קיימתי שיחה עם כיתת הכוננות של משגב עם. כבר שלושה חודשים שהם מגויסים. מדי פעם הם חווים אש מרגמות וטילי נ"ט. בנס, אף אחד לא נפגע עד כה. מי שמוביל את השיחה הוא ראש המועצה האזורית גליל עליון, גיורא זלץ, שמגיע לכל יישוב ומכיר את הצרכים והאתגרים של כולם מקרוב. המסר לעולם מהם ברור: מצד אחד, נחישות גדולה להילחם על הבית, לחזור ולבסס יישוב פורח וקהילה חזקה. מן הצד השני, חוסר ודאות עצום - איך ממשיכים הלאה בצל האיום מצפון, שכנראה לא ייעלם במסגרת המלחמה הנוכחית?

קיימתי שיחה עם מפונים בבית מלון לאונרדו בטבריה. שלושה חודשים שהם לא בבית, חיים בחדר של 12 מ"ר - סיר לחץ אישי, משפחתי, חברתי. גם להם לא ברור איך ממשיכים הלאה, איך חוזרים הביתה, מי יקטוף את האבוקדו, מי יפצה על הנזקים ומתי, ולמה אף אחד לא מדבר איתם.

עוד יום עבודה בעוטף עזה. לפני 11 שבועות בדיוק שתלנו עגבניות שרי. השבוע חזרנו לקטוף. גם למושבניקים בעוטף לא ברור מה הלאה, לאן הולכת המלחמה, איך חוזרים לחיי שגרה, ומתי כל זה צפוי לקרות.

אי הוודאות היא המאפיין הכי מרכזי כרגע עבור אזרחי ישראל. כשאין מטרות מלחמה ברורות, אין סדרי עדיפויות ואין שום מידע לגבי היום שאחרי המלחמה - התוצאה היא מבוכה אסטרטגית ואי ודאות לאומית.

יצירת ודאות, ביטחון ותקווה היא התפקיד של המנהיגות הלאומית. כדי לממש את תפקידה היא חייבת קודם כל לעדכן ולהתחייב לשלוש מטרות הלחימה הבאות - שחרור כל החטופים, שבירת יכולותיו הצבאיות של חמאס ומניעת התעצמותו העתידית לצד בידוד הרצועה מסיוע צבאי חיצוני, והוצאת יישובי הצפון מאיום אש שטוחת מסלול. אבל באותה הנשימה, המנהיגות הישראלית חייבת למדינת ישראל ולחברה הישראלית לקבוע סדרי עדיפויות ליום שאחרי המלחמה. תפיסת הביטחון הקודמת כשלה. ההתרעה כשלה, ההרתעה ספגה מכה אנושה וההכרעה עדיין רחוקה ממימוש. אם לא ייקבעו סדרי העדיפויות הללו עכשיו, לא יהיה ביטחון ולא תהיה ודאות. כך גם לא תהיה תקווה.

מתנדבות מסייעות בקטיף במושב בשרון (צילום: יוסי זמיר, Flash90)
איך תיראה השגרה בעתיד? האזרחים נותרו בחוסר וודאות (ארכיון) | צילום: יוסי זמיר, Flash90

כדי שהמפונים מהעוטף ומיישובי הצפון יוכלו לשוב הביתה, כדי שתהליך השיקום שנדרש לחבלי הארץ הללו ולאנשיהם ייעשה כראוי, כדי שכל אחד ואחת מאיתנו נוכל לחזור ולהרגיש בטוחים ומוגנים בביתנו ובמולדתנו, דרושה לנו תפיסת ביטחון חדשה, עמוקה ורצינית. כזו שממשלה שפויה ואחראית תוכל להתחיל ולהוביל כבר עכשיו.

מדיניות שכזו תהיה מבוסס על העקרונות הבאים:

  • גיבוש חזית אזורית בגיבוי בין-לאומי נגד האיום האיראני הגדל.
  • יצירת אופק חיובי בזירה הפלסטינית תוך צמצום ניכר של החיכוך האזרחי, ושימור אחריות ביטחונית בידי ישראל.
  • קביעת סדרי עדיפויות לאומיים, שבמרכזם עומדת הלכידות של החברה הישראלית ובנייתה של חברה אזרחית בריאה.
  • בניית צה"ל מחדש, שמבוססת על כושר מחץ יבשתי, גישה התקפית, צמצום ניכר במטות מיותרים, רמת אימון גבוהה, צבא מילואים מיומן ומתן דגש על חינוך לדמוקרטיה כתוכן מחייב בכל מסגרות השירות.

לאזרחים האמיצים היושבים על גבולות ישראל מגיעים ביטחון ותקווה. לכולנו מגיע ביטחון ותקווה. העידן הנוכחי, זה שנפתח באופן כה נורא ב-7 באוקטובר, מחייב חזון, מנהיגות ועשייה מאומצת ואמיצה. יקרה או לא – לנו, האזרחים והאזרחיות יש יכולת להכריע. זה בידיים שלנו.

>>> יאיר גולן הוא אלוף במיל', סגן הרמטכ"ל לשעבר