נאורו, מדינונת אי לא חשובה בים הפסיפי, ניתקה את יחסיה עם טייוואן וארצות הברית מביעה דאגה. צפון קוריאה מאיימת להחריב את קוריאה הדרומית ואף מגבה איום זה בשיגורי ניסוי של טילים בליסטיים, ארצות הברית ובנות בריתה, כולל יפן, מגנות. אוקראינה בסכנה קריסה במלחמה הממושכת שכפתה עליה רוסיה, והקונגרס בוושינגטון מונע סיוע צבאי הכרחי לקייב בגלל מאבקים פוליטיים צרים.

המכנה המשותף בין טייוואן, דרום קוריאה ואוקראינה הוא שכולן הן בעלות בריתה של ארצות הברית. אם נוסיף לרשימה בעלת ברית נכבדה נוספת של ארצות הברית, המותקפת מהים, מהאוויר ומהיבשה על ידי איראן וגרורותיה, מצטיירת תמונה שלמה ומסוכנת במיוחד.

החל מ-7 באוקטובר איראן מפעילה מערכה רב-חזיתית נגד ישראל באמצעות חמאס, חיזבאללה, החות'ים והמיליציות השיעיות בסוריה ובעיראק. השבוע, התעוזה האיראנית אף גברה והיא שיגרה משטחה טילים בליסטיים נגד מטרות אמריקניות בעיראק ושלוחיה אף תקפו את הקונסוליה האמריקנית באירביל שבחבל כורדיסטן. צירוף מקרים מעניין הוא שהמתקפה האיראנית חלה ביום שבו נפתחה רשמית שנת הבחירות בארצות הברית, עם הפריימריז במדינת איווה.

חיילי וקציני צבא אירן מצדיעים מול המנהיג חמינאי (צילום: AP)
התעוזה האיראנית גברה בעקבות הגיבוי הרוסי והסיני (ארכיון) | צילום: AP

קשירת הבחירות באיווה למתקפה האיראנית בעיראק מהווה אתגר אינטלקטואלי אמיתי, אך אין זה מן הנמנע שהמצב הפוליטי האמריקני הפנימי והמשבר העמוק בחברה האמריקנית פוגעים בכושר ההרתעה של המעצמה החזקה בעולם ובעלת הברית ההכרחית של ישראל. אם נחבר את הנקודות הללו לנסיגת ארצות הברית מאפגניסטן, הפחתת הלחץ על איראן כולל ויתורים והעברת מיליארדים, נקבל תמונת מצב שמנותחת על ידי יריבי ואויבי ארצות הברית כהתרופפות הנחישות האמריקנית להגן על עצמה ועל האינטרסים החיוניים שלה בכל העולם.

רוסיה וסין, יריבותיה האסטרטגיות של ארצות הברית, התומכות ומגבות את איראן על גרורותיה ואת צפון קוריאה, מנצלות את המצב לדחיקת ארצות הברית ממעמדה ונכסיה. את המחיר משלמות בינתיים בעלות הברית של ארצות הברית באסיה, באירופה ובמזרח התיכון. מכאן נובעת הסכנה הגדולה של "מיס-קלקולציה" - תקיפה אחת יותר מדי שמציתה מערכה גדולה.

ג'ו ביידן, נשיא ארצות הברית (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
הניסיון למנוע "מלחמות קטנות" עלול להוביל למציאות מסוכנת | צילום: רויטרס, שי פרנקו

העבר הלא-רחוק מלמד כי ניסיונות פיוס וחוסר תגובה במגמה למנוע "מלחמות קטנות" מביא למלחמה גדולה והרסנית פי כמה.

במצב שנוצר, איראן בגיבוי רוסי וסיני מהווה איום על השלום והיציבות העולמית הכללית. מכאן, שלא תהיה לארצות הברית ברירה אלא לתפוס את השור בקרניו ולאיים באופן החריף ביותר על איראן. רק כך תוכל ארצות הברית להגן על ביטחון ושלום העולם באסיה, אירופה וכמובן במזרח התיכון.

>>> דני אילון שימש כשגריר ישראל בארצות הברית וכיהן כסגן שר החוץ