דבריו של נשיא ארצות הברית הלילה (בין שבת לראשון) בריאיון הם הביקורת החריפה ביותר שנשמעה מהנשיא ג'ו ביידן מאז החלה הלחימה, לא רק כלפי ממשלת ישראל, אלא כלפי נתניהו עצמו. הדברים מבטאים כמובן את משבר האמון בין המנהיגים, ואת החשש של הממשל האמריקני מהתנהלות ממשלת ישראל, אבל יש להם גם רקע פוליטי - ביידן הולך ומאבד תמיכה בקרב מצביעים דמוקרטים.

נראה שהשינוי הדרמטי ביותר בריאיון של ביידן זו הביקורת הגלויה. אם עד כה שמענו ציטוטים עלומי שם, תדרוכים מגורמים בממשל, נקודות שהיה חשוב להם להגיד - ואפילו ביקורת של ממש מפי סגנית הנשיא, זה לא דומה לעובדה שהנשיא התייצב בעצמו ואמר באופן כל כך ברור מה הביקורת שלו. כעת, אי אפשר לטעון שיש גורמים כאלה ואחרים שמנסים לסכסך. הנשיא בכבודו ובעצמו אומר מה הקווים האדומים שלו ומביע ביקורת גלויה על נתניהו.

מדוע ביידן החליט לעשות זאת דווקא עכשיו? קשה לומר. נזכיר שבעבר היו דיווחים שכמה מעוזריו האישיים של הנשיא דחקו בו להשמיע את הביקורת על נתניהו בקולו ובפומבי. לפי הדיווחים, ביידן דחה זאת כי חשש שזה יחמיר את המצב. נראה שכעת הוא הבין שכבר אין לו ברירה.

למה לשים לב בריאיון, והקווים האדומים של ביידן

  1. נראה שמבין כל דברי הביקורת, המשמעותית ביותר היא על כך שלדעת ביידן, נתניהו מרחיק במעשיו את העולם מתמיכה בישראל. כשהיא באה מפי נשיא ארצות הברית, זו האשמה חמורה מאוד. הוא חשוב שנתניהו מזיק יותר לישראל מאשר מועיל לה, בהקשר של איך הלחימה מתבצעת.
  2. נוסף על כך, משתקפת בדברי ביידן העובדה שבבית הלבן לא דמיינו שהמלחמה תימשך כל-כך הרבה זמן. כעת עומד בפניהם מבצע נוסף ברפיח. בארצות הברית לא מאמינים שישראל יכולה ומסוגלת לפנות את האוכלוסייה בעיר לפני מבצע. מספר הנפגעים בקרב האוכלוסייה בעזה זו סוגייה שארצות הברית מדגישה כבר זמן רב, וביידן עצמו דיבר על כך בריאיון. "לא אקבל עוד 30 אלף הרוגים", אמר הנשיא האמריקני. כלומר - פגיעה נוספת בסדר גודל נרחב באוכלוסייה היא קו אדום עבורו.
    פגישת נתניהו וביידן בישראל, מלחמת חרבות ברזל (צילום: רויטרס)
    משבר אמון. ראש ממשלת ישראל נתניהו ונשיא ארה"ב ביידן | צילום: רויטרס
  3. נקודה נוספת, חשובה ומעניינת, בריאיון שיכולה להיתפס כמהלך מאחורי הגב של נתניהו - הנאום בכנסת. הוא נשאל אם זה משהו שירצה לעשות. ביידן השיב שכן, אבל לא היה מוכן לומר איפה הדברים עומדים. מעניין עד כמה זה דומה למהלך של נתניהו עצמו, כשדיבר ישירות לאמריקנים ולקונגרס נגד הסכם הגרעין בזמן ממשל אובמה. 

האינטרס הפוליטי מאחורי המהלך

ועדיין, אי אפשר לנתק את הביקורות גם מההקשר הפוליטי. בשאלה האחרונה בריאיון ביידן נשאל גם על מישיגן - ועל פעולות המחאה נגדו. ביידן הולך ומאבד שם תמיכה בגלל הסיוע לישראל. ביידן דחה את הטענות, ואמר שזה לא אומר שאותם מפגינים לא יצביעו לו. עם זאת, הוא כן הודה - "אומרים לי ג'ו תתעורר, וזה מה שאני עושה". כלומר, ג'ו ביידן אומר - אני מקשיב לביקורת הזו.

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת מישיגן
ביידן הולך ומאבד תמיכה בקרב מצביעים דמוקרטים. הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת מישיגן

עם כל זה - חשוב להדגיש, לא מדובר בשינוי עמדה של ממש, אלא יותר חידוד של הביקורת. לאורך כל הריאיון הדגיש ביידן את תמיכתו בישראל ושיש למוטט את חמאס אחרי מה שעשה ב-7 באוקטובר. הוא גם הבהיר שהוא לא מתכוון להפסיק את הסיוע בנשק לישראל, וכי זה יימשך.

לריאיון של ביידן קדמו דבריה של סגנית הנשיאה קמלה האריס בריאיון שלשום ל-CBS. "חשוב לנו להבחין, או לכל הפחות לא לחבר, בין ממשלת ישראל לבין אזרחיה", אמרה האריס. "אזרחי ישראל זכאים לביטחון כמו הפלסטינים, באותה מידה".