נראה שכל אזרח, גם מי שיש לו ביקורת על עסקת החטופים המדוברת, הזדעזע הבוקר (רביעי) כשקרא את הכותרת מדבריה של השרה אורית סטרוק, שהתבטאה בגלי צה"ל ואמרה: "לממשלה שזורקת הכול לפח בשביל להחזיר 22 או 33 חטופים - אין זכות קיום". גם מתנגדי העסקה המדוברת לא חושבים שצריך לוותר על שחרור של אפילו חטוף אחד, אז למה לשרה בממשלה להתבטא בצורה כה מזלזלת ופוגעת במשפחות החטופים?

רגע לפני שכתבתי את דעתי על השרה סטרוק, העדפתי שלא לסמוך על הכותרות וללכת להאזין לריאיון המלא של השרה בגלי צה"ל, אז נחשפתי שכנראה עיוותו את דבריה והציגו אותה כמי שהפכה לאויבת החטופים. בריאיון המלא מנמקת השרה סטרוק למה שחרור של 33 חטופים בלבד יגזור את דינם של 100 החטופים שיישארו בידי ארגון הטרור חמאס, שלישראל לא יהיה מה לשלם עבורם, מלבד סיום והפסד המלחמה. היא מציינת שמדובר בהחלטה שסותרת את יעדי המלחמה שקבעה הממשלה. ובלי קשר, היא דיברה בצורה מכבדת.

אפשר שלא להסכים עם עמדתה של השרה סטרוק, אבל צריך גם להקשיב לדעתה. צריך לאפשר לה להביע התנגדות לעסקה שלדבריה תפגע בחטופים ובביטחון המדינה, בטח כשמדובר בשרה שהצביעה בעד הפעימה הראשונה, אז לשיטתה היה מדובר בעסקה שהיה אפשר להכיל. גם היום היא לא מתחרטת שהצביעה בעד, גם אם זה פגע בה בבייס הפוליטי.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושרת ההתיישבות אורית סטרוק (צילום: שריה דיאמנט / פלאש 90, viral press)
הצביעו בעד בפעימה הראשונה, סמוטריץ' וסטרוק | צילום: שריה דיאמנט / פלאש 90, viral press

הפוליטיקאים מהאופוזיציה שמיהרו לתקוף ולגנות את דבריה של סטרוק, במקרה הטוב - לא האזינו לריאיון, הסתמכו על הכותרת. במקרה הפחות טוב הם האזינו ובחרו לתקוף לא עניינית. עד לרגע זה לא שמעתי פוליטיקאי אחד שענה עניינית לטענות של סטרוק - מדוע עסקה שתשחרר רק 33 חטופים לא תפקיר את שאר החטופים המוחזקים בידי מחבלי חמאס? מה לישראל יהיה לשלם עבור שאר החטופים, אם בפעימה הזו נשלם את רוב ככל מה שיש לנו, כמדינה, לשלם.

הסערה סביב אורית סטרוק חידדה את הבעייתיות בדיונים סביב עסקת החטופים. יש מי שמנסה לצייר את כל מי שתומך בעסקת החטופים כמי שחיי אדם חשובים לו, אל מול מתנגדי העסקה שהחליטו להפקיר למוות את החטופים, אכזריים המפקירים שוב את החטופים המוחזקים בעזה. ולא היא.

לצערנו יש הרבה ביקורת נכונה על שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. הזינוק במחירים במשק מכביד על כל אזרח, מחיר הדלק שלא מפסיק לזנק, ועוד (אגב, מישהו שמע עד כה שראש הממשלה נתניהו החליט לכנס את "הקבינט הכלכלי"? מישהו שם בגבעת רם מעודכן במה שקורה במשק הישראלי? זה נראה שהם מנותקים). אך בנושא עסקת החטופים נראה שהביקורת עליו אינה עניינית.

בניגוד לבן גביר, סמוטריץ' הצביע בעד הפעימה הקודמת. הוא ידע שהתמיכה שלו עלולה לפגוע בו בבייס, אבל נכנס לדיונים הסגורים, השתכנע, הצביע בעד, וזה אחרי שהצהיר שיצביע נגד. הוא הלך עם האמת שלו.

הפגנת משפחות חטופים בירושלים (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
תומכי העסקה לא רוצים להוביל את ישראל להפסד. הדיון צריך להיות ענייני (ארכיון) | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

על העסקה המדוברת בימים אלו יש לסמוטריץ' ביקורת. הרבה ביקורת. הוא אף מאיים לעזוב את הממשלה ולהוביל לפירוקה אם היא תתקבל. סמוטריץ' מסר אתמול הצהרה לתקשורת והסביר את עמדתו, אך גם במקרה הזה כמעט שאיש לא עסק בטיעונים של סמוטריץ'. הפכו אותו לפוליטיקאי אכזר ואויב החטופים בטענה שכל ההתנגדות שלו היא פוליטית. כמעט שאיש לא עסק בתוכן דבריו.

אחרי שהבהיר כמה הוא מבין את משפחות החטופים ומקבל את הביקורת באהבה ("הלב נקרע ויוצא אל משפחות החטופים שעוברות ייסורים קשים כבר 207 ימים בדאגה ליקיריהם שבשבי חמאס. אני מבין את הכאב הנורא"), סמוטריץ' הזהיר: "הראש חושב על יתר החטופים שלא נכללים בעסקה זו כשאנחנו שומטים את כל הקלפים מהידיים ולמעשה גוזרים עליהם דין מוות". הוא דיבר על החזרת העזתים לצפון הרצועה, על העתיד, החשש מביטול הישגי המלחמה, על אלו שחלילה יירצחו או ייחטפו על ידי המחבלים שישוחררו בעסקה כזו או אחרת: "אנחנו נותנים לחמאס את התנאים לחטיפות הבאות ולפיגועים הבאים".

מבחינתו, העסקה המדוברת היא לא פחות מ"תבוסה במלחמה והשפלה". הוא הזהיר בדבריו: "אסור שהגבורה של מאות לוחמים שנפלו בקרב תהיה לשווא. אסור לסכן את קיומה של המדינה ואת שלום יהודי כל העולם בשל חולשה רגעית".

רוב ככל התגובות האשימו את סמוטריץ' בפוליטיקה על חשבון חיי החטופים, כמעט שלא התייחסו עניינית לטענות שלו. זהו ניסיון של השתקה של כל מי שחושב אחרת, של כל מי שמזהיר. וכדי שקולו לא יישמע - הופכים אותו לאכזר העושה פוליטיקה על חיי החטופים. כך לא צריך לעסוק בטיעונים, אלא בזהות הדובר. אולי זו גם הסיבה שגורמים באופוזיציה החושבים שהעסקה המדוברת היא כישלון לא משמיעים את קולם. אני מכיר כמה כאלו.

ואכן, הביקורת על העסקה לא מגיעה רק ממחוזות "הימין הקיצוני". בזמן כתיבת השורות נחשפתי לדברים שכתב היום רועי קונקול, מי שהיה יועצו הקרוב של יאיר לפיד במשך שנים. מאז פרוץ המלחמה הוא נלחם, ברצועת עזה ובגבול הצפוני.

בנימין נתניהו, יחיא סינוואר (צילום: Ali Jadallah, מארק ישראל סלם, פלאש 90, Reuters, Getty images)
כולם רוצים את החטופים, מותר להתווכח על עסקה ומחיריה (ארכיון) | צילום: Ali Jadallah, מארק ישראל סלם, פלאש 90, Reuters, Getty images

קונקול לא "חשוד" בתמיכה בסמוטריץ', להפך. אבל הנה דברים שכתב: "על אף הקושי הנורא והמחיר הבלתי נתפס, גם אני חושב שהעסקה כעת (במתווה שפורסם) היא שגיאה ביטחונית ואסטרטגית קשה. את הלחץ הצבאי בעזה צריך להגביר ואת חמאס צריך להכריע עד שלא יישאר ממנו זכר. כל אפשרות לתת לאויב להתארגן מחדש תקשה עלינו את המשימה ותעלה את מחיר הדמים שנשלם".

"התפקיד של מנהיגים עם אחריות הוא לשקול גם שיקולים של ביטחון לאומי רחבים ולא לפעול רק מתוך הכאב. זה מה שנדרש מהם. אפשר להכריע את חמאס לחלוטין, לא מאמין בהזדמנויות בהמשך ובעיקר חושב שאם לא נעשה את זה נשלם מחיר כבד יותר בדם", הוסיף. אולי עם קונקול יהיה קל יותר לנהל דיון ענייני.

לסיכום, צריך וחובה לקיים דיון ענייני על פרטי העסקה, ככל שיודעים אותם: על ההשלכות הביטחוניות והמדיניות, המשמעות שתהיה ליתר החטופים שיישארו בשבי. ולא, לא כל מי שמתנגד לעסקה הוא אכזר הבוחר לעשות פוליטיקה על חיי החטופים. זה נכון גם להפך - לא כל מי שתומך בעסקה צריך להפוך למפקיר ביטחון המדינה המחפש הפסד במלחמה.

>>> הכותב הוא פרשן ומגיש בכיר באתר החרדי "כיכר השבת"