להכניס את הטורקים והקטארים לרצועת עזה - מהלך שגוי ועתיר סכנות
אין תוצאה גרועה יותר למלחמת 7 באוקטובר מאשר נוכחות טורקית-קטארית המגבה את מה שנותר מחמאס ברצועה • צריך לזכור: באיסטנבול פועל מטה מבצעי עם עשרות פעילים, שעוסק בידיעת השלטונות הטורקיים, בטרור בגדה המערבית • רק פתי - ולא חסרים כאלה בממשלת ישראל - יאמין שאפשר להפקיד בידיהם ולו רק מקצת מהאחריות לניהול הרצועה בעתיד • פרשנות


מישהו בממשלת ישראל, כנראה נתניהו עצמו, ממש התבלבל: להכניס את הטורקים והקטארים לרצועת עזה בעקבות הפסקת האש, זהו מהלך עתיר סכנות, שגוי, שנעשה ללא שיקול דעת ראוי. אין תוצאה גרועה יותר למלחמת 7 באוקטובר מאשר נוכחות טורקית-קטארית, שמגבה את מה שנותר מחמאס ברצועה.
הרעיון הבסיסי לכל אורך השנה האחרונה, ואף יותר מזה, היה שהתארגנות של מדינות המפרץ – ובראשן סעודיה והאמירויות – יחד עם מצרים, ארה"ב ומדינות אירופיות תיקח על עצמה את האחריות ל"יום שאחרי". זה מה שעומד בבסיס התוכנית של ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר, שממנה יונקת יוזמת 20 הנקודות של הנשיא טראמפ את כל המלצותיה.

והנה עתה, לפתע פתאום! מפני שלטראמפ יש חיבה לנדיבות של הקטארים כלפיו ולאישיותו של ארדואן, מסכימה ישראל ששתי המדינות, שהן התומכות העיקריות של חמאס, ייכנסו לעזה. צריך לזכור – בדוחא יושבים לא מעטים ממנהיגי חמאס שנטשו בזה אחר זה את עזה, אבל באיסטנבול פועל מטה מבצעי עם עשרות פעילים שעוסק בידיעת השלטונות הטורקיים, אם לא בעידודם, בייזום פיגועי טרור בגדה המערבית. הכיצד זה שישראל תסכים לקבל אותן כפטרונים מרכזיים של "שיקום" הרצועה.

הבה נזכיר מה קורה: הקטארים יוזמים הנחת מסילת ברזל מנמל אל-עריש למעבר רפיח, כדי שיוכלו לספק במהירות וללא הפרעה את מאווי עזה. הטורקים כבר הכניסו לרצועה את ארגון IHH שהיה אחראי למשט המפורסם לעזה שנעצר בידי חיל הים. טורקיה כבר מינתה "מתאם סיוע הומינטרי" לעזה, ומאות טונות של ציוד טורקי ממתינים בסיני להיכנס לרצועה.

כבר עכשיו מתבצעת דרך המעברים מישראל - כרם שלום וכיסופים - העברה מסיבית של דלק ושמן בישול מקטאר לתוך הרצועה, ולטורקים יש תוכניות גדולות לפעול שם כנותני החסות העיקריים של חמאס. כל זה קורה כשחמאס מבהיר בכל דרך אפשרית שאין בדעתו להתפרק מנשקו, ואין בדעתו להיעתר לתנאים שמציב לו אבו מאזן כדי לייצר "אחדות פלסטינית" בכינוס שמצרים מזמנת.
בחמאס נפלה ההחלטה לשים את הדגש על יכולתם להישאר על רגליהם – מתנדנדים, זבי דם, נטולי פיקוד – אך לא להסכים לפירוז. מובטח להם שקטאר וטורקיה יעשו כל שביכולתם לסייע להם.

רק פתי – ולא חסרים כאלה בממשלת ישראל – יאמין שאפשר להפקיד בידיהם ולא רק מקצת מהאחריות לניהול הרצועה בעתיד. אל לה לישראל להיכנע בעניין זה, להעדפות האישיות של הנשיא טראמפ, ואף לא להתנהלות הבעייתית לפעמים של וויטקוף וקושנר.
טורקיה וקטאר בעזה זהו כישלון היסטורי שעוד חלילה נשלם עליו ביוקר.