לטובת המלחמה, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע אמש (חמישי) שהוא מקצץ 1.6 מיליארד מהכספים הקואליציוניים בשנה הנוכחית, פחות מהסכום שביקש הדרג המקצועי לקצץ. באילו סעיפים מדובר? עדיין לא ברור, אבל כן קיבלנו תשובות על שני הסעיפים הגדולים של הכספים הקואליציוניים.

עוד בנושא - סיקור N12

ראשית, סעיף תוספת השכר למורים החרדים: תוספת זו תשולם כפי שהובטח - ולא יהיה בה קיצוץ. בעניין הזה יש ניצחון מוחלט לסיעות החרדיות שדרשו שהמורים ברשתות החינוך הגדולות ישתכרו כמו המורים בחינוך הממלכתי, אבל הפיקוח עליהם חלקי ושונה מזה שנהוג במערכת הממלכתית. זאת תוספת משמעותית, מכיוון שבשנה הבאה היא כבר תעמוד על מיליארד שקלים, ומרגע שהוחלט שהכסף הזה משולם למורים - אי אפשר יהיה לקחת אותו בחזרה.

שנית, סעיף תוספת התקציב לישיבות: תקציב זה עלה בכמעט 30% בממשלה הנוכחית – שיא של כל הזמנים, וצפוי לזנק עוד בשנה הבאה. קצבת האברכים עלתה בחודש יולי, אבל החרדים לא הסתפקו בזה וביקשו שהקצבה המעודכנת תשולם רטרואקטיבית מתחילת השנה - בשווי של 250 מיליון שקלים. שר האוצר החליט שהתשלום הרטרואקטיבי יבוטל, אבל ההעלאה הגדולה שהייתה בתקציב הישיבות כן נכנסת לתוקף. 

ישיבת הקבינט החברתי-כלכלי לדיונים על מלחמת חרבות ברזל (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
ישיבת הקבינט החברתי-כלכלי במהלך המלחמה | צילום: קובי גדעון , לע"מ

בשורה התחתונה, בשני הסעיפים הכי משמעותיים בכספים הקואליציוניים יש פגיעה קטנה בלבד - והיא רחוקה מאוד מהקיצוץ הדרמטי שהבטיח שר האוצר.

פרט לכספים הקואליציוניים, סמוטריץ' גם הודיע על קיצוץ במשרדי הממשלה השונים, והסטת התקציבים לצורכי הלחימה. מה הכוונה בפועל לצורכי לחימה? כך למשל, 600 מיליון שקלים למנהלת תקומה למפוני העוטף, ותוספות מתבקשות לבריאות ולמשרד לביטחון לאומי. יש שם עוד תוספות נכבדות של מאות מיליוני שקלים לסעיפים, כמו מכינות קדם צבאיות וגרעינים משימתיים – אלה כספים שהולכים למשרדה של אורית סטרוק ממפלגתו של סמוטריץ'. הם אומרים שהכול מיועד לצרכי המלחמה, אך זה עדיין דורש הוכחה.