אפתח בשורה התחתונה, שורה שככל הנראה תכאב ללא מעט מהקוראים: אף חרדי לא יתגייס לצבא בעקבות חוק גיוס כזה או אחר. לא עם סנקציות כלכליות ואפילו פליליות, ולא בשל החלטת בג"ץ שתחייב את המדינה לגייס את החרדים, גם במחיר עצירת כל התקציבים. את החרדים אי אפשר לגייס בכוח, זו האמת שאותה שמעתי גם מיאיר לפיד.

חוק הגיוס ב-N12 | סיקור מלא

מה שכן יתרחש הוא עצירת רוב ככל התקציבים לעולם הישיבות והכוללים. אולי זה מה שיספק את הציבור הדורש שוויון, אבל זה לא מה שישנה את אי הגיוס של המגזר החרדי.

ישיבת פוניבז בבני ברק לקראת ההלוויה של הרב אדלשטיי (צילום: גדעון מרקוביץ, TPS)
תלמידי ישיבת פוניבז' בבני ברק, ארכיון | צילום: גדעון מרקוביץ, TPS

גם התקווה החרדית ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' יסייע לעקוף את החלטת בג"ץ התבררה כמשאלה שלא תתגשם. הציבור החרדי והציבור הדתי-לאומי נמצאים בימים אלו בקרע חסר תקדים. הציבור הדתי דורש את גיוס החרדים לא פחות, אם לא הרבה יותר, מהציבור החילוני בישראל. וכך נוצר מצב שהמגזר החרדי נותר לבדו במאבק הגדול שלו בעשרות השנים האחרונות.

היו מי שחשבו שהמלחמה תחולל שינוי דרמטי בכל הקשור לגיוס חרדים לצבא. גם אני טעיתי בכך. אבל בחודש האחרון התברר שההנהגה החרדית לקחת צעד אחורה והציבה תמרור עצור לפוליטיקאים החרדים. תחילה זו הייתה אמירה שמי שלומד לא מתגייס, ובימים אלו אמירות מצד רבנים בכירים שגם אלו שלא לומדים - לא יתגייסו.

הפגנת חרדים נגד גיוס לצה"ל (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הפגנת חרדים נגד גיוס לצה"ל, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ובכלל - מה שהיה נראה כחלום ורוד עבור הציבור החרדי, ממשלת "ימין מלא מלא", מתברר כתקופה הקשה ביותר שידעו במגזר. לא בכדי פוליטיקאים חרדים מתבטאים כי "הממשלה הפכה לאסון שלנו, ימים קשים שלא ידענו אפילו בממשלת נתניהו-לפיד ב-2013 וגם לא בממשלת לפיד-בנט. צריכים לחשב מסלול מחדש".

וכעת, למה שהתרחש בפוליטיקה בחודש האחרון והוביל אותנו לפיצוץ הגדול שכעת נראה שאין דרך לגשר בין הצדדים: בזמן שבמגזר החרדי שתקו וניסו להרוויח זמן, ובזמן שבמערכת הפוליטית טמנו את הראש בחול, התייצבו הראשון לציון והיועמ"שית כל אחד בתורו ושמו קץ לחלומות.

שני אנשים משני קצוות חרצו את גורלה של הממשלה: הראשון לציון הרב יצחק יוסף, המנהיג התורני הבולט במגזר החרדי, והיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה. שניהם אמרו את האמת שלהם, זה מבחינה תורנית וזו מבחינה משפטית.

גלי בהרב-מיארה (צילום: שיר טורם, פלאש 90)
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה | צילום: שיר טורם, פלאש 90

הראשון לציון הוא הראשון מבין מנהיגי הציבור החרדי, ובעצם גם היחיד, שהציב את הקו הבלתי מתפשר לפיו עמדת הציבור החרדי כולו כי לא ניתן בשום צורה לגייס לומדי תורה עד כדי חידוד קו נחרץ של עזיבה את הארץ. הוא אמר את מה שהיה ידוע לכל חרדי ולא בהכרח היה ברור לציבור הכללי - שום לומד תורה לא יתגייס, כל מי שחולם אחרת, חי בפנטזיה.

פטור הגיוס, חוק הגיוס

מיד לאחר הכרזת הרב יוסף התיישרה כל ההנהגה החרדית עם הקו הנחרץ. סיעות ש"ס ודגל התורה הוציאו הודעות תמיכה, ראשי הישיבות הבכירים והאדמו"רים התייצבו גם הם לצדו ויישרו קו.

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, הבהירה מן הצד שלה את האמת המשפטית הפשוטה: בלי חוק ובלי החלטת ממשלה - אין תקציב. אם בלשכת ראש הממשלה השתעשעו ברעיונות כלשהם, באה בהרב-מיארה וחידדה את הקו המשפטי - ללא הסדרה נורמטיבית, אין מימון.

הרב הראשי הספרדי לישראל יצחק יוסף (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
הראשון לציון הרב יצחק יוסף | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

בין האפשרויות לפתרון המשבר - הסדרה חקיקתית של מעמד בני הישיבות, מה שלא סביר שיתרחש באקלים הפוליטי הנוכחי. זאת בעקבות הניסיונות הכושלים להעביר החלטת ממשלה וההתנגדות גם בתוך קואליציית הימין, שרק הבהירו שזהו המצב. אפשרות נוספת של גיוס חרדים - אינה עומדת על הפרק.

הרכב הממשלה הנוכחי, הנשען בעיקרו על ממשלת ימין-חרדים, הפך פריך מתמיד. הגוש הבלתי שביר של ארבע השנים האחרונות מתפורר. הציבור הדתי-לאומי ובני הציונות הדתית כבר לא בברית עם החרדים - תהום נפערה ביניהם על רקע המלחמה וחוק הגיוס, וקשה לראות אותם משלבים ידיים שוב. מן העבר האחד, הציונות הדתית קוברת את טובי בניה ומן העבר השני נדרש ויתור על היקר להם מכל - לימוד התורה.

 

כל שנותר, הוא הליכה לבחירות או הקמת ממשלה בהרכב אחר בכנסת הנוכחית. שתי האפשרויות, שלפני זמן לא רב היו נראות בלתי אפשריות, הפכו ריאליות מתמיד. כך או כך, הממשלה שהייתה נראית יציבה עם בלוק של 64 מנדטים, הפכה לממשלה שקשה לראות אותה מחזיקה מעמד.

רה"מ נתניהו לאחר ישיבת החפיפה עם רוה"מ היוצא לפיד (צילום: N12)
רה"מ נתניהו לאחר ישיבת החפיפה עם רה"מ היוצא לפיד | צילום: N12

מדינת ישראל ניצבת במבוך וחוסר יציבות פוליטי עוד מ-2019: חוק גיוס החרדים של ליברמן הוא זה שפתח אז סבב מערכות בחירות בלתי נגמר והביא למצב הפוליטי היום.

לא מן הנמנע שחוק גיוס 2024 יביא לחיבורים חדשים עם החרדים ויחדש ברית היסטורית של מפא"י-חרדים וישים קץ לחוסר היציבות הפוליטית.

גנץ ולפיד יודעים להעביר בציבוריות הישראלית כמעט כל החלטה. עמידה שלהם לצד מתווה כזה או אחר תעניק לו לגיטימציה ותסיים את הסאגה.

עד אז, הפוליטיקאים החרדים הפנימו כי התקציב לעולם התורה יקוצץ עד יבוטל לחלוטין. גם אם ייקח עוד כמה חודשים עד שזה ייכנס לתוקף. ועד אז הם צריכים לבוא ולהבהיר: ערך לימוד התורה חשוב לנו - לא בשביל התקציב, אלא בשל הערכים שלנו. וזו גם האמת.

מפגינים חרדים חוסמים את הכניסה לירושלים
מפגינים חרדים חוסמים את הכניסה לירושלים בעקבות מעצר עריק, ספטמבר 2023

ורגע לפני שיעכלו את תשובת היועצת המשפטית לממשלה, ממנה הם הופתעו מאוד, כדאי שגם יעשו חשבון נפש על השנה החולפת. שנה שנפתחה בניצחון המתוק של גוש הימין, ימין מלא מלא מלא, ומסתיימת בכישלון הגדול סביב סוגיית הגיוס.

הכישלון - מבחינתם - בסוגיית חוק הגיוס החל בכך שהם הסכימו לדרישת נתניהו ולוין לדחות שוב ושוב את חקיקת חוק הגיוס בכדי לאפשר התקדמות של הרפורמה המשפטית. על הדרך הם גם דחו את מתווה הנשיא שהביא לפתרון לסוגיית הגיוס. בשלב הסיכומים, הפוליטיקאים החרדים יודעים שהם נותרו ללא רפורמה משפטית, ללא חוק גיוס, ככל הנראה ללא תקציב לעולם התורה וכמובן ללא תמיכה ציבורית. הפרחים ליריב לוין.

>>> הכותב הוא פרשן ומגיש בכיר באתר החרדי "כיכר השבת"

ישי כהן תמונת פרשנות (צילום: החדשות)
ישי כהן | צילום: החדשות