ההתכתשות האזורית סוחפת לתוכה גם את ממלכת ירדן. צבאה מתגונן עכשיו ממאמצים חסרי תקדים של חיזבאללה ומשמרות המהפכה של איראן להשתמש ברשתות המבריחים שהקימו בסוריה לצורך הברחת סמי קפטגון - גם לשם החדרת כמויות נכבדות של רקטות, משגרים, מטולי RPG ורכבים עמוסי חומר נפץ לתוך ירדן במטרה להעביר אותם אל הגדה המערבית.

זה חודשים רבים שצבא ירדן - בעיקר פיקוד המזרח שלו - פועלים בהצלחה מוגבלת לעצור את שטף ההברחות, אבל באחרונה קיבלה התופעה הזו ממדים חדשים. ביום שני אחרון, ניהלו יחידות משמר הגבול הירדני וכוחות נוספים, שנעזרו בסיוע אוויר, קרב שנמשך מעלות השחר ועד הערב נגד כנופיות המבריחים החמושים, שמופעלות על ידי היחידות המיוחדות של חיזבאללה המוכרות כ-840 ו-3900. בלא להודיע רשמית, תקפו מטוסי קרב ירדניים ביממה האחרונה לפחות שני יעדים על נתיב ההברחות בתוך סוריה - ליד דרעא וסמוך להר הדרוזים. בקרב הזה נהרג לפחות חייל ירדני אחד ואחרים נפצעו, ובעמאן החלו לשקול אפשרות לנסות לכונן רצועת ביטחון צרה דה-פקטו בצד הסורי של הגבול.

המבריחים שנתפסו על ידי הירדנים
המבריחים שנתפסו על ידי הירדנים

כידוע, צבאו של אסד - ובמיוחד דיוויזיה 4 בפיקודו של אחיו מאהר - נותנים חסות להברחות וגובים, כמובן, את חלקם מסחר הסמים. לפיכך, אין למלך עבדאללה אשליות לגבי הסיכויים שאסד יפעל באופן יעיל כדי לשמור על השקט בגבול. ממילא יכולותיו של הגיס הראשון של הצבא הסורי, האחראי על דרום המדינה, מוגבלות מאוד בהשוואה ליכולות שהיו לו טרם פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה ב-2011.

המאמצים להברחת רקטות ונשק תקני לגדה המערבית מכוונים לשלול מישראל את ההישגים שרשם לזכותו פיקוד המרכז בצה"ל, שמנהל למעשה מאז ה-8 באוקטובר מבצע שאפשר להגדירו כ"מיני חומת מגן". המבצע הזה הוליך עד כה לנטרול רוב רשתות חמאס והג'יהאד האיסלאמי ברחבי הגדה ובעיקר במחנות הפליטים. אין ספק שבוויכוח שהתנהל בשעתו אם על צה"ל לעצב את תנאי הזירה בגדה או להסתפק בייצוב הסביבה, צדקו חסידי הגישה הראשונה - וטוב שכך.

הרקטות שנתפסו על ידי הירדנים בהברחה מסוריה
הרקטות שנתפסו על ידי הירדנים בהברחה מסוריה

קשה לנבא כיצד יתפתחו התקריות בגבול ירדן-סוריה אם חיזבאללה ימשיך במאמצי ההברחה. צריך לזכור שכוח אווירי אמריקני נמצא בבסיס בצפון-מזרח ירדן, ומן הסתם גם ישראל תוכל אולי לסייע במודיעין עדכני על המתרחש שם.

מצבו של המלך עבדאללה עדין מאוד, מפני שכפי שאמר לי אחד מידידיי הירדנים, מאז שהחלה הלחימה עם חמאס "הרחוב משתלט". המלך חייב להיות קשוב לרגשות הציבור שלו ומשתדל, בין היתר בעזרה רעייתו ראניה, לאותת סולידריות עם הפלסטינים ולגנות את ישראל. הוא גם מודאג זה מכבר מן העובדה שחיזבאללה ומשמרות המהפכה, עם המיליציות הכפופות להם, יושבים לא רק על גבולו עם סוריה, אלא גם בגבולו עם עיראק. חלום הבלהות של "הסהר השיעי", שיקיף את הממלכה, נראה מוחשי יותר מתמיד.