דנה ויס

הביקור של ביידן הוא מאוד משמעותי לישראל ולאזור. הנשיא ביידן הגיע לארץ בזמן מלחמה לא רק כדי להביע תמיכה והזדהות עם העם בישראל, הוא פה גם כדי לשים שתי ידיים על ההגה. ביידן רוצה לראות אם הוא יכול לוודא שמצד אחד הוא נותן צ'ק פתוח לישראל לבוא חשבון ולשנות את המציאות מול חמאס, ומצד שני הוא לא מאפשר התלקחות של המזרח התיכון כולו, לקראת הבחירות שיש לו בבית הלבן. האירוע שהתרחש אמש (שלישי) בבית החולים בעזה מסבך את התמונה וכבר משנה את סדר היום שלו ומעצים את המתח שיש לו בין התמיכה לישראל לבין החשש של מדינות ערב שהמערכה הזאת תזלוג לשטחן.

התמונות האלה של ביידן בארץ הן תזכורת למה נמצא על הפרק. ישראל נמצאת בנקודה מאוד משמעותית והרבה שרים וחברי קבינט מתייחסים לרגעים אלו כרגעים מכוננים. יש כאלה שאומרים שמדובר ברגע המשמעותי ביותר מאז מלחמת העצמאות - לא בגלל שיש סכנה קיומית למדינת ישראל, אלא בגלל התחושה של האזרחים שאיו להם כאן בית בטוח במדינת ישראל. האמריקנים מבינים מה מונח על הפרק ואת המשמעות למזרח התיכון.

ניר דבורי

אנחנו נמצאים באירוע בסדר גודל אחר בהיבט של רצועת עזה - גם בהשלכות של האירוע על הזירה הצפונית אבל גם על המזרח התיכון כולו. ישראל נמצאת בתוך מערכה בין-גושית, כשמצד אחד יש את ציר הרשע של איראן וחיזבאללה, וגם רוסיה שם. אל מול הדבר הזה יש את ארצות הברית, סעודיה וישראל. את המערכה הרחבה הזאת ארצות הברית באה לנהל. ארצות הברית לא רוצה עכשיו מלחמה אזורית, הם מאוד מוטרדים ממה שקורה כאן, הם מבינים שהאירוע הזה יכול להתדרדר אפילו מעבר לאירוע מול חיזבאללה. הם כאן כדי לנהל את האירוע הזה מקרוב. האופן ההדוק הזה שבו הם מעורבים שם גם סימן שאלה גדול על האמון שיש להם בהנהגה הישראלית.

מעבר להגעתו של הנשיא, במי הים התיכון יש שתי נושאות מטוסים – זה דבר שלא היה מעולם. זאת לא רק האמירה, אלא גם המעשה. הישראלים שדיברו עם האמריקנים בימים האחרונים מספרים על שלושה דברים שמטרידים אותם: הסוגייה ההומינטרית, סוגיית השבויים והסכנה בפריצתה של מלחמה אזורית. למרות אירועי בית החולים בעזה, אלו הנושאים שיעמדו במרכז הביקור היום.

נאום ביידן

ברצועת עזה יש נתיב תנועה של האזרחים הפלסטינים מצפון לדרום. 600 אלף כבר ירדו דרומה, ויש תיאום שמתקיים בין ישראל לבין המצרים - ישראל תיתן את המים והמצרים יוכלו לתת את המזון. האו"ם, מצידו, יביא את האוהלים ויתחיל לייצר את המחנות שיאפשר להם לחנות שם עד יעבור זעם. זה דבר שישראל, המצרים והאמריקנים מסכימים עליו, אך זה לא מתקיים באופן מלא או באופן שישראל הייתה רוצה. ישראל הייתה רוצה שיותר אזרחים ירדו דרומה, כדי לפעול יותר בחופשיות בצפון הרצועה. זה בעצם מה שביידן בא ואמר כאן בישראל - אם הדבר הזה מתקיים, יש לכם אור ירוק לעבוד. צריך לדחוף ולדאוג שזה יקרה, גם לאו"ם יש פה תפקיד והם לא ממלאים אותו.

עמית סגל

הנשיא ביידן העלה בנאומו את הפער העיקרי בין ישראל לארצות הברית והוא - היום שאחרי. לאף אחד אין באמת אילו תקוות לגבי שלום בין ישראל לפלסטינים, אבל באופן המיידי יותר הסיפור הוא תושבי רצועת עזה. הבעיה החריפה ברצועת עזה, אולי החריפה ביותר בעולם, היא איך אתה מפריד בין ארגון הטרור לבין האזרחים בהינתן שהם חפים מפשע. יש שתי דרכים: האחת היא למגר את ארגון הטרור, השנייה היא להוציא את האזרחים ואז לבטל את הערבוב שכמעט בלתי ניתן להתמודד איתו. ביידן מתווה את הכלל כמו שהאמריקנים רואים אותו - ככל שתתנו להם סיוע הומניטרי ותימנעו מפגיעה בחפים מפשע, יש לכם את הגב שלנו. זה ללכת מרחק הרבה יותר גדול מבחינתם מאשר מה שקרה כשביידן היה סגן הנשיא ואובמה היה נשיא ארצות הברית.

ערד ניר

הביקור של ביידן בישראל בזמן מלחמה מוגדר כביקור המסוכן ביותר בקדנציה הזאת של הנשיא האמריקני. ביידן הגיע לכאן בראש ובראשונה להביע סולידריות עם מדינת ישראל. לצד זאת, הוא בא כדי להגיד את אותו DONT שהוא הדגיש בנאומו הראשון לאחר המתקפה של חמאס. מעבר לכך, ביידן יקבע את גבולות הגזרה - מה מדינת ישראל יכולה לעשות, ואיך היא יכולה לפעול. עצם העובדה שהוא נמצא בתוך קבינט המלחמה ושר החוץ בלינקן היה עם קבינט המלחמה מוכיח שהאמריקנים לא לגמרי סומכים על ההנהגה הישראלית. הם רוצים לראות ולפקח מאוד מאוד מקרוב.

צריך לזכור, מהרגע הראשון הנשיא ביידן כרך את התמיכה שלו במהלכי ישראל במניעת משבר הומניטרי בעזה ובמלחמה לפי כללים מערביים. הוא אמר את זה מנאומו הראשון. מטרת הביקור היא כן לתמוך בישראל, אבל חד-משמעית למנוע את המשבר ההומינטרי בעזה. גם כדי למנוע את ההשלכות של אותו משבר על האזור – ועל העולם כולו.

נאום ביידן

הנשיא האמריקני פנה אל הציבור הישראלי והלבבות הישראליים. ביידן הבהיר שהוא כאן כדי לסייע. אבל אחרי כל התיאורים הגרפיים, הוא אומר "המפלצות לא מייצגות את כל העם הפלסטיני. גם להם יש סבל". אלו דברים שחוזרים כל הזמן בדברים של ביידן, מהנאום הראשון. על זה, מן הסתם, הוא ידבר הרבה יותר בתוך החדר.

מעבר לכך, נראה שביידן שולח מסר גם לישראל להתמקד ובזירת עזה ולא לנסות לנצל הזדמנויות או שעת כושר כדי לפעול בחזיתות נוספות. ישראל מקבלת את מלוא הגיבוי לעניין העזתי אבל מוזהרת לא להיגרר למקומות האחרים.

דפנה ליאל

תוצאות התחקיר של צה"ל שמוכיח שישראל לא תקפה את בית החולים בעזה יוצגו גם לנשיא ביידן, ובישראל רצו לשמוע ממנו אימוץ ברור של התחקיר הישראלי בהקשר הזה. עם זאת, בראש סדר העדיפויות הישראלי בביקור הזה של ביידן הוא להשיג התחייבות בנוגע לסוגיית התחמושת והאספקה השוטפת, וביידן אכן התייחס לנושא בדבריו לצד נתניהו. בתמורה, ישראל מוכנה לבוא לקראת ביידן בסוגיות הומניטריות, אך לא בכל מה שהאמריקנים רוצים. בנוסף, לישראל חשוב להעביר מסר לעולם הערבי שנושאות המטוסים והציוד שארצות הברית מביאה לכאן הם לא קישוט - שיש נכונות להשתמש בהם בבוא העת.

נאום ביידן

המשפט הכי חשוב בנאום של ביידן זו האמירה "אנחנו נבטיח שיש לכם את כל מה שאתם צריכים כדי להגן על עצמכם". זה מה שהיה הכי חשוב לבכירים הישראלים. ישראל הולכת למערכה ארוכה והיא תרצה את הגב האמריקני כדי להגן על עצמה. העומק האסטרטגי של החימוש זה דבר שישראל תרצה להבטיח אותו. ביידן לא יכל לומר את זה בצורה ברורה יותר.

שמרית מאיר

הביקור של ביידן נובע מתוך יוזמה ישראלית. רוב העוזרים של ביידן חשבו שזה מסוכן מדי להגיע לאזור כעת. הייתה תפיסה שאם ארצות הברית רוצה לתת חבל לישראל לפעול כדאי דווקא שביידן ירחיק את עצמו מהמערכה, אחרת כל דבר שיקרה יגדיל את האחריות של ארצות הברית. המלחמה הזאת כבר נתפסת כמלחמה ישראלית-אמריקנית. ביידן עצמו התעקש להגיע כי רצה להראות סולידריות. בנסיבות מצערות, הביקור של ביידן יהיה גם סביב נושא האירוע בבית החולים. 

נאום ביידן

חשוב לציין גם את הסגנון הפשוט של ביידן, עם הכרטיסיות. היה משהו מאוד בלתי אמצעי באיך שהוא דיבר לישראלים. הוא עצמו היה נרגש מהתגובות שהוא קיבל על הנאום שלו לאחר המתקפה של חמאס. ביידן הוא פוליטיקאי של עשרות שנים, והוא רגיש לתגובות הציבור. שטף האהבה שהוא קיבל מישראל נגע לליבו ולכן, אולי, התעקש להגיע. בנוסף, צריך לשים לב שבאופן עקבי ביידן עושה הפרדה בין העם הפלסטיני לחמאס. לכן הם השקיעו מאמץ עצום כדי לחלץ גינוי מאבו מאזן, ללא הצלחה. למרות זאת, הם ימשיכו להזכיר את ההפרדה הזאת.

עמוס ידלין

חשוב להבין מאיפה הנשיא ג'ו ביידן מגיע: ביידן מגיע מעולם שיש בו קיטוב, תחרות בין מעצמות - סין ורוסיה מול ארצות הברית. יש גם מלחמה באוקראינה כבר שנה וחצי, בה ביידן מוביל את הגוש המערבי-דמוקרטי מול רוסיה. האירוע במזרח התיכון מסיט את תשומת הלב. הוא מגיע לישראל באופן חריג, חד-פעמי, חסר תקדים. 

למה הוא מגיע? ביטחון ישראל חשוב לאמריקנים. ישראל היא בעלת הברית הכי חזקה והכי חשובה שלהם במזרח התיכון. הוא לא היה רוצה שישראל תהיה תחת איום קיומי. יש הרגשה שזה יכול לקרות. הוא רוצה שישראל תנצח ותספק את הסחורה, תשקם את ההרתעה ותדגים לציר האיראני שמי שנוגע בישראל משלם מחיר כבד. הוא רוצה גם לחזור לעסוק בדיל הסעודי. הוא עסק בה רבות, ומה שקרה אחרי הפייק-ניוז של הבית חולים מאוד מפריע להם. הוא רוצה לחזור לזה. אני מאוד מקווה שהוא ייתן גיבוי לישראל.