
כתבי חדשות 12
עודכן:
הקישור הועתק
מהחדש לישן

יום שני, 08.06.26

טראמפ עדיין רגיש לצרכים של נתניהו וישראל - אבל יפעל להרגיע את המצב

נתניהו לאורך כל הדרך לא היה מרוצה מהכיוון של המשא ומתן בין ארצות הברית לאיראן. הוא ניסה להסביר לטראמפ שאין שום סיכוי להגיע להסכם טוב עם האיראנים. לכן, באין הסכם טוב, האופציה של חזרה ללחימה היא האופציה המועדפת מבחינתו מתוך מחשבה שאם אפשר יהיה ללחוץ על האיראנים ולהשלים את הפעולה של פגיעה בתשתיות הגרעין והאנרגיה - אז יהיה אפשר לקרב אותם להסכם יותר טוב. טראמפ, כידוע, בחר במסלול אחר.

מה שצריך לעורר הרבה סימני שאלה זו התעוזה האיראנית וההתעקשות שלה להשיג את איחוד הזירות שחשבנו שהצלחנו לפרק אחרי שלוש שנים של מלחמה. גם החות'ים שהיו יחסית בשקט נכנסים כעת לזירה.

בארצות הברית עושים כל מאמץ כדי להבהיר שהם לא קשורים להסלמה הזאת. טראמפ גם התכוון להגיד לנתניהו לא לתקוף, אבל הוא רגיש גם לצרכים של נתניהו ולהסברים שלו לגבי המשוואה החדשה שישראל לא יכולה לחיות איתה. אני חושבת שמה שאנחנו רואים כרגע זה ניסיון של טראמפ להרגיע. הוא עשה כל מאמץ, כולל לספוג השפלות מהאיראנים, כדי לא להתחיל מלחמה לפני המונדיאל, והוא בטח לא ירצה להתחיל משהו כזה כמה ימים לפני. מצד שני, האיראנים יעשו כל מאמץ להכניס את ארצות הברית לתמונה כדי לגרום ללחץ שיעצור את ישראל.

הקישור הועתק

יום ראשון, 07.06.26

איראן שיכורה מכוח - ומנסה להכתיב מציאות ביטחונית חדשה

מה שאיראן עשתה הערב (ראשון) זה בעצם לשלוח אצבע משולשת גם לישראל וגם לאמריקנים. איראן שיכורה מכוח, מנסה להכתיב מציאות ביטחונית חדשה שבה היא שולטת גם על מה שקורה בלבנון - ולא רק על מה שקורה באיראן.

חיל האוויר ערוך כרגע לפעולה. הדילמה תהיה מבחינתה של ישראל ושל נתניהו: האם באמת לפעול אל מול האפשרות שהאיראנים יגיבו שוב, ושהאמריקנים לא ישתפו איתנו פעולה? מצד שני, מוכתבת כאן לישראל למעשה מציאות שלא בטוח שהיא יכולה לחיות בתוכה בטווח הארוך.

לכן, אנחנו נכנסים לסיטואציה שהיא מצד אחד מאוד מורכבת, מצד שני היא עלולה להביא את ישראל בסוף להיות חלשה יותר, מרתיעה פחות וכזו שאפשר לכפות עליה ולהכתיב לה במקום שלא בטוח שהיא יכולה להרשות לעצמה.

אומרים לישראל כל הזמן - תתאפקו, כי יכול להיות שטראמפ יביא לנו הסכם. אבל הדבר הזה מסכן את הביטחון הלאומי של מדינת ישראל בעת הזו, ואולי גם לטווח ארוך. טראמפ מדבר אמריקנית במקום שבו צריך לדבר ערבית, שלא לומר לדבר פרסית.

הקישור הועתק

אי אפשר לחכות לאישור אמריקני כדי לתקוף

ישראל לא יכולה לחכות הלילה הזה לאישור אמריקני ואסור לנו להסתפק בתגובה מדודה. יש מטרות חשובות באיראן שבישראל סימנו מזמן. יש מטרות רבות, גם בדאחיה. ישראל צריכה לצאת למתקפה רחבה במקביל באיראן ובביירות. אם זה לא יקרה, תיווצר כאן משוואה שתחזיר אותנו שנים אחורה ובעיקר תוביל למציאות חדשה שבה איראן מאיימת עלינו בעקבות כל תקיפה בלבנון, וזאת בזמן שמחבלי חיזבאללה יורים על כוחותינו.

הקישור הועתק

הנחת העבודה של איראן: טראמפ לא רוצה מלחמה

בבסיס הירי האיראני נמצאת הנחת העבודה שטראמפ לא רוצה מלחמה גדולה, והוא יבלום את ישראל מלחדש את המתקפות בדרך למלחמה כוללת. זו הנחת העבודה האיראנית, וניסיון לקבע משוואה שלפיה על ישראל להכיל ולסבול סיטואציה שבה יש "טפטופים". כלומר, ישראל תוקפת בלבנון, איראן מגיבה וכיוצא בזה. ישראל כמובן לא יכולה לחיות נוכח המציאות הזאת, ואין ספק שיהיה ערב מאוד משמעותי.

הקישור הועתק

הטון ותוכן הדברים של טראמפ ברורים: הוא לא רוצה סבב נוסף

בישראל מסמנים שתגובה עוצמתית בדרך, אבל אם קוראים את הדברים של הנשיא האמריקני, מבלי שהוא אומר אותם במפורש ואנחנו יודעים שטראמפ גם יודע לשנות את דעתו תוך כדי תנועה ולא פעם הלחצים הישראלים גם גרמו לו לשנות את הכיוון שלו, אבל אם קוראים את הציוץ האחרון שלו ואת הדברים שהוא אומר בפוקס ניוז, אז נדמה לי שהטון והתוכן ברורים. טראמפ לא היה רוצה לראות את הדבר הזה מסלים לעוד מערכה, בטח לא של ימים או שבועות, אלא היה רוצה לראות את זה מתוחם. כלומר - איראן הגיבה, ישראל הגיבה, ובזה לסגור את הסיפור. הבעיה היא שישראל רואה לנגד עיניה משוואה חדשה שהיא לא יכולה לאפשר אותה.

הקישור הועתק

זו לא משוואה שישראל יכולה לחיות איתה - התגובה חייבת להיות תקיפה

אני מקווה מאוד שתגובה של ישראל לירי הזה תהיה תקיפה. נראה שהולכת ומתגבשת כאן על ידי איראן משוואה שישראל לא יכולה להשלים איתה. לא יכול להיות שכל פעולה שישראל עושה בלבנון או תקיפה בביירות, שהייתה כשלעצמה מדודה מאוד, איראן מתערבת ומגיבה כפי שהיא מגיבה. יש כאן משקל גדול למה שיחליט טראמפ ולמה שיעשו האמריקנים בעקבות המתקפה הזאת על מדינת ישראל. בשבוע האחרון היו שיגורים של טילים בליסטיים מצד איראן על מדינות במפרץ וארצות הברית לא התערבה. כאן, במקרה הזה, צריכה להיות פעולה אחרת. ישראל ערוכה לעשות שורה של פעולות, והאמריקנים מכירים את זה. בכל מקרה, משוואה כזאת בין ישראל לבין לבנון שנשלטת כעת על ידי איראן היא לא דבר סביר שיכול להתקיים.

הקישור הועתק

מעגל הסלמה ידוע מראש

האזרחים בבית בטוח הופתעו שפתאום, דווקא כשמדברים על משא ומתן, אז יש איזשהי תקיפה מצידה של איראן את ישראל. אבל האמת היא שכל המהלך של השעות האחרונות היה צפוי לעייפה. וצריך לומר את זה, שישראל מבצעת את התקיפה שלה בבהירות ובמודע. היא יודעת שיש סיכוי גדול שאיראן תגיב. ישראל לא יכולה הייתה לעשות דבר אחרת, כי אזרחיה שלה הותקפו והיא גם ניסתה לשרטט משוואה.

לישראל מה לעשות באיראן בשלל היבטים, אבל אני ממש לא משוכנע שיש לישראל את אורך החבל מהנשיא טראמפ לפעול באיראן. אנחנו יודעים, והוא חזר על זה כמה וכמה פעמים, כולל ביממה האחרונה, שטראמפ עדיין רוצה את הנתיב הדיפלומטי מול איראן. הסלמה בין ישראל לאיראן לא משרתת את הנתיב הדיפלומטי.

לכן הגם שתהיה תגובה ישראלית, ואני מעריך שתהיה תגובה כזו, השאלה כמה היא תהיה רציפה, אם זה יהיה משהו ספורדי, רגעי, משהו שימשך כמה שעות ובזה היא נקטע החבל הישראלי, או שהאמריקנים יאפשרו לישראל זמן ארוך יותר לבצע את התקיפות ולהגיע להישגים צבאיים, שעד עכשיו ישראל לא הצליחה להגיע אליהם.

הקישור הועתק

המשוואה של איראן מנסה לסייע לחיזבאללה להמשיך לירות לצפון הארץ

חיזבאללה ירה לקריית שמונה. ישראל ירתה לביירות כדי ליצור משוואה. איראן יורה לישראל כדי להשוות מצידה. אם אין תגובה, המשמעות היא משוואה חדשה שמטרתה לאפשר לחיזבאללה להמשיך למרר את חיי תושבי הצפון, וזה מתוך אמונה שארצות הברית תפעל לרסן את ישראל.

הקישור הועתק

זו לא אותה איראן מלפני הפסקת האש

ברור לחלוטין שהאיראנים מביאים בחשבון שישראל מתכוונת להגיב למתקפת הטילים הערב. אבל זו איראן אחרת, שונה קצת מזו שנכנסה לאותה הפסקת אש לפני יותר מחודשיים. זו איראן שהרבה יותר בטוחה בעצמה, ומשוכנעת שהאמריקנים ילחצו על ישראל שלא להגיב באופן כזה שעלול לדרדר את כל האזור. הם בטוחים שטראמפ יפעל כך מסיבותיו שלו. לכן, כשזה המצב וכשאיראן מרגישה בטוחה, היא מחזיקה במצר הורמוז. כלכלת העולם, מבחינת האיראנים, נמצאת בידיים שלהם.

ודבר נוסף - כל כניסה של איראן לעזרת חיזבאללה מעידה בעיקר, בין היתר, על החולשה היחסית של חיזבאללה.

הקישור הועתק